Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Σχόλια στον Χάρη Γεωργιάδη στέλνουν οι συντεχνίες της CYTA

Σχόλια στον Χάρη Γεωργιάδη στέλνουν οι συντεχνίες της CYTA

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι πέντε συντεχνίες που δραστηριοποιούνται στη Cyta θα αποστείλουν στον Υπουργό Οικονομικών τα σχόλιά τους επί της πρότασης της Κυβέρνησης αναφορικά με το καθεστώς εργοδότησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων μετά την αποκρατικοποίηση του οργανισμού.
Μαζί με τα σχόλιά τους, οι συντεχνίες θα επαναλαμβάνουν το αίτημά τους η εν λόγω πρόταση να οδηγηθεί υπό τη μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της νέας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου.
Η πρόταση της Κυβέρνησης ετοιμάστηκε μετά από τη διαβούλευση και ανταλλαγή πληροφοριών στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή ΑΤΗΚ, η οποία και θα συνεχιστεί επί όλων των θεμάτων.
Στους εργαζομένους θα τεθούν τρία Σχέδια: Το «Σχέδιο Μετοχών», το «Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης» και το Σχέδιο με το οποίο θα μπορούν να παραμείνουν ως εργαζόμενοι του σημερινού δημόσιου οργανισμού ή να αποσπαστούν σε διάφορα άλλα τμήματα του δημοσίου.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Α», ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι «η αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ δεν είναι προαπαιτούμενο του Μνημονίου, ωστόσο θα πρέπει να ψηφιστεί σύμφωνα με την τρόικα μέχρι το Φθινόπωρο».
Διευκρίνισε ότι για την αποκρατικοποίηση υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος, προσθέτοντας ότι αυτή θα γίνει σε περίπου ένα χρόνο.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει στις 19 Αυγούστου στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών νόμο.
Διχασμένες οι συντεχνίες της Cyta - Συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα
  ΣΩΤΗΡΟΥΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 
Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο θα στείλουν μέχρι την Παρασκευή οι συντεχνίες της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου με την οποία θα ζητούν συνάντηση και θα αναφέρουν τα αιτήματα των εργαζομένων, σχολιάζοντας μάλιστα και το προσχέδιο που τους απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών την Δευτέρα αναφορικά με το καθεστώς εργοδότησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων μετά την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού. Οι συντεχνίες θα επιδιώξουν συνάντηση λίγες μέρες πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Αυγούστου, το οποίο τροποποιεί τον περί υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών νόμο, ζητώντας όπως το προσχέδιο του υπουργού οδηγηθεί υπό τη μορφή νομοσχεδίου στο Υπουργικό μαζί με το νομοσχέδιο για τη δημιουργία νέας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου. Πάντως, οι συντεχνίες της Cyta εμφανίζονται διχασμένες, μέσα από τις δηλώσεις τους, για το αν έμειναν ικανοποιημένες από το προσχέδιο της πρότασης του υπουργού Οικονομικών στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή της ΑΤΗΚ στο οποίο περιγράφεται ουσιαστικά η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΑΤΗΚ και η διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ.
Η συντεχνία της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ μέσω του ΓΓ της Ηλία Δημητρίου, εμφανίστηκε ικανοποιημένη όσον αφορά τις πρόνοιες του συνταξιοδοτικού δηλώνοντας στο ΚΥΠΕ ότι «είναι ένα από τα τρία σημεία που ως εργαζόμενοι τονίζαμε ότι είναι κόκκινη γραμμή και η διασφάλιση του με τον τρόπο που καταγράφεται στην πρόταση μας ικανοποιεί πλήρως». Ο κ. Δημητρίου είπε ότι το έγγραφο είναι γενικά στη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές της συντεχνίας για τα εργασιακά, συνταξιοδοτικά και συνταγματικά ζητήματα, εφόσον κριθεί ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα συνταγματικότητας ή άλλα νομικά προβλήματα.
ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ.
Μιλώντας στην «Α» ο ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόταση του υπουργού. «Αυτό που απαιτούμε είναι να πάει ως νομοσχέδιο στο Υπουργικό, η διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων μαζί με το νομοσχέδιο της αποκρατικοποίησης», είπε ο κ. Τρυφωνίδης. Είπε επίσης, ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε σε κανένα σχεδόν αίτημα και σημείο των συντεχνιών, με το πιο κύριο όπως είπε να είναι ότι «δεν μας δίνεται η επιλογή να δουλέψουμε στη νέα εταιρεία με μαζική μίσθωση και αυτό απορρέει από το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος στην Cyta είναι πολύ δύσκολο να εργαστεί στο δημόσιο τομέα με τις εξειδικευμένες ειδικότητες που έχει όπως του μηχανικού και του τεχνικού». Η διασφάλιση εργασίας στη δημόσια υπηρεσία, πρόσθεσε, αναφέρεται απλώς στο χαρτί, πρακτικά δεν μπορεί να απασχοληθεί κάποιος εργοδοτούμενος εξειδικευμένης ειδικότητας.
ΑΟΡΙΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ.
Σχολιάζοντας τα τρία Σχέδια, το «Σχέδιο Μετοχών», το «Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης» και το Σχέδιο με το οποίο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να παραμείνουν ως εργαζόμενοι του σημερινού δημόσιου οργανισμού ή να αποσπαστούν σε διάφορα άλλα τμήματα του δημοσίου, είπε ότι είναι αορίστου περιεχομένου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για το «Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης» δεν αναφέρονται ποσά που θα δοθούν σε αυτούς που επιθυμούν να επιλέξουν το εν λόγω σχέδιο. Πάντως, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι ελπίζει το «Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης» να είναι το ίδιο με το περσινό ή ακόμα πιο γενναιόδωρο. Υπενθυμίζεται ότι με το περσινό Σχέδιο υπολογίζεται ότι αποχώρησαν γύρω στους 550 εργαζόμενους οι οποίοι έλαβαν μέγιστη αποζημίωση €125.000 και ο μέσος όρος αποζημίωσης να είναι στις €72.000. Μιλώντας και για το «Σχέδιο Μετοχών», ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι είναι αόριστο και προκαλεί προστριβές στον κόσμο για το ότι κάποιοι θα πάρουν μετοχές και κάποιοι όχι και για το ότι δεν είναι ενήμεροι για την αξία τους. Ο ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ ανέφερε ότι οι συντεχνίες, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Cyta, ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, ΣΕΠ ΑΤΗΚ, ΑΣΕΤ-Cyta και ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ, θα έχουν και σήμερα συνάντηση με τον νομικό τους σύμβουλο και με δικηγόρους για να εξετάσουν εκ νέου το έγγραφο του υπουργού και επιμέρους σημεία του όπως η επέκταση της μεταβατικής περιόδου από δώδεκα μήνες σε τριάντα έξι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.
«Στη χθεσινή σύσκεψη οι συντεχνίες συζήτησαν το αίτημα που έθεσαν επανειλημμένα και το οποίο αφορά στη συνέχιση της εργασίας στη νέα εταιρεία από το υφιστάμενο προσωπικό της ΑΤΗΚ. Ζητήσαμε να συνεχίσει ο καθένας να ασκεί τα καθήκοντά του στη νέα εταιρεία, αλλά να είμαστε εργοδοτούμενοι από την ΑΤΗΚ δημόσιος οργανισμός», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Cyta Δώρος Θεοδώρου. Παράλληλα, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου με δήλωσή του καλεί «τα κόμματα να μην ψηφίσουν τα νομοσχέδια, ένα ακόμα οικονομικό έγκλημα, που θα καταθέσει η κυβέρνηση και να βάλουν φρένο στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών». «Το νομοσχέδιο για την ίδρυση κρατικής ιδιωτικής εταιρείας, που θα δίδει το δικαίωμα στον Υπουργό να μεταφέρει την περιουσία, τον πλούτο που αποκτήθηκε και τις υπηρεσίες της CYTA, για εκχώρηση στους ιδιώτες, δεν πρέπει να αφήνουν κανένα ασυγκίνητο», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. «Γι’ αυτούς προέχει η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αντί του δημοσίου συμφέροντος, παρακάμπτοντας ακόμη και το ίδιο το σύνταγμα. Περιουσία δισεκατομμυρίων θα παραχωρηθεί με διατάγματα στο ξένο κεφάλαιο, μαζί με ετήσια κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων, στερώντας από το κράτος βραχίονες ανάπτυξης και από τους πολίτες τη φτηνή πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες», καταλήγει ο κ. Νεοφύτου.

- See more at: http://alfanews.com.cy/oikonomia/item/18078-%CE%B4%CE%B9%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-cyta-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CE%BA-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1.html#sthash.PmoHiPjk.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου