Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Πέρασε από το υπουργικό ο διαχωρισμός της ΑΗΚ

Λακκοτρύπης: Επιβάλλεται ο διαχωρισμός της ΑΗΚ


INBUSINESS.COM
«Υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθώσουμε στην αγορά ηλεκτρισμού»Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα προωθηθεί ο διαχωρισμός της ΑΗΚ σε δύο κρατικούς οργανισμούς, ο υπουργός Ενέργειας μίλησε για την ανάγκη, τα οφέλη και τις προοπτικές του διαχωρισμού.
Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο υπουργός Ενέργειας τόνισε: «Το επιπλέον κόστος θα κυμανθεί από 2% έως 5%, όταν και εφόσον διαχωριστεί σε δύο οργανισμούς η ΑΗΚ. Άκουσα όμως ότι αυτό θα επιφέρει αύξηση του κόστους ενέργειας κα΄τι που καταδεικνύει την μονοπωλιακή προσέγγιση που υπάρχει. Αναφορικά με το κόστος δανεισμού είναι σήμερα χαμηλό γιατί λειτουργεί με μονοπωλιακό καθεστώς. Η ΑΗΚ διαθέτει το 92% και το 100% της διανομής».
Παράλληλα, σημείωσε ότι: «Την ίδια ώρα είναι εγγυημένο από το κράτος το όποιο δάνειο της ΑΗΚ, όπως ισχύει σήμερα με συνολικό δανεισμό μισού δισ. που διατηρεί σήμερα ο οργανισμός».

Τα οφέλη  
Μιλώντας για τα οφέλη που εντοπίζει σε σχέση με τον διαχωρισμό της ΑΗΚ ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε: «Τα δίκτυα θα είναι προσβάσιμα από κάθε παραγωγό, που είναι το πρώτο σκέλος του διαχωρισμού. Για να δημιουργήσουμε μια πιο ανταγωνιστική αγορά πρέπει να δημιουργήσουμε και τις απαραίτητες συνθήκες. Παράλληλα, στην αγορά έχουμε κάποιες στρεβλώσεις. Γιατί έχουμε τη ΔΕΦΑ για να εισαχθεί στην Κύπρο φυσικό αέριο; Επειδή όπως έχει τονίσει και η ΡΑΕΚ δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα οργανισμό με δεσπόζουσα θέση στην αγορά να κάνει ότι θέλει, άρα χρειαζόταν ένας ενδιάμεσος φορέας. Τέτοιες στρεβλώσεις θα εξαλειφθούν. Παράλληλα, με την ΑΗΚ-δίκτυα ο οργανισμός μπορεί να μπει στον τομέα των αγωγών και μάλιστα των υποθαλάσσιων για το φυσικό αέριο. Αυτό έχει τεράστιες προοπτικές».

Αν δεν το απαιτούσε η τρόικα
Ερωτηθείς εάν δεν απαιτείτο από την τρόικα ο διαχωρισμός εάν η κυβέρνηση θα προχωρούσε με τους σχεδιασμούς ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε: «Θα προτιμούσα όντως να είχα περισσότερο χρόνο, ωστόσο, οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα προτιμούσαμε να είχαμε περισσότερο χρόνο προκειμένου να λειτουργήσει ο λογιστικός και λειτουργικός διαχωρισμός της ΑΗΚ. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε εφαρμογή του ευρύτερου πλάνου διαχωρισμού. Ζούμε σε ένα δυναμικό κόσμο και πρέπει να δούμε τα καλύτερα μοντέλα που υπάρχουν προς όφελος του καταναλωτή».


Στο Υπουργικό την Δευτέρα η συμφωνία με την Τρόικα για την ΑΗΚ
Πυρ ομαδόν από συντεχνίες ΑΗΚ: Εξαπατηθήκαμε από τον Γ.Λακκοτρύπη


Λευκωσία: Δριμεία επίθεση κατά του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, εξαπέλυσαν οι συντεχνίες των εργαζομένων της ΑΗΚ. Είπαν ότι ο Γιώργος Λακκοτρύπης δηλώνει ψευδώς ότι ήταν ενήμεροι και τον κατηγόρησαν ότι αθέτησε και αγνόησε πλήρως τις οδηγίες που έδωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό της 7ης Δεκεμβρίου για το θέμα του διαχωρισμού του Οργανισμού. Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, Ανδρέας Πανόρκος αποκάλυψε ότι οι συντεχνίες απέστειλαν χθες επιστολή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία καταγγέλλουν τις ενέργειες του κ. Λακκοτρύπη και τον κατηγορούν ότι τους εξαπάτησε. Υποδεικνύουν στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι εάν προχωρήσει ο οποιοσδήποτε διαχωρισμός της ΑΗΚ πέραν του λογιστικού και λειτουργικού, τότε η παρέκκλιση που παραχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταργηθεί αυτόματα. Σε μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζουν οι συντεχνίες, δεν θα υπάρχει μελλοντικά δρόμος επιστροφής και αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού. Την Δευτέρα στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για τη λήψη αποφάσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν δυναμικές αντιδράσεις. Στο μεταξύ η ΑΗΚ ανακοίνωσε ότι λόγω της ενημέρωσης του προσωπικού την Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών. Ωστόσο, τονίζουν, δεν αναμένεται να επηρεαστεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Πάει Υπουργικό την Δευτέρα η συμφωνία με την Τρόικα Την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης θα καταθέσει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το υπουργείο με την Τρόικα, μετά και από συνεννόηση με τη διοίκηση της ΑΗΚ για διαχωρισμό του Οργανισμού. Όπως δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Λακκοτρύπης, η πρόταση προβλέπει από τη μία την απόσυρση του διατάγματος για αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ και από την άλλη τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της σε δύο οντότητες: μία για τα δίκτυα και μία για την προμήθεια. Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, εάν κριθεί αναγκαίο εντός του 2016 θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για ρύθμιση των αλλαγών. Ο διαχωρισμός θα πρέπει να υλοποιηθεί πριν από το τέλος του 2017. Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι τα κεκτημένα των εργαζομένων δεν επηρεάζονται καθόλου, αφού σημείωσε, θα παραμείνουν υπάλληλοι Ημικρατικού Οργανισμού. Πηγή: philenews - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/293611/pyr-omadon-apo-syntechnies-aik-exapatithikame-apo-ton-glakkotrypi#sthash.Wu44z1KU.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου