Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

CYTA και ΑΗΚ 12-1-16

Στη Βουλή τα νεότερα για τη Cyta
  ΣΩΤΗΡΟΥΛΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 
Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνεχιστεί η συζήτηση και η προσπάθεια των συντεχνιών της Cyta για διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών τους ωφελημάτων στα πλαίσια αποκρατικοποίησης του Οργανισμού. Οι συντεχνίες είχαν χθες την τελευταία συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, στα πλαίσια της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής, εκεί όπου έθεσαν πέντε σημεία για τα εργασιακά για τα οποία οι εργαζόμενοι έχουν ακόμα ερωτηματικά. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα δει τα θέματα που προέκυψαν, ωστόσο τόνισε πως δεν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές τώρα, εφόσον τα νομοσχέδια είναι κατατεθειμένα στη Βουλή. Οι όποιες αλλαγές, είπε ο κ. Γεωργιαδής, θα γίνουν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών. Στη Βουλή το θέμα, αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία την ερχόμενη βδομάδα. Στο μεταξύ, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία νέας εταιρείας θεωρείται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του κυπριακού προγράμματος, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως η δόση χάθηκε τουλάχιστο από την ερχόμενη συνεδρία του Eurogroup η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιανουαρίου. Τώρα, τα βλέμματα όλων στρέφονται στη συνεδρία του Φεβρουαρίου, την τελευταία πριν την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. - See more at: http://alfanews.com.cy/index.php/oikonomia/item/22189-cyta#sthash.yNtUtVLM.dpuf
Ο ΥΠΟΙΚ φαίνεται να απορρίπτει δύο από τα έξι σημεία που θέτουν οι συντεχνίες της Cyta
Προς πλήρη ρήξη
Newzup.com
Δύο από τα έξι σημεία που θέτουν οι συντεχνίες της Cyta και τα οποία άπτονται των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον οργανισμό φαίνεται ότι απορρίπτονται από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
Ο Υπουργός και οι επικεφαλής των συντεχνιών που δραστηριοποιούνται στην Αρχή συναντήθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Cyta, μετά και την απόφαση που λήφθηκε κατά τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 16 Δεκεμβρίου 2015, για συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα τα οποία απορρέουν από τα νομοσχέδια για την αποκρατικοποίηση του οργανισμού και σχετίζονται με τη διασφάλιση των εργαζομένων.
Σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να απορρίπτει το αίτημα των συντεχνιών οι συλλογικές συμβάσεις να δεσμεύουν τον ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει τη Cyta ltd, καθώς επίσης και το αίτημά τους να απαλειφθεί η πρόνοια του νομοσχεδίου που δίνει το δικαίωμα στον ιδιώτη να τερματίσει την υπηρεσία όσων θα εργάζονται στη Cyta ltd βάσει του νόμου περί τερματισμού της απασχόλησης.
Ωστόσο, απομένει να ξεκαθαριστεί αν θα γίνουν αποδεχτά από τον Υπουργό τα άλλα τέσσερα σημεία που θέτουν οι συντεχνίες.
Συγκεκριμένα, οι συντεχνίες δεν αποδέχονται την πρόνοια του νομοσχεδίου βάσει της οποίας όσα ισχύουν για τις αποζημιώσεις, τους όρους εργασίας και τα ωράρια των εργαζομένων της Cyta που θα αποσπαστούν στη δημόσια υπηρεσία δεν θα υπερισχύουν των αντίστοιχων για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Ζητούν, επίσης, οι εργαζόμενοι στη Cyta να έχουν την επιλογή της μετάταξης στη δημόσια υπηρεσία και όχι μόνο της απόσπασης.
Το πέμπτο αίτημα των συντεχνιών είναι οι υπηρεσίες (από την κρατική ΑΤΗΚ) να εκχωρούνται και όχι να παραχωρούνται στη νέα εταιρεία.
Τέλος, ζητούν αντικατάσταση του όρου «Αρχή» με τον όρο «δημόσια και ευρύτερη δημόσια υπηρεσία» στην παράγραφο του νομοσχεδίου που αναφέρει ότι για τους υπαλλήλους που θα αποσπαστούν στη δημόσια υπηρεσία θα ισχύουν οι αποκοπές και μειώσεις που ισχύουν στην Αρχή.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη συνάντηση οι συντεχνίες τόνισαν για μια ακόμα φορά τη διαφωνία τους με τις αποκρατικοποιήσεις και κάλεσαν τον Υπουργό να κάνει δεύτερες σκέψεις για το θέμα της αποκρατικοποίησης της Cyta, με τον Χάρη Γεωργιάδη να εμμένει ωστόσο στη θέση της Κυβέρνησης.

Κάποιοι συνδικαλιστές στην Αρχή Ηλεκτρισμού θα πρέπει να σεβαστούν τις θυσίες του κυπριακού λαού, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων.
Οι απειλές κάποιων, τονίζει η Οέβ, για απεργιακά μέτρα με διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, συνιστούν μέγιστη πρόκληση και αφόρητη προσβολή στις θυσίες του ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, χαρακτηρίζει ως αδιανόητη και εγκληματική την διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, έστω και για ένα λεπτό.
Παράλληλα, η Οέβ, καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει την πρόταση για ρύθμιση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες, ξεκαθαρίζοντας ότι με την πρόταση νόμου της Ομοσπονδίας, χωρίς να απαγορεύεται η απεργία, θα γίνεται εφικτή η εξεύρεση συναινετικών λύσεων σε όλες τις διαφορές.
24h.com.cy

“Οι αποφάσεις αυτές των συντεχνιών είναι ακραίες, αχρείαστες και αδικαιολόγητες καθότι αφενός η κυβέρνηση έχει ήδη αποσύρει το διάταγμα αποκρατικοποίησης της Αρχής και αφετέρου τα εργασιακά κεκτημένα των υπαλλήλων στην ΑΗΚ διασφαλίζονται πλήρως”
Το ΚΕΒΕ καταδικάζει την αρνητική στάση, όπως αναφέρει, “των Συντεχνιών των υπαλλήλων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) στην απόφαση της Κυβέρνησης να διαχωρίσει την Αρχή σε δύο ημικρατικούς οργανισμούς, με τον ένα να ασχολείται με το Δίκτυο και Διανομή και τον άλλο να ασχολείται με την Παραγωγή και Προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος”.
“Οι αποφάσεις αυτές των συντεχνιών είναι ακραίες, αχρείαστες και αδικαιολόγητες καθότι αφενός η κυβέρνηση έχει ήδη αποσύρει το διάταγμα αποκρατικοποίησης της Αρχής και αφετέρου τα εργασιακά κεκτημένα των υπαλλήλων στην ΑΗΚ διασφαλίζονται πλήρως”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το ΚΕΒΕ.
Προσθέτει ότι “οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς οργανισμούς δεν είναι ιδιοκτήτες των οργανισμών αυτών και κατ΄ επέκταση δεν μπορούν να προβάλλουν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση τους”.
Αναφέρει επίσης ότι “παρά τη διαφωνία του για την απόφαση της Κυβέρνησης να αποσύρει το διάταγμα για αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ, θεωρεί ότι η σημερινή απόφαση θα βοηθήσει στη σταδιακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της ΑΗΚ καθότι θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία ανταγωνισμού στον τομέα της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τις χαμηλότερες τιμές”, ενώ θα γίνει δυνατή, όπως προσθέτει το Επιμελητήριο, “η προσέλκυση επενδύσεων με νέους παίκτες στην αγορά ηλεκτρισμού αφού οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα θα εξαλειφθούν”.
Είναι αδιανόητο, σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, “σε μια περίοδο όπου η οικονομία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις από την παρατεταμένη ύφεση, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι ευρίσκονται στην ανεργία αλλά και αρκετές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα υπόκεινται σε μεγάλες θυσίες, να εκδηλώνονται αυτές οι καταστροφικές συμπεριφορές από εργαζόμενους με μεγάλα εργασιακά προνόμια που το μόνο που κατορθώνουν είναι να υπονομεύουν την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ΑΗΚ”.
Το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι “με αφορμή τις αχρείαστες αυτές κινητοποιήσεις και σε περίπτωση που οι Συντεχνίες επιμένουν στις απεργιακές αποφάσεις τους, καλεί για ακόμα μια φορά τη Κυβέρνηση και τα Κόμματα να προχωρήσουν αμέσως στη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες προκειμένου να διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό και αποτελεσματικό δίκτυ προστασίας για το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία”.
Πηγή: KYΠΕ
- See more at: http://www.24h.com.cy/economy/item/111886-to-keve-katadikazi-ti-stasi-ton-sintehnion-tis-ahk.html#sthash.SkU6Q5SD.dpuf
Tuesday, 12 January 2016 09:38

Λακκοτρύπης για ΑΗΚ: «Θα γίνει επαναξιολόγηση του πλάνου υλοποίησης σε ένα χρόνο»

Λακκοτρύπης για ΑΗΚ: «Θα γίνει επαναξιολόγηση του πλάνου υλοποίησης σε ένα χρόνο»
     
Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ και το επόμενο διάστημα θα καταθέσει το πλάνο υλοποίησης.
Αυτό δήλωσε σήμερα στο Super Sport fm ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στον απόηχο της χθεσινής σχετικής απόφασης από το Υπουργικό, αλλά εν μέσω και έντονων αντιδράσεων από τις συντεχνίες.
Τόνισε ότι η διαδικασία έχει ορίζοντα δύο ετών, ωστόσο σε περίπου ένα χρόνο να γίνει επαναξιολόγηση του πλάνου υλοποίησης με βάση ένα αριθμό αστάθμητων παραγόντων όπως για παράδειγμα η προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού.
Την ίδια ώρα, οι συντεχνίες εξετάζουν τα επόμενα βήματα τους, χωρίς να αποκλείουν και τις απεργίες, αφού θεωρούν ότι η απόφαση που πήρε χθες το Υπουργικό είναι ουσιαστικά η ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ.
- See more at: http://alfanews.com.cy/index.php/oikonomia/item/22191-2016-01-12-07-40-24#sthash.5sY3dEx5.dpuf
Επίσημα εκτός λίστας ιδιωτικοποιήσεων, αλλά οι συντεχνίες σήκωσαν τα όπλα προληπτικά

Πόλεμος ΑΗΚ από το μέλλον

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/293928/polemos-aik-apo-to-mellon#sthash.IJeXUQoa.dpuf
Λευκωσία: Η πρόταση για τον προγραμματισμό και τη στρατηγική για το μέλλον της ΑΗΚ του υπουργού Ενέργειας, που είχε συμφωνηθεί με το δ.σ. και τη Διεύθυνση του οργανισμού και ικανοποιούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις της Τρόικας, εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό. Πρώτον, η ΑΗΚ διαγράφεται από τον κατάλογο των ημικρατικών οργανισμών που θα αποκρατικοποιηθούν, στην οποία είχε ενταχθεί με βάση το Μνημόνιο από τον Μάρτιο του 2014. Δεύτερο, λήφθηκε η κατ’ αρχήν απόφαση, που προβλέπει ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ. Δηλαδή θα γίνουν δύο οργανισμοί: η ΑΗΚ της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού, και η ΑΗΚ που θα έχει τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού. Θα είναι δύο εντελώς διαφορετικά νομικά πρόσωπα, που θα ανήκουν μάλιστα και σε διαφορετικά υπουργεία –όπως και η ΑΤΗΚ στο παρελθόν που μεταφέρθηκε από το υπουργείο Συγκοινωνιών στο υπουργείο Οικονομικών. Σε ένα περίπου χρόνο θα πρέπει να κατατεθούν τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, λίγο πριν, το υπουργείο Ενέργειας με την ΑΗΚ θα επανεξετάσουν το αν πρέπει να διαφοροποιηθούν οι διαδικασίες ή ο προγραμματισμός με στόχο τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. Ουσιαστικός παράγοντας που μπορεί να διαφοροποιήσει την κατάσταση, είναι φανερό πως θα είναι το Κυπριακό, που σε περίπτωση λύσης μπορεί να αναστείλει για κάποιο χρονικό διάστημα τον προγραμματισμό αυτό. Τρίτο σημαντικό στη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού, είναι πως με βάση την πρόταση Λακκοτρύπη, η ΑΗΚ των δικτύων θα αναλάβει και εκ μέρους του κράτους το ποσοστό που θα καθοριστεί ως κρατική συμμετοχή, στην ιδιοκτησία και διαχείριση των εντός Κύπρου αλλά και θαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου προς την Κύπρο. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο στήριξαν πλήρως τον υπουργό Ενέργειας, όσον αφορά στις αναφορές και επανειλημμένες καταγγελίες των συντεχνιακών ΑΗΚ κατά του Γιώργου Λακκοτρύπη, που έγιναν με δημόσιες δηλώσεις αλλά και επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κύριες καταγγελίες μιλούσαν για παραπλάνηση της κυβέρνησης και μη συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα την 7η Δεκεμβρίου στο Προεδρικό. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, εξηγώντας την απόφαση του Υπουργικού χθες, υπογράμμισε πως «ο υπουργός Ενέργειας ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τη σύσκεψη της 7ης Δεκεμβρίου, και ήταν σε πλήρη συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ κατά τη διαπραγμάτευση που έγινε με την Τρόικα και επετεύχθη το θετικό αυτό αποτέλεσμα». Ο ίδιος υπέδειξε πως τα 2/3 των χωρών μελών της ΕΕ υιοθέτησαν την ίδια πρακτική και υπογράμμισε παράλληλα πως οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ θα διατηρήσουν πλήρως και στο ακέραιο το εργασιακό τους καθεστώς. Επίδειξη δύναμης από τις συντεχνίες Από την άλλη, οι συντεχνίες της ΑΗΚ, αφενός έκαναν χθες επίδειξη δύναμης, με μαζική συγκέντρωση πολλών εκατοντάδων εργαζόμενων και συνταξιούχων, που έφτασαν στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού απ’ όλες τις επαρχίες με λεωφορεία κατακλύζοντας το ισόγειο και τον προαύλιο χώρο των κτηρίων της ΑΗΚ. Παρ’ όλα αυτά, δεν προχώρησαν (και σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» δεν θα προχωρήσουν επί του παρόντος) σε οποιαδήποτε μέτρα που θα είχαν ως αποτέλεσμα τον επηρεασμό των καταναλωτών και της οικονομίας. Η τακτική των συντεχνιών είναι η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά και η συνέχιση της επικοινωνιακή πολεμικής. Ωστόσο, τα πιο έντονα δυναμικά μέτρα, που θα οδηγούσαν και σε διακοπές παροχής ηλεκτρισμού κτλ. σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα παραμείνουν ως όπλο όταν θα υπάρχει πρακτική προώθηση των μέτρων ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, για παράδειγμα αν και όταν ετοιμαστούν νομοσχέδια και σταλθούν στη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ ΣΕΚ, Αντρέας Πανόρκος, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ανέφερε ότι «παραπλανεί ο υπουργός και κομπάζει ότι αφαιρεί την ΑΗΚ από το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων. Ουδέν τούτου αναληθέστερο», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «το πρώτο βήμα για την αποκρατικοποίηση είναι ο διαχωρισμός της ΑΗΚ». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ, Άδωνις Γιασεμίδης, είπε ότι το υπουργείο Ενέργειας φαίνεται ότι έχει διαχρονική και παγιωμένη θέση αναφορικά με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ από τον Δεκέμβριο του 2014 όταν και τοποθετήθηκε σχετικά κατά τη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕΚ για το νέο μοντέλο αγοράς. Ο λογιστικός διαχωρισμός που έχει εισαχθεί στην ΑΗΚ, είναι πλήρως συμβατός με τις πρόνοιες του 3ου ενεργειακού πακέτου, υποδεικνύοντας ότι κανένας άλλος διαχωρισμός δεν χρειάζεται να γίνει, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ, Δημήτρης Κωνσταντίνου, είπε ότι με τα έγγραφα που ήδη κυκλοφορούν έχουν αποκαλυφθεί οι προθέσεις των αρμοδίων για την ΑΗΚ. «Δεν θέλουν έναν οργανισμό ενιαίο, καθετοποιημένο και δυνατό. Τον θέλουν κατακομματιασμένο». Η απόφαση του Υπουργικού, «για μας δεν θα είναι το τέλος του δρόμου. Γι’ αυτό να μείνετε κοντά στις συντεχνίες σας γιατί θα αγωνιστούμε, και όταν κάποιος αγωνίζεται στο τέλος κερδίζει», κατέληξε. Εκ μέρους, τέλος, της Συντεχνίας Υπαλλήλων Βάρδιας ΑΗΚ (ΣΥΒΑΗΚ), ο γραμματέας Μάριος Κυριάκου σημείωσε ότι «σε όλη αυτή την παραπληροφόρηση και παραπλάνηση της κοινής γνώμης ο υπουργός Ενέργειας έχει πει και μίαν αλήθεια, ότι η ΑΗΚ δεν ανήκει στους υπαλλήλους αλλά στον κυπριακό λαό». Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/293928/polemos-aik-apo-to-mellon#sthash.IJeXUQoa.dpuf

Μελετώνται τα επόμενα βήματα

Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών της ΑΗΚ η απόφαση του Υπουργικού

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/294014/sto-mikroskopio-ton-syntechnion-tis-aik-i-apofasi-tou-ypourgikou#sthash.bIxHMLcV.dpuf

Λευκωσία: Στάση αναμονής τηρούν οι συντεχνίες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, έως ότου μελετήσουν ενδελεχώς το κείμενο της απόφασης που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ. Παράλληλα οι συντεχνίες συντονίζουν τις ενέργειές τους με το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού. Όπως δήλωσε ο Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ- ΑΗΚ Δημήτρης Κωνσταντίνου, οι συντεχνίες της ΑΗΚ ζήτησαν έκτακτη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, η οποία ωστόσο λόγω της απουσίας του Προέδρου του στο εξωτερικό, αναμένεται να προγραμματιστεί μετά την επιστροφή του αύριο στην Κύπρο. Στόχος της συνάντησης είναι να ακούσουν οι συντεχνίες τις σκέψεις του ΔΣ, μετά την απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ και στη συνέχει να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, οι συντεχνίες ζήτησαν από τον Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ να βρει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ, ώστε να μπορέσουν να την μελετήσουν επισταμένα. «Τα επόμενα μας βήματα θα κριθούν όταν μελετήσουμε με σοβαρότητα και νηφαλιότητα την απόφασή», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, που είπε ότι οι συντεχνίες επιθυμούν να την αναλύσουν και να εκτιμήσουν το κατά πόσο συνάδει ή όχι με όσα ελέχθησαν στη συνάντηση των συντεχνιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό στις 7/12/2015. Επαναλαμβάνοντας ότι η θέση των εργαζομένων στην ΑΗΚ είναι ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι οι συντεχνίες θέλουν τώρα να δουν κατά πόσο η απόφαση είναι τελεσίδικη ή είναι μια κατ` αρχήν απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στο κράτος για μια άλλη απόφαση στο μέλλον. «Είμαστε σίγουροι ότι ο διαχωρισμός είναι καταστροφικός και θα το παλέψουμε μέχρι τέλους, αλλά πρέπει πρώτα να είμαστε και σωστοί ενώπιον του κόσμου», ανέφερε. Μετά τη συνάντηση στις 7 Δεκεμβρίου στο Προεδρικό, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είχε πει ότι αυτό που καλούνται να λάβουν είναι μια απόφαση επί της αρχής, με ένα ορίζοντα υλοποίησης δύο χρόνων. Ανέφερε παράλληλα ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει κι ένας αριθμός αβεβαιοτήτων οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν στη συνέχεια Το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε τη Δευτέρα σε τροποποίηση του σχετικού διατάγματος, προκειμένου η ΑΗΚ να μην είναι πλέον φορέας υποκείμενος σε αποκρατικοποίηση, καθώς και σε κατ` αρχήν απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δυο οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Με βάση την καταρχήν απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δυο οργανισμούς δημοσίου δικαίου, ο ένας οργανισμός αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ο άλλος οργανισμός το δίκτυο και τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας. Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/294014/sto-mikroskopio-ton-syntechnion-tis-aik-i-apofasi-tou-ypourgikou#sthash.bIxHMLcV.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου