Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ξενοδοχειακή βιομηχανία

ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Συνήλθαν χτες τα Συμβούλια των Συντεχνιών των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ .
Τα συμβούλια μας συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που είναι:
1. Επαναφορά των ωφελημάτων των εργαζόμενων που παραχωρήθηκαν το 2013 από την 1/1/2016.
2. Ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης που έληξε στις 31/12/2015 και εφαρμογή της για όλους τους εργαζομένους.
3. Νομική ρύθμιση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Τα Συμβούλια εκφράζουν την απογοήτευση τους για την συμπεριφορά της πλειοψηφίας των ξενοδόχων που παραβιάζουν συστηματικά την συλλογική σύμβαση παρά τις θυσίες των εργαζομένων.
Ιδιαίτερα προβληματίζει η αθέτηση της συμφωνίας του 2013, όπου οι εργαζόμενοι έκαμαν τεράστιες παραχωρήσεις λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών που δημιούργησε η κρίση. Η άρνηση των ξενοδόχων να επαναφέρουν τα ωφελήματα ως είχαν, πράγμα που ξεκάθαρα είχε συμφωνηθεί ότι θα γίνει από την 1/1/2016, δημιουργεί έντονη αγανάκτηση και θυμό ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Η όλη συμπεριφορά της πλειοψηφίας των ξενοδόχων, τους καθιστά αγνώμονες και αναξιόπιστους προς τους εργαζόμενους και τις θυσίες τους για το καλό του τουρισμού μας.
Τα Συμβούλια μας εκφράζουν επίσης την απογοήτευση τους για την απάθεια του Υπουργείου Εργασίας στις καταγγελίες των εργαζομένων και των Συντεχνιών τους για την ασυδοσία που επικρατεί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων για την απροθυμία του Υπουργείου Εργασίας να αντιληφθεί τα προβλήματα των εργαζομένων και την ανάγκη η πολιτεία και πρώτιστα το Υπουργείο Εργασίας να πάρουν μέτρα στήριξης των εργαζομένων, τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την επικράτηση δικαιοσύνης και εργατικής ειρήνης στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού.
Εδώ και δύο χρόνια παραγνωρίζεται προκλητικά το αίτημα των εργαζομένων για νομική ρύθμιση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σαν ελάχιστη υποχρέωση του κράτους και μέτρο στήριξης των εργαζομένων.
Με βάση τα πιο πάνω τα Συμβούλια των Συντεχνιών μας προετοιμάζονται να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Καθορίστηκαν ανοικτές Επαρχιακές Συνελεύσεις για ενημέρωση και ετοιμασία των εργαζομένων ως εξής:
• Πάφος 1 Φεβρουαρίου – Οίκημα ΣΕΚ
• Λευκωσία 2 Φεβρουαρίου – Οίκημα ΠΕΟ
• Λεμεσός 3 Φεβρουαρίου – Οίκημα ΣΕΚ
• Λάρνακα 4 Φεβρουαρίου – Οίκημα ΠΕΟ
• Αμμόχωστος 8 Φεβρουαρίου 
Τα Συμβούλια μας καταγγέλλουν επίσης την αναλγησία που επιδεικνύεται από το Υπουργείο στο θέμα της έγκαιρης καταβολής του ανεργιακού επιδόματος παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες των Συντεχνιών μας προς την ίδια την Υπουργό Εργασίας.
Είναι αδιανόητο χιλιάδες οικογένειες να περιμένουν το ανεργιακό 2,3 ή 4 μήνες, σε συνθήκες εξαθλίωσης και να μην επιλύεται ένα απλό για μας θέμα. 
Οι Συντεχνίες μας δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν δυναμικά πλέον τα δικαιώματα των εργαζομένων και άς αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Οι εργαζόμενοι έκαναν πολλές θυσίες, επέδειξαν πολλή υπομονή, όμως αισθάνονται ότι κοροϊδεύονται και αδικούνται. 
Τέλος οι Συντεχνίες μας καλούν τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία σε ενότητα και ετοιμότητα ώστε να δώσουν φέτος την μάχη για σεβασμό, αξιοπρέπεια και εργασία με δικαιώματα.
ΕΚ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ
ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ
15 Ιανουαρίου 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου