Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ξενοδοχεία, ΑΤΗΚ, Τρ. Κύπρου, απεργία ΠΑΣΥΝΟ

Νέα συνάντηση εργοδοσίας - συντεχνιών με την υπ. Εργασίας
Άσπρος ή μαύρος καπνός σήμερα για ξενοδοχειακή
Λευκωσία: Σε οριακό σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ ξενοδόχων και συνδικαλιστικού κινήματος, που διεξάγεται με την εμπλοκή της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, για αποκλιμάκωση της εργατικής διαφοράς. Το σκηνικό παραμένει εξαιρετικά ρευστό και μολονότι κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιλύσιμη διαφορά, εντούτοις όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά μη αποκλειομένης και της απεργίας. Η εικόνα αναμένεται να αποσαφηνιστεί σήμερα, σε νέα συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές με την υπουργό Εργασίας. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παίζουν διάφορα σενάρια και γίνονται προσθαφαιρέσεις και κοστολογήσεις αιτημάτων και αντιαιτημάτων και τι θα συνεπάγονται στην τελική εξίσωση επίλυσης της διαφοράς. Ξενοδόχοι και συντεχνίες συμφωνούν ότι εδώ που έφτασε η κατάσταση θα πρέπει να επιτευχθεί συνολική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων. Όπως είναι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και η επαναφορά δικαιωμάτων από την 1.1.2016. Μεταξύ των ζητημάτων για τα οποία έγινε εκτενής συζήτηση, στις πολύωρες διαπραγματεύσεις με την υπουργό Εργασίας (την περασμένη Παρασκευή), αφορά τη συμφωνία που ρυθμίζει το ύψος της αποκοπής για ζημιές από τους ξενοδοχοϋπάλληλους. Επίσης, μεγάλη συζήτηση γίνεται για τον αριθμό των αργιών και τη συμπερίληψη ή όχι του ταμείου προνοίας στους κανονισμούς περί λειτουργίας των ξενοδοχείων. Της σημερινής συνάντησης με την υπουργό Εργασίας θα προηγηθεί προσύσκεψη της ηγεσίας των Συνδέσμων, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας του ΚΕΒΕ και του ΟΕΒ, ένδειξη της μεγάλης σημασίας που αποδίδεται, με στόχο τη χάραξη της τελικής στρατηγικής γραμμής που θα τηρήσουν. Χθες, είχαν πολύωρη σύσκεψη τα συλλογικά όργανα των συντεχνιών ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΣΕΚ και ΠΕΟ, για αξιολόγηση των δεδομένων και διαμόρφωση της τελικής τους γραμμής και σήμερα η αντιπροσωπεία τους θα είναι σε ηγετικό επίπεδο. Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/299432/aspros-i-mayros-kapnos-simera-gia-xenodocheiaki#sthash.caV128aK.dpuf

Από Δευτέρας μετατροπή της CYTA σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου

Eurokerdos
Την προσεχή Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα αρχίσει τη συζήτηση των νομοσχεδίων που αφορούν τη μετατροπή της CYTA σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, η οποία όπως με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων θα έχει συγκεκριμένη κατάληξη, ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Βότσης.
Ο κ. Βότσης, που προήδρευσε της συνεδρίας είπε ακόμα πως ενώπιον της Επιτροπής εκκρεμούν πολύ σοβαρά νομοσχέδια, το νομοσχέδιο για το leasing, τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες.
Η Επιτροπή Οικονομικών στη σημερινή της συνεδρία συζήτησε τους Προϋπολογισμούς του ΡΙΚ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης, του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε ότι ο στόχος της Επιτροπής είναι όπως εντός Φεβρουαρίου ολοκληρωθεί η συζήτηση των Προϋπολογισμών των Ημικρατικών Οργανισμών και να είναι έτοιμη να συζητήσει τα νομοσχέδια που η Κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να ψηφιστούν από την παρούσα βουλευτική θητεία.
Ο κ. Βότσης είπε ότι η Επιτροπή στην προσπάθεια της να αντεπεξέλθει θα συνέλθει την Τρίτη (αύριο) εκτάκτως για συνέχιση της συζήτησης των προϋπολογισμών των Ημικρατικών Οργανισμών.
Υπενθυμίζοντας ότι ήδη ψηφίστηκαν 11 προϋπολογισμοί, ο κ. Βότσης είπε ότι την Πέμπτη θα ψηφιστούν οι άλλοι τρεις. Ανέφερε ότι άλλοι δύο θα συζητηθούν αύριο και δύο την ερχόμενη εβδομάδα και η Επιτροπή θα αναμένει την κατάθεση στη Βουλή των τεσσάρων που ακόμα να κατατεθούν στη Βουλή.
Στόχος είναι την επόμενη Δευτέρα να αρχίσει η συζήτηση των νομοσχεδίων που αφορούν τη CYTA με σκοπό να αχθούν ενώπιον της Ολομέλειας το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε.
Είπε ακόμα πως ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί και η νομοθετική εργασία για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και τον εκσυγχρονισμό του κρατικού μισθολογίου.

Νέο οργανόγραμμα μέσα στο 2016
300 πλεονασμοί στην Τράπεζα Κύπρου
Λευκωσία: Την κατάργηση περίπου 300 θέσεων εργασίας διαφόρων βαθμίδων εξετάζει η Τράπεζα Κύπρου, η οποία διαμορφώνει σχετικό έγγραφο-λίστα. Μέχρι το προσεχές φθινόπωρο, το αργότερο ώς το τέλος του χρόνου, η λίστα, που όπως διευκρινίζει η Τράπεζα δεν θα είναι ονομαστική, θα λάβει την τελική της μορφή.

Στο πλαίσιο αυτό το σενάριο των απολύσεων εργαζομένων ως πλεονάζον προσωπικό προβάλλει αναπόφευκτο. «Ένας αριθμός υπαλλήλων δεν θα βρίσκεται στο νέο οργανόγραμμα της Τράπεζας, που σχεδιάζεται με στόχο τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του προσωπικού και της ανακατανομής της εργασίας», εξηγούσε για την προσέγγιση της εργοδοσίας, ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας, προσθέτοντας ότι ενόψει και της μελλοντικής εισαγωγής νέου λογισμικού, κάποιες θέσεις δεν θα είναι πλέον απαραίτητες. 

Οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει αναστάτωση ανάμεσα στο προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου. Η Τράπεζα εργοδοτεί περίπου 4.300 υπάλληλους και αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει προηγούμενο απόλυσης τραπεζοϋπαλλήλων στον τόπο μας, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.

Όπως πληροφορούμαστε, τις τελευταίες ημέρες μεγάλος αριθμός υπαλλήλων διαφόρων βαθμίδων, κυρίως όσοι αξιολογήθηκαν χαμηλά, με βαθμό δύο και τρία (ισοδυναμεί με κάλυψη των απαιτήσεων της θέσης, με μέγιστο βαθμό το πέντε), κλήθηκε από διευθυντικά στελέχη τα οποία ανέφεραν στο προσωπικό χωρίς περιστροφές ότι θα σταυρωθεί η θέση του και ως εκ τούτου, θα ήταν προς όφελός του η αξιοποίηση του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης. Ωστόσο, τραπεζοϋπάλληλοι οι οποίοι επικοινώνησαν με τον «Φ» κατήγγειλαν άσκηση πίεσης για αξιοποίηση του σχεδίου, κάνοντας λόγο για στοχευμένες επιλογές εργαζομένων, τοποθετήσεις που απορρίπτει η διεύθυνση της Τράπεζας. Οι καταγγελίες έφτασαν ώς και τα δώματα της ΕΤΥΚ, που προς το παρόν δεν έχει τοποθετηθεί.

Πάντως, η ανταπόκριση του προσωπικού στο εθελούσιο σχέδιο αφυπηρέτησης, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και στοχεύει στην αποχώρηση περίπου 300 υπαλλήλων, ενδεχομένως να επανακαθορίσει εν μέρει τους σχεδιασμούς της Τράπεζας Κύπρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, προς το παρόν, υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα από μέρους των υπαλλήλων οι οποίοι ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με πρόνοιες του σχεδίου, πλην όμως, ακόμη, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου είναι ανοικτό προς όλο το προσωπικό της Τράπεζας, περιλαμβανομένων και των θυγατρικών εταιρειών (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου, Eurolife, Cisco). Δικαίωμα αξιοποίησης του σχεδίου έχουν όλοι οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον έναν χρόνο υπηρεσίας και αφυπηρετούν μετά το 2017. Το μέγιστο ποσό χαριστικής αποζημίωσης, που δύναται να λάβει ένας τραπεζοϋπάλληλος, είναι οι €200.000 (δεν θα ξεπερνά το 70% των υπολειπόμενων μισθών μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση). Το σχέδιο τυγχάνει της συγκατάθεσης της ΕΤΥΚ και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή σε αυτό είναι η 19η Φεβρουαρίου. 

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/299397/300-pleonasmoi-stin-trapeza-kyprou#sthash.vrde5Mxp.dpuf
22 ΚΑΙ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Σε 12ωρη απεργία κατέρχονται οι Νοσηλευτές
Nomisma.com.cy
16 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 08:30
Το Δ.Σ και οι επαρχιακές επιτροπές της ΠΑΣΥΝΟ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα στις 22 και 23 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ και των εκπρόσωπων των επαρχιακών επιτροπών της συντεχνίας αποφασίστηκε ομόφωνα η κάθοδος της συντεχνίας και των μελών της στις προ ημερών εξαγγελθείσες 12ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 22 και 23 Φεβρουαρίου.

Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση επαρχιακών συνελεύσεων σε όλα τα κατά τόπους νοσοκομεία για ενημέρωση όλων των νοσηλευτών μελών και μη.


Η συντεχνία καλεί όλους τους νοσηλευτές να παρευρεθούν στις συνελεύσεις της συντεχνίας έτσι ώστε να τύχουν λεπτομερούς ενημέρωσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση της συντεχνίας να κατέλθει σε κινητοποιήσεις. Αναφέρεται ότι σήμερα θα σταλεί και σχετική εγκύκλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου