Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ιδιωτικοποίηση ΑΗΚ κατασκευές και εμπόριο


Ανησυχία συνδικαλιστικών οργανώσεων από ιδιωτικοποίηση ΑΗΚ

Nomisma.com.cy

15 Ιανουαρίου 2016, ώρα 16:00
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΣΥΒΑΗΚ,ΣΕΠΑΗΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΕΠΟΠΑΗ και Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Προσωπικού ΑΗΚ) θεωρούν ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας τις ανησυχίες των εργαζομένων στην ΑΗΚ και τις προειδοποιήσεις τους, για το τι θα ακολουθήσει, αν κατακερματιστεί η ΑΗΚ και παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα. 

Σε ανακοίνωσή τους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραχώρησε στην Κύπρο συγκεκριμένες εξαιρέσεις λόγω του μικρού και απομονωμένου δικτύου της για να διαφυλάξει την ασφάλεια εφοδιασμού και την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. 

«Ας μην βιάζονται λοιπόν κάποιοι, που τροχοδρομούν αλλά και περιμένουν την ευκαιρία να απεμπολήσουν αυτό το δικαίωμα εξαίρεσης που έχει το κράτος και το οποίο του παρέχει την απαραίτητη Ασφάλεια, γιατί θα έχουν να λογοδοτήσουν στον κυπριακό λαό και στις επιχειρήσεις, αν τελικά με τις ενέργειες ή την απραξία τους χαθεί αυτό το καθοριστικό περιουσιακό στοιχείο Ασφάλειας που διαθέτει σήμερα η Κύπρος και οδηγηθούμε σε παρόμοιες καταστάσεις», προσθέτει. 

Όπως εξηγούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, «αυτό που συμβαίνει σήμερα στις κατεχόμενες περιοχές πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμόδιους, το λαό, τις επιχειρήσεις και τους θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων», προσθέτοντας ότι «η ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρισμού, που δραστηριοποιείται στις κατεχόμενες περιοχές, επειδή δεν είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει καύσιμο χαμηλότερο σε περιεκτικότητα Θείου, για περιορισμό των ρυπογόνων εκπομπών, λόγω του ότι στοιχίζει περισσότερο, αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εκβιαστικά κρατεί σε ομηρία όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή». 

Προσθέτουν ακόμα πως «ο αρμόδιος τους φορέας αναγκάστηκε να προβεί σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, σημειώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα επιβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας τις ανησυχίες των εργαζομένων στην ΑΗΚ και τις προειδοποιήσεις τους, για το τι θα ακολουθήσει, αν κατακερματιστεί η ΑΗΚ και παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Μείωση εγγεγραμμένης ανεργίας 10,8%
Κατασκευές και εμπόριο δημιουργούν θέσεις εργασίας

Λευκωσία: Μείωση κατά 10,8% ή 4.652 άτομα κατέγραψε τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, υποχωρώντας σε 38.365 άτομα από 43.017 τον αντίστοιχο μήνα του 2014.   Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατηρείται μείωση της μηνιαίας εγγεγραμμένης ανεργίας σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους. Συνεχής μείωση καταγράφεται επίσης στον αριθμό των Ευρωπαίων μεταναστών, οι οποίοι φαίνεται να εγκαταλείπουν την Κύπρο λόγω δυσκολίας στην εξεύρεση εργασίας.   Συγκεκριμένα, από το σύνολο των ανέργων, δηλαδή των 38.365 ατόμων οι 3.796 (9,8%) ήταν Ευρωπαίοι πολίτες (Σεπτέμβρης 2015), όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2014 την ίδια περίοδο ήταν 4.278 ή 9,9% του συνόλου των ανέργων.   Στα ευρήματα αυτά καταλήγει το Παρατηρητήριο Αγοράς Εργασίας, του Τμήματος Εργασίας, στη ανασκόπησή του, με μήνα αναφοράς τον περασμένο Σεπτέμβρη (τελευταία στοιχεία). Σύμφωνα λοιπόν με την ανασκόπηση, οι Ελληνοκύπριοι άνεργοι αποτελούσαν την πλειοψηφία του συνόλου των ανέργων, με 30.960 άτομα (ποσοστό 81%), αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο τον Σεπτέμβρη του 2014, όταν ήταν 35.254 άτομα (ποσοστό 82%).   Όπως προκύπτει, οι κατασκευές και το εμπόριο είναι οι τομείς, που παρά την επιβράδυνση που παρουσιάζουν, εντούτοις δημιουργούν αριθμό θέσεων εργασίας. Οι μεγαλύτερες αριθμητικές μειώσεις της ανεργίας, κατά δραστηριότητα τον Σεπτέμβρη του 2015, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2014, παρουσιάστηκαν στις κατασκευές, 1.222 άτομα, στο εμπόριο, 818 άτομα, στη μεταποίηση, 734 άτομα, στις τράπεζες, 712 άτομα κ.λπ.   Όλες οι ηλικιακές ομάδες των ανέργων παρουσίασαν μείωση, με εξαίρεση την ομάδα των ατόμων 65 ετών και άνω, που παρουσίασε οριακή αύξηση 25 ατόμων. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στις ηλικιακές ομάδες των 50-59 ετών (μείωση κατά 1.336 άτομα), στην ομάδα των 25-29 ετών (1.102 άτομα), στην ομάδα των 40-49 ετών (915 άτομα) και στην ομάδα των 15-24 ετών (682 άτομα).   Όσον αφορά στη διάρκεια της ανεργίας, ο αριθμός των ανέργων που ήταν εγγεγραμμένοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης, πέραν των έξι μηνών, έφτασε στα 18.784 άτομα (μείωση κατά 1.221 άτομα ή 6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα 2014) και αντιπροσωπεύει το 49% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Ο αριθμός των ανέργων, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι πέραν των 12 μηνών, έφτασε στις 12.143 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 63 άτομα ή 0,5%, και αντιπροσωπεύει το 32% του συνόλου των ανέργων.   Γράφει: Αντωνία Λαμπράρκη - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/294538/kataskeves-kai-emporio-dimiourgoun-theseis-ergasias#sthash.O1IbIW3j.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου