Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Με τα τρακτέρ τους οι αγρότες σε Προεδρικό, ΥΠΟΙΚ και Βουλή

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 4:00 μμ
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις στην καταβολή επιδοτήσεων
Με τα τρακτέρ τους οι αγρότες σε Προεδρικό, ΥΠΟΙΚ και Βουλή

Λευκωσία: Εκδήλωση διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες που αντιδρούν στην καθυστέρηση της καταβολής των εκταρικών και κεφαλικών επιδοτήσεων, ζητώντας ταυτόχρονα την επίλυση μιας σειράς άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Οι αγρότες ξεκίνησαν τη πορεία διαμαρτυρίας γύρω στις 10.30 από τη Λακατάμεια και κορνάροντας με τα τρακτέρ τους κατευθύνθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου έφτασαν γύρω στις 11.00 και επέδωσαν υπόμνημα. Ακολούθως η πομπή συνέχισε την πορεία της προς το Υπουργείο Οικονομικών και μετά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν οι αγροτικές οργανώσεις ΕΚΑ, ΠΕΚ και Νέα Αγροτική Κίνηση, ενώ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ και ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ εξέφρασαν τη διαφωνία τους.

Οι αγροτικές οργανώσεις, που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ζητούν την άμεση καταβολή της εκταρικής επιδότησης και της κατά κεφαλήν επιδότησης στους κτηνοτρόφους, ενώ οι υπόλοιπες υποστηρίζουν ότι είναι αχρείαστες οι κινητοποιήσεις, αφού οι επιδοτήσεις θα καθυστερήσουν απλώς 10 με 15 μέρες το πολύ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, Τίμη Ευθυμίου, οι κεφαλικές επιδοτήσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά τα Χριστούγεννα και αφορούν 3 χιλιάδες κτηνοτρόφους, ενώ το πόσο των επιδοτήσεων ανέρχεται σε 3,5 εκ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις εκταρικές επιδοτήσεις, που αφορούν 34 χιλιάδες αγρότες, θα δοθούν τέλος του Γενάρη και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 50 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είχε χαρακτηρίσει αδικαιολόγητη την αντίδραση των αγροτών, προσθέτοντας ότι «βρέθηκε μια ικανοποιητική λύση σε πρώτο στάδιο». Όπως είπε, για τις κεφαλικές επιδοτήσεις σε όσους ζωοτρόφους έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους θα αρχίσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα η πληρωμή. Για τις εκταρικές επιδοτήσεις αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, το γνωστό θέμα με την Κομισιόν να επιλυθεί.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας εξήγησε ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις έγιναν όχι μόνο επειδή «αθέτησε τις υποσχέσεις της η Κυβέρνηση για την καταβολή της εκταρικής και της κατ` κεφαλήν επιδότησης», αλλά και για μια σειρά από προβλήματα που αναλύονταν σε υπόμνημα που στάληκε στον Πρόεδρο από τον Οκτώβριο και μέχρι χθες που οι οργανώσεις των αγροτών κλήθηκαν εσπευσμένα στο Προεδρικό κανείς δεν ανταποκρίθηκε, όπως ανέφερε, στα αιτήματα τους.

Ο κ. Χάμπας έκανε λόγο για προβλήματα πολύ καθοριστικά για το αν θα παραμείνει κάποιος στο επάγγελμα.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη διάλυση του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης και του Συμβουλίου Πατατών, στη φορολόγηση της γεωργικής γης και του πετρελαίου, στη συμπερίληψη στον «πράσινο τρυγητό» για τα εσπεριδοειδή μόνο της περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς. Για το συγκεκριμένο ο κ. Χάμπας είπε ότι εξυπηρετούνται «συγκεκριμένα συμφέροντα συγκεκριμένων πολιτικών ανθρώπων».

Ταυτόχρονα είπε ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική όσον αφορά χαλίτικη τουρκοκυπριακή γη «που θα διαλύσει τους γεωργούς».

Σημείωσε ότι υπάρχουν και μια σειρά από άλλα προβλήματα τα οποία δεν έχουν συζητηθεί καν.

Υπογράμμισε ακόμα ότι για κάποια από αυτά τα αιτήματα δεν υπάρχει κόστος για το κράτος, αλλά «είναι λανθασμένες πολιτικές φιλοσοφίες που θέλουν να διαλύσουν οργανισμούς και να τους δώσουν σε ιδιώτες για να κερδοσκοπούν».

Ο ΓΓ της ΕΚΑ είπε πως η σημερινή ήταν μια προειδοποιητική, ειρηνική κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν αγρότες από όλες τις περιοχές της Κύπρου. «Ήταν ένα ξυπνητήρι, ήταν μόνο η αρχή. Εάν δεν μας ικανοποιήσουν και δεν αρχίσουν τις συζητήσεις, τότε ναι θα προχωρήσουμε» είπε, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων.

Στο Προεδρικό, αντιπροσωπεία των οργανώσεων των αγροτών έγινε δεκτή από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου στον οποίο παρέδωσαν υπόμνημα με το οποίο ζητούν τη διεξαγωγή ενός διαλόγου με χρονικό όριο, ώστε να εξευρεθούν λύσεις στα ζητήματα που θέτουν οι αγρότες.

«Ελπίζουμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να αρχίσει ένας διάλογος γιατί εάν επιδείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον η Κυβέρνηση και επιλύσει αυτά τα προβλήματα, ναι, ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας έχει να συμβάλει καθοριστικά και ουσιαστικά στη στήριξη της οικονομίας του τόπου» σημείωσε ο ΓΓ της ΕΚΑ.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
Φωτογραφία: Στέφανος Κουρατζής

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/290916/me-ta-trakter-tous-oi-agrotes-se-proedriko-ypoik-kai-vouli#sthash.wQGwi1VI.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου