Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΓΕΣΥ και ΠΕΟ για ταμεία προνοίας και ωράριο

ΑΠΟ ΚΕΒΕ,ΠΕΟ,ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Θύελλα αντιδράσεων για την ίδρυση "μίνι" ΓΕΣΥ
nomisma.com.cy

15 Ιανουαρίου 2016, ώρα : 15.27
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην εγκαθίδρυση ενός "μίνι" ΓΕΣΥ. Ήδη με τοποθετήσεις τους ,η Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, η Συντεχνία Νοσηλευτών, το ΚΕΒΕ και η ΠΕΟ εξέφρασαν δημοσίως τις διαφωνίες τους στη σχετική πρόθεση του Υπουργείου Υγείας.  Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) Θεόδωρος Πετέλης, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν τις χθεσινές τοποθετήσεις του Υπουργού Υγείας, ανάφεραν ότι ζητούν λεπτομερή ενημέρωση, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν, ενώ παράλληλα τονίζουν εκ νέου ότι η λειτουργικότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων βρίσκεται στο μηδέν.

Εκτιμούν ότι η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι ανέφικτη, όπως οριοθετήθηκε χρονικά χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας από τον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου του 2017, αφού σε ένα χρόνο είναι μεγάλος και ορατός ο κίνδυνος πλέον να μην υπάρχουν δημόσια νοσηλευτήρια. Επιπλέον, δηλώνουν ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για τη λήψη δυναμικών μέτρων από τη στιγμή που δεν θα επιλυθούν πρώτα τα χρονίζοντα προβλήματα στον τομέα της υγείας.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε και με το Υπουργείο Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας δεν θέλησε να τοποθετηθεί στις αντιδράσεις των δύο συντεχνιών. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, “οι προτάσεις του Υπουργού χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής μας έχουν φέρει προ εκπλήξεως”, για να προσθέσει πως η συντεχνία του ζητά λεπτομερή ενημέρωση, ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί είτε θετικά, είτε αρνητικά.

“Δεν γνωρίζαμε για την πρόταση. Δύο φορές που είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό επέμενε ότι ο βασικός άξονας του Υπουργείου ήταν ο νόμος για το ΓεΣΥ του 2001 με τις τροποποιήσεις που έγιναν το 2013”, είπε. Έκανε λόγο για κωλυσιεργία από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, η οποία τους αναγκάζει πλέον να σκέφτονται τη λήψη δυναμικών μέτρων. “Ήδη έχουμε τροχοδρομήσει κάποια μέτρα και θα ενημερωθούν λίαν συντόμως όλοι. Δεν μπορούν πλέον οι γιατροί να δουλεύουν με αυτούς τους ρυθμούς, όπως και τα δημόσια νοσηλευτήρια και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά. Θα καταρρεύσουν σε λίγο”, κατέληξε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, ανέφερε πως “ήταν έκπληξη ο τρόπος, με τον οποίο ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ, για την πρόσθεση του Υπουργού να εφαρμόσει αυτό το μίνι ΓεΣΥ”. Όπως ανέφερε “σε προηγούμενες συναντήσεις που είχαμε με τον Υπουργό Υγείας θέσαμε ως πρώτιστο θέμα την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ούτως ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν. Όταν μιλούμε για αναβάθμιση εννοούμε τη διόρθωση της υποστελέχωσης, καθώς επίσης και την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων της δημόσιας υπηρεσίας αλλά και τον κλάδο των νοσηλευτών, τα οποία θα έλεγα είναι πάρα πολλά”.

“Δεν θα μπορέσει να γίνει εύκολα η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση εφόσον κάποια από τα θέματα αυτά δεν επιλυθούν. Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε διαδικασία για την επίλυση αυτών των προβλημάτων”, πρόσθεσε ο κ. Πετέλης. Αναφερόμενος στο θέμα της υποστελέχωσης, ο κ. Πετέλης είπε ότι με την πρόταση του Υπουργού Υγείας -όπως την έχουν αντιληφθεί από τα ΜΜΕ- όλος ο πληθυσμός θα λαμβάνει υπηρεσίες από τη δημοσία υγεία.

ΤΟ ΚΕΒΕ
Απορίες και προβληματισμούς προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει εντός του 2017 σε εφαρμογή ενός μίνι ΓΕΣΥ σαν ενδιάμεση λύση μεταξύ της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και της εισαγωγής του τελικού ΓΕΣΥ.

Το ΚΕΒΕ διαφωνεί τόσο με την εφαρμογή του μίνι ΓΕΣΥ όσο και με την πρόθεση του Υπουργού Υγείας να χρηματοδοτήσει την αυτονόμηση των Νοσοκομείων μέσω της εισφοράς ποσοστού 1% από τους εργοδοτούμενους και 1% από τους εργοδότες.   Οι οποιεσδήποτε εισφορές αποφασισθούν ότι θα καταβάλλονται θα ισχύουν μόνο όταν είναι έτοιμη η εφαρμογή του ΓΕΣΥ και μόνο για τον σκοπό της παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Η αυτονόμηση των νοσοκομείων αποτελεί για το ΚΕΒΕ προϋπόθεση για την επιτυχή έναρξη εφαρμογής του ΓΕΣΥ.  Το ΚΕΒΕ θεωρεί την διεργασία αυτή ως καθαρά αποκλειστική ευθύνη του κράτους η οποία σε καμία περίπτωση θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Η ΠΕΟ

Την αντίθεση της με την αιφνιδιαστική εξαγγελία της Κυβέρνησης για το λεγόμενο μίνι ΓΕΣΥ εκφράζει η ΠΕΟ και αναφέρει ότι καμία συζήτηση και κανένας διάλογος με τους επηρεαζόμενους δεν έχει προηγηθεί.
Σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ σημειώνει ότι «το λεγόμενο μίνι ΓΕΣΥ είναι ξεκάθαρα έξω από τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο που έχει συμφωνηθεί με ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση από το 2001 και που είχε ως αποτέλεσμα τη ψήφιση του σχετικού Νόμου».
Η ΠΕΟ υπενθυμίζει ότι το μοντέλο που συμφωνήθηκε για το ΓΕΣΥ, προβλέπει ενιαίο σύστημα υγείας, με καθολική κάλυψη, στο οποίο θα είναι ενταγμένος ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, με τον δημόσιο να είναι η ραχοκοκαλιά του, στη βάση της αρχής ότι ο κάθε πολίτης θα εισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητες του και θα έχει ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίας υγεία, την ώρα που τις χρειάζεται αλλά και ότι «μέσα από διάφορες μελέτες είχαμε φτάσει στο στάδιο της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, αφού μετά και την οικονομική μελέτη της εταιρείας Mercel είχαν αρθεί και οι τελευταίες επιφυλάξεις σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του».
Και προσθέτει πως κι ενώ γι’ αυτούς τους λόγους ήταν το μοναδικό κοινωνικό μέτρο που περιλαμβανόταν στο Μνημόνιο λόγω της αναγκαιότητας του και λόγω ότι ήταν έτοιμο να υλοποιηθεί, εντούτοις «η Κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί πλέον ξεκάθαρα στο να μπει ταφόπλακα σε αυτό τον οραματισμό που είχε η κυπριακή κοινωνία για ένα ολοκληρωμένο και κοινωνικά προοδευτικό Γενικό Σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».
Αναφέροντας ότι η ευθύνη της Κυβέρνηση ήταν να στηρίξει το δημόσια τομέα της υγείας και να προχωρήσει στην αναβάθμιση του μέσα από οργανωτικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό, η ΠΕΟ σημειώνει πως «αντί αυτού άφησε τη δημόσια υγεία να αιμορραγεί και να απαξιώνεται στα μάτια της κοινωνίας με απώτερο στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα στην ιδιωτική ασφάλιση» και επικρίνει την Κυβέρνηση ότι «με την χτεσινή της εξαγγελία παίρνει το θέμα στο σημείο συζήτησης που βρισκόταν δεκαετίες πριν».
Η ΠΕΟ δηλώνει την αντίθεση της με ότι εκτροχιάζει από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, υποδεικνύοντας ότι η υλοποίηση του ΓΕΣΥ είναι κοινωνικά αναγκαία και είναι και εφικτή.
«Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα έπρεπε να ήταν πρώτη προτεραιότητα. Με την στάση της η Κυβέρνηση έχασε και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας όσον αφορά τις προτεραιότητες της στα θέματα κοινωνικής προστασίας των πολιτών και ιδιαίτερα των εργαζομένων» προσθέτει η συντεχνία
………
Τη στάση της Κυβέρνησης για τα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεως επικρίνει η ΠΕΟ

Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) καταγγέλλει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεχίζει να αναλαμβάνει δεσμεύσεις για τα Ταμεία Προνοίας και τα Ταμεία Συντάξεων, όπως αναφέρει.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ αναφέρει ότι “θεωρούμε απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό να διεξάγεται συζήτηση με την Τρόικα επί έκθεσης που αφορά τα ταμεία συντάξεων και τα ταμεία προνοίας, την οποία ούτε ξέρουμε ούτε έχουμε δει και να καταλήγουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις για τις οποίες ούτε διαβούλευση ούτε ενημέρωση έγινε με το συνδικαλιστικό κίνημα”.
Συγκεκριμένα, συνεχίζει, “στο κεφάλαιο 1.9 του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρεται η δέσμευση της κυβέρνησης να ετοιμάσει σχέδιο δράσης για την ενοποίηση της εποπτείας του ασφαλιστικού τομέα με την εποπτεία των συνταξιοδοτικών ταμείων και των ταμείων προνοίας”.
Επιπρόσθετα, αναφέρει η ΠΕΟ, “γίνεται αναφορά σε έκθεση που ετοιμάστηκε τον Οκτώβριο του 2015 από την Κυβέρνηση και αφορά τα ταμεία συντάξεων και τα ταμεία προνοίας, και σε δέσμευση της κυβέρνησης να καταθέσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2016 νομοθετική πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία θα βασίζεται στις συστάσεις της υπό αναφορά έκθεσης”.
Η ΠΕΟ υπενθυμίζει ότι “από τον Ιούνιο του 2015 όταν εντοπίσαμε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση στο τότε μνημόνιο αναφορικά με την εποπτεία των ταμείων προνοίας απευθυνθήκαμε με επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του να παρέμβει για να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη πρακτική”.
“Δυστυχώς αντί απάντησης και αντί ενεργειών που να αποκαθιστούν τον κοινωνικό διάλογο και τη διαβούλευση για ένα θέμα εξόχως εργασιακό, η Κυβέρνηση προχωρεί σε περαιτέρω δεσμεύσεις”, αναφέρει η ΠΕΟ.
Επαναλαμβάνει, “για ακόμα μια αφορά ότι τα επαγγελματικά σχέδια συντάξεων και τα ταμεία προνοίας είναι προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών”.
Καταλήγοντας, απαιτεί από την Κυβέρνηση, “να τερματίσει αυτή τη συμπεριφορά, να ανακαλέσει τις όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε και να θέσει τις σκέψεις της στο δομημένο κοινωνικό διάλογο”.

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης στο θέμα της ρύθμισης των ωραρίων των καταστημάτων, συνιστά `μνημείο αυταρχισμού και ετσιθελισμού` αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ
“Η καταχρηστική αξιοποίηση του δικαιώματος του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας να καθορίζει τα ωράρια των καταστημάτων, και η κήρυξη ολόκληρης της Κύπρου ως τουριστικής, παρά τις έντονες διαφωνίες των μικρομεσαίων καταστηματαρχών, των συντεχνιών των εργαζομένων, της πλειοψηφίας των κομμάτων, ακόμα και σημαντικής μερίδας ιδιοκτητών πολυκαταστημάτων, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνο αυταρχισμός και ετσιθελισμός, που εξυπηρετεί τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τα συμφέροντα του χώρου που εκπροσωπεί και εκφράζει η παρούσα κυβέρνηση” αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αναπέμψει στο Ανώτατο το νόμο που ψήφισε η Βουλή για τα ωράρια, ξεφεύγει από την ουσία του ίδιου του θέματος των ωραρίων.
“Η αιτιολόγηση της αναπομπής και συγκεκριμένα η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να καταψηφίζει κανονισμούς και νομοθετήματα που καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή, καταργεί την ίδια τη Βουλή ως νομοθετικό και ελεγκτικό σώμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα” αναφέρεται.
Η ΠΕΟ σημειώνει ότι μια τέτοια απόφαση καταργεί στην ουσία την ίδια τη Δημοκρατία και οδηγεί σε καθεστώς δικτατορίας, όπου η εκάστοτε κυβέρνηση αποφασίζει και ενεργεί κατά το δοκούν χωρίς κανένα έλεγχο.
“Μια τέτοια απόφαση είναι πασιφανές ότι θα συνιστούσε μέγιστη και επικίνδυνη θεσμική εκτροπή με μεγάλες συνέπειες για την Κύπρο και το λαό μας. Είναι τεράστιες οι ευθύνες που αναλαμβάνει τόσο η κυβέρνηση όσο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Τεράστιες ευθύνες θα φέρει και ο καθένας μας, ολόκληρη η κοινωνία μας, εάν δεν αντιδράσει σε μια τέτοια εξέλιξη” καταλήγει η ανακοίνωση.


Κίνδυνο για 'επικίνδυνη θεσμική εκτροπή' βλέπει η ΠΕΟ στο θέμα των ωραρίων
Επικρίνει τη στάση της Κυβέρνησης για τα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεως
Newzup.com
Ταμεία Προνοίας και Συντάξεως 
Εξάλλου η ΠΕΟ καταγγέλλει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεχίζει να αναλαμβάνει δεσμεύσεις για τα Ταμεία Προνοίας και τα Ταμεία Συντάξεων, όπως αναφέρει.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ αναφέρει ότι “θεωρούμε απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό να διεξάγεται συζήτηση με την Τρόικα επί έκθεσης που αφορά τα ταμεία συντάξεων και τα ταμεία προνοίας, την οποία ούτε ξέρουμε ούτε έχουμε δει και να καταλήγουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις για τις οποίες ούτε διαβούλευση ούτε ενημέρωση έγινε με το συνδικαλιστικό κίνημα”.
Συγκεκριμένα, συνεχίζει, “στο κεφάλαιο 1.9 του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρεται η δέσμευση της κυβέρνησης να ετοιμάσει σχέδιο δράσης για την ενοποίηση της εποπτείας του ασφαλιστικού τομέα με την εποπτεία των συνταξιοδοτικών ταμείων και των ταμείων προνοίας”.
Επιπρόσθετα, αναφέρει η ΠΕΟ, “γίνεται αναφορά σε έκθεση που ετοιμάστηκε τον Οκτώβριο του 2015 από την Κυβέρνηση και αφορά τα ταμεία συντάξεων και τα ταμεία προνοίας, και σε δέσμευση της κυβέρνησης να καταθέσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2016 νομοθετική πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία θα βασίζεται στις συστάσεις της υπό αναφορά έκθεσης”.
Η ΠΕΟ υπενθυμίζει ότι “από τον Ιούνιο του 2015 όταν εντοπίσαμε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση στο τότε μνημόνιο αναφορικά με την εποπτεία των ταμείων προνοίας απευθυνθήκαμε με επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του να παρέμβει για να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη πρακτική”.
“Δυστυχώς αντί απάντησης και αντί ενεργειών που να αποκαθιστούν τον κοινωνικό διάλογο και τη διαβούλευση για ένα θέμα εξόχως εργασιακό, η Κυβέρνηση προχωρεί σε περαιτέρω δεσμεύσεις”, αναφέρει η ΠΕΟ.
Επαναλαμβάνει, “για ακόμα μια αφορά ότι τα επαγγελματικά σχέδια συντάξεων και τα ταμεία προνοίας είναι προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών”.
Καταλήγοντας, απαιτεί από την Κυβέρνηση, “να τερματίσει αυτή τη συμπεριφορά, να ανακαλέσει τις όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε και να θέσει τις σκέψεις της στο δομημένο κοινωνικό διάλογο”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου