Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

2 εργατικές νίκες και το άνοιγμα ενός πεδίου

Το ξεπάγωμα 185 θέσεων νοσηλευτών στο δημόσιο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών ύστερα από συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ.

Ανακοινώθηκε ότι ολες οι νέες συμβάσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού θα είναι εξαμηνιαίες, ενώ καταργούνται τα 15νθήμερα συμβόλαια. Με την συμπλήρωση 30 μηνών εργασίας θα αποκτούν το καθεστώς του Αορίστου Χρόνου, ενω οσοι  έχουν ήδη συμπληρώσει τους 30 μήνες θα αποκτησουν αμέσως το καθεστώς Αορίστου Χρόνου. Σε δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι με τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί τερματίζεται η ανασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Πρόσθεσε ότι ο διάλογος για την αυτονόμηση θα συνεχιστεί και μέσω της μεικτής επιτροπής θα προωθηθούν λύσεις. Ικανοποίηση εξεφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου σημειώνοντας ότι με τη συμφωνία θα ενισχυθεί η στελέχωση των νοσοκομείων. Ικανοποίηση για την απόφαση εκφράζουν και οι οι νοσηλευτές.  Σε ανακοίνωση, υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη και σταθμό στον τομέα της δημόσιας υγείας και συμβάλλει καθοριστικά στην ορθολογικότερη στελέχωση και αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων.  Αναφέρεται, επίσης, ότι τερματίζεται η χρόνια εργασιακή ανασφάλεια εκατοντάδων εργαζομένων στον τομέα της Υγείας.  Οι νοσηλευτές εκφράζουν ευχαριστίες στους συντελεστές της συμφωνίας και ιδιαίτερα στην ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ.
Σύνταξη: Μαρία Βρυωνίδου
Επιτεύχθηκε κατ'αρχήν συμφωνία για επίλυση της διαφοράς στη "Ζήνων"
Υστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, επιτεύχθηκε απόψε κατ'αρχήν συμφωνία στο Υπουργείο Εργασίας, για επίλυση της διαφοράς στην εταιρεία λεωφορείων "Ζήνων" στη Λάρνακα.
Συμφωνήθηκε όπως η εταιρεία επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς μισθοδοσίας των εργαζομένων, που ίσχυε προ διετίας, πριν από την οικονομική κρίση και τις περικοπές που ακολούθησαν.
Η συμφωνία τίθεται απόψε σε Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στην εταιρεία, οι οποίοι προσανατολίζονται προς άρση των απεργιακών μέτρων.
Ηδη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καλέσει τα μέλη τους να επιστρέψουν από αύριο στην εργασία τους

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου
Μισθολογικές αυξήσεις για το 2017 και το 2018 για τους εργαζομένους στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, προνοεί η κατ' αρχήν συμφωνία, στην οποία κατέληξαν Κυβέρνηση και συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Πέραν του μονίμου προσωπικού, η συμφωνία καλύπτει τους συμβασιούχους, τους εκτάκτους και εργαζόμενους ορισμένου και αορίστου χρόνου.
Η συμφωνία θα είναι τετραετούς διάρκειας, για την περίοδο 2015-2018.
Ωστόσο, για το 2015 και το 2016, έχει προσαρμοστεί στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία προβλέπει μηδενικές αυξήσεις.
Η μισθολογική αύξηση που συμφωνήθηκε το 2017 και το 2018, δεν θα ξεπερνά το ονομαστικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, το οποίο συναποτελείται από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τον πληθωρισμό.
Οι μισθολογικές αυξήσεις θα παραχωρηθούν υπό τη μορφή προσαύξησης, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 1% του συνόλου του κρατικού μισθολογίου.
Θα παραχωρηθεί επίσης Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και εάν υπάρχει περαιτέρω περιθώριο, θα συζητηθεί, στο πλαίσιο θεσμοθετημένου διαλόγου, η παραχώρηση γενικών αυξήσεων ή άλλων μισθολογικών ωφελημάτων.
 Κυβέρνηση και συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν ότι, εντός του 2016, θα συζητηθεί και θα συμφωνηθεί εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για προσωπικό, το οποίο εργοδοτήθηκε μετά τον Οκτώβριο του 2011.
 Στο χαρτί μπαίνει και η πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει την έκτακτη εισφορά των εργαζομένων, πριν από τη λήξη της νομοθεσίας την τριακοστή-πρώτη Δεκεμβρίου 2016.
Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Riknews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου