Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Τήρηση των συμφωνηθέντων ζητά η ΕΤΥΚ, εν μέσω 24ωρης απεργίας στη ΣΚΤ - 300 υπάλληλοι απέχουν από την εργασία τους


Offsite

Τριακόσιοι και πλέον υπάλληλοι της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, μέλη της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που εξήγγειλε η συντεχνία, καταγγέλλοντας πως για δεύτερη φορά φέτος έξωθεν παρεμβάσεις απέτρεψαν την υπογραφή της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει με τη Διοίκηση του Συνεργατισμού, για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μέχρι το τέλος του 2018.
Κι ενώ η ΕΤΥΚ διαμαρτύρεται έντονα για μη τήρηση των συμφωνηθέντων, καυτηριάζοντας και με χθεσινή της ανακοίνωση, «τη στάση του Υπουργού Οικονομικών που ανέτρεψε τη συμφωνία που έγινε με τη Διοίκηση της Τράπεζας» κατά την τελευταία συνάντηση τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, διαμηνύει παράλληλα πως με υπευθυνότητα, εάν χρειαστεί θα επαναδιαπραγματευθεί, θέση την οποία υιοθετεί και ο Συνεργατισμός ο οποίος διαμηνύει πως θέλει να διατηρήσει το «καλό κλίμα» στις σχέσεις του με τη συντεχνία.
Η εργασιακή κρίση, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν το Συνεργατισμό, απασχόλησαν συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της ΕΤΥΚ, υπό τον ΓΓ Χρίστο Παναγίδη, με την ΕΔΕΚ.
«Μας απασχολεί έντονα η εργασιακή κρίση που έχει ξεσπάσει στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα» είπε σε δηλώσεις του κ. Παναγίδης, προσθέτοντας πως φαίνεται πως «δεν ισχύει το ότι εκεί που γίνονται συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».
Όπως εξήγησε, «παρόλο που με τη Διοίκηση της ΣΚΤ είχαμε καταλήξει σε συμφωνία και σε ένα κείμενο από την πρώτη λέξη μέχρι και την τελευταία, λίγο πριν την υπογραφή της λόγω παρεμβάσεων δεν κατέστη δυνατό να υπογραφεί».
Ο ΓΓ της ΕΤΥΚ έκανε λόγο για προσπάθεια «εκθεμελίωσης του συστήματος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» που ανάγκασε τη συντεχνία να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα, προσθέτοντας ωστόσο πως τα απεργιακά μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός.
Εξέφρασε επίσης λύπη για την ανακοίνωση της ΟΕΒ «που καλεί τις δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι και να βρουν λύση, κάτι το οποίο έχει ήδη γίνει και δυστυχώς για λόγους που έχουν σχέση με έξωθεν παρεμβάσεις ανατράπηκε η συμφωνία».
Σε παρατήρηση ότι το Υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από πλευράς του, ο κ. Παναγίδης επανέλαβε ότι είχε γίνει συμφωνία με τη Διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. «Αυτό τα λέει όλα» είπε και διερωτήθηκε τι μεσολάβησε για να ανατραπεί η συμφωνία.
Ο ΓΓ της ΕΤΥΚ είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές καταλήγουν σε συμφωνία και αυτή ανατρέπεται. Όπως ανέφερε, υπήρξε συμφωνία μεταξύ τους για τη συλλογική σύμβαση τον περασμένο Μάιο ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο είχε αναφέρει ότι θα ερωτηθεί και ο ιδιοκτήτης, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών, και το αποτέλεσμα ήταν και πάλι υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επόμενες κινήσεις της συντεχνίας, ο κ. Παναγίδης είπε ότι «με την ίδια υπευθυνότητα εάν χρειαστεί θα ξανασυζητήσουμε, αλλά δεν μπορεί να ισχύει ότι τα συμφωνηθέντα δεν τηρούνται».
Ανέφερε, τέλος, πως οι 300 και πλέον εργαζόμενοι της ΣΚΤ που επηρεάζονται από την εργατική διαφορά θα προσέλθουν στα γραφεία τους ξανά τη Δευτέρα.
«Όσον αφορά το Συνεργατισμό το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει με τη συντεχνία εμείς το διατηρούμε και πιστεύουμε αποτελεί καλό σημείο επανεκκίνηση αυτής της συζήτησης τις επόμενες μέρες για να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία» είπε σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, έξω από τα γραφεία της ΣΚΤ, ο Εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Σταυρινίδης.
Ερωτηθείς για τις καταγγελίες της ΕΤΥΚ περί παρεμβάσεων του Υπουργού Οικονομικών είπε ότι αρμόδιο για να απαντήσει είναι το Υπουργείο.
Ανησυχεί η ΕΔΕΚ για τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό
Ανησυχίες εξέφρασε η ΕΔΕΚ τόσο για την εργατική διαφορά που προέκυψε στο Συνεργατισμό, όσο και για την πρόσληψη «δεκάδων κομματικών», αλλά και για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης.
Ο Γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ Χρυσός Τουλούπης σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με την ΕΤΥΚ, είπε ότι η ΕΔΕΚ στήριξε και στηρίζει τη λειτουργία ενός Συνεργατισμού που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας και της κυπριακής οικονομίας.
«Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα συμφωνηθέντα με την ΕΤΥΚ που μέσα σε μια νύχτα αναιρέθηκαν απ` ό,τι φαίνεται από τον Υπουργό Οικονομικών, επίσης μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι καταγγελίες της ΕΤΥΚ για πρόσληψη δεκάδων κομματικών ανθρώπων στο Συνεργατισμό, ένα θέμα το οποίο η ΕΔΕΚ έχει εγγράψει στη Βουλή. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού με €200 εκ. όταν πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Οικονομικών πανηγύριζε για την άρτια πορεία του Συνεργατικού κινήματος. Όλα αυτά τα θέματα εμείς σαν ΕΔΕΚ θα τα εξαντλήσουμε διεξοδικά και θα ζητήσουμε εξηγήσεις μέσω της κοινοβουλευτικής οδού» είπε.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι πελάτες του Συνεργατισμού εξυπηρετούνται κανονικά από το δίκτυο των 250 καταστημάτων χωρίς πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου