Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Αντιδράσεις ΠΑΣΥΚΙ και ΠΕΟ για την πρόταση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στους γιατρούς

ΚΥΠΕ- Μαρία Αντούνα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 29/1/2016 16:35
Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη διαδικασία ευρύτερων σχεδιασμών για τη μεταρρύθμιση και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των ιατρικών λειτουργών, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Παμπορίδης, με αφορμή τη συζήτηση τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής πρότασης του ΔΗΣΥ, που αφορά την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης για τους Ιατρούς του Δημόσιου Τομέα Υγείας από το 65ο στο 68ο έτος ηλικίας.
Το όλο γεγονός, δημιουργεί αναστάτωση στην Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), η οποία διαβουλεύεται για την λήψη δυναμικών μέτρων ενάντια στην πρόταση, μη αποκλειόμενης και της απεργιακής κινητοποίησης τη Δευτέρα, πράγμα που θα φέρει αναστάτωση στα κρατικά νοσηλευτήρια.
Ο Υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός σήμερα ότι “ως θέμα αρχής δεν προσφέρεται ο χώρος υγείας για εργατικές κινητοποιήσεις”.
Η τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας που δόθηκε ήδη στη Βουλή γραπτώς, είναι πως κρίνει ότι η πρόταση για παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στην ηλικία των 68 χρόνων για ιατρικούς λειτουργούς δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε στόχο τη δεδομένη περίοδο
“Οι λόγοι για τους οποίους είχε κατατεθεί αρχικά η πρόταση δεν συντρέχουν πλέον, αφού αυτοί αποσκοπούσαν στην παραμονή μερίδας ιατρικών λειτουργών στη δημόσια υπηρεσία για την εύρυθμη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της νομοθεσίας για παγοποίηση πλήρωσης θέσεων προαγωγής”, σημειώνεται.
Αναφέρεται, επίσης, ότι από την ημερομηνία της αρχικής κατάθεσης της πρότασης μέχρι σήμερα, έχουν αποπαγοποιηθεί/πληρωθεί αρκετές θέσεις προαγωγής και βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες πλήρωσης και άλλων θέσεων.
“Σε κάθε περίπτωση και δεδομένης της κυοφορούμενης μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας, δεν θα πρέπει να δοθεί η εν λόγω παράταση, αφού τα θέματα αυτά θα τυγχάνουν, μεταξύ άλλων, διαβούλευσης με όλους τους άμεσα επηρεαζομένους εργαζομένους από όλες τις ομάδες των επαγγελματιών υγείας, ενόψει της αναδιοργάνωσης και της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων. Ως εκ τούτου, θέση του Υπουργείου Υγείας είναι η ακύρωση της πρότασης”, σημειώνεται στη γραπτή δήλωση του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στην Βουλή.
Οι Κυβερνητικοί Ιατροί θα εξετάζουν μόνο 20 ασθενείς από τη Δευτέρα
-----
Αναστάτωση στα κρατικά νοσηλευτήρια αναμένεται ότι θα προκαλέσει και η πρόσφατη απόφαση της ΠΑΣΥΚΙ, η οποία με σχετική εγκύκλιο, καλεί τα μέλη της από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, να εξετάζουν μέγιστο αριθμό 20 προγραμματισμένων ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία κατά τη διάρκεια της μέρας για τους ειδικούς γιατρούς και 30 ασθενείς για τους γενικούς γιατρούς.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε στη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίας του Δ.Σ. της Συντεχνίας αφού εξέτασε ενδελεχώς το θέμα του αριθμού των ασθενών που εξετάζονται τόσο στα εξωτερικά ιατρεία όσο και στα κέντρα Υγείας. Η ΠΑΣΥΚΙ επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συνέχιση της λανθασμένης πρακτικής, όπως τη χαρακτηρίζει, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους γιατρούς, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αναγκάζονται να εξετάζουν καθημερινά πέραν τον 70 ασθενών.
“Η ΠΑΣΥΚΙ έδωσε προειδοποίηση στο Υπουργείο, όπως τα νοσηλευτήρια στελεχωθούν μέχρι σήμερα Παρασκευή την στιγμή που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις λόγω της Τρόικας και όταν αυτό το θέμα τρέχει εδώ και 14 χρόνια και δεν γίνεται τίποτα προς επίλυση του”, ήταν η απάντηση του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ. ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ Η ΠΕΟ



Η επαναφορά πρότασης νόμου για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης των κυβερνητικών ιατρών στο 68ο έτος από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, μόλις 2 μήνες μετά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή και την αρνητική τοποθέτηση της πλειοψηφίας των κομμάτων, προκαλεί απογοήτευση.

Η ΠΕΟ, από θέση αρχής, επαναλαμβάνει την έντονη διαφωνία της σε μεθοδεύσεις για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, η οποία καταστρατηγεί ένα σημαντικό κοινωνικό δικαίωμα όπως είναι το δικαίωμα στην έγκαιρη συνταξιοδότηση.

Ειδικότερα σήμερα, που επικρατούν συνθήκες ψηλής ανεργίας με αποτέλεσμα ένας στους τρεις νέους να είναι χωρίς δουλειά και πολλοί νέοι να αναγκάζονται σε μετανάστευση, είναι προκλητικό να επιδιώκεται αύξηση στα όρια αφυπηρέτησης, κάτι που υπονομεύει τις προοπτικές για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Είναι απαράδεκτο, τόσο ευαίσθητα και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό του ορίου αφυπηρέτησης αντί να συζητούνται μέσα στα πλαίσια του δομημένου κοινωνικού διαλόγου και να λαμβάνονται υπόψη οι ευρύτερες επιπτώσεις στη κοινωνία, να αντιμετωπίζονται αυθαίρετα μέσα από προτάσεις Νόμου στη Βουλή, με ξεκάθαρη πρόθεση να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. 

Καλούμε τα δύο κόμματα να τερματίσουν αυτές τις μεθοδεύσεις και τη Βουλή να απορρίψει την αυθαιρεσία που επιχειρείται.

30 Ιανουαρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου