Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΠΑΣΥΝΟ: Ο διάλογος στον οποίο μας καλούν να συμμετέχουμε αφορά ειλημμένες αποφάσεις

Ygeia-news.com
«Ο περιβόητος διάλογος στον οποίον μας καλούν να συμμετέχουμε αφορά μόνο αποφάσεις που έχουν ληφθεί και δεν αφορά κανένα από τα αιτήματα μας», αναφέρει σε ανοικτή επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση η ΠΑΣΥΝΟ.
Στην επιστολή της η ΠΑΣΥΝΟ σημειώνει ότι η ασφάλεια των ασθενών  και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απεργία είναι ευθύνη του εργοδότη, κατά συνέπεια του Υπουργείου Υγείας, και πως αν χαθεί μια ανθρώπινη ζωή είναι ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, που με την αδιάλλακτη στάση του δεν αποδέχεται να συζητήσει τα θέματα του νοσηλευτικού κλάδου.
Και διερωτάται αν η υποστελέχωση, που είναι ένα από τα αιτήματά των νοσηλευτών, δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή.
Αναφέρει ακολούθως ότι τα μέλη της απειλήθηκαν ότι, εάν δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες ως προσωπικό ασφαλείας, θα καταγγέλλονται στην Αστυνομία, υποδεικνύοντας ότι η πενιχρή ως ανύπαρκτη νομοθεσία που διέπει το θεσμό της απεργίας δεν προνοεί υποχρεωτικές ομάδες ασφαλείας, σε περίπτωση απεργίας. «Εμείς, όμως, σεβόμενοι τις ανάγκες και την ασφάλεια των ασθενών, καθορίσαμε ως προσωπικό ασφαλείας το ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό που,  σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας εργάζεται, στη νυκτερινή βάρδια», προσθέτει.
«Εδώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσον το Υπουργείο Υγείας κρίνει ότι ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού στη νυκτερινή βάρδια δεν είναι επαρκής για την ασφάλεια των ασθενών ή όχι, κατά τη διάρκεια της απεργίας. Τελικά, οι ασθενείς της νυκτερινής βάρδιας κινδυνεύουν ή όχι, και με ποιού την ευθύνη;» συμπληρώνει.
Αναφέρει ακολούθως πως σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε ότι δεν έγινε καμία οικονομική μελέτη  για το αίτημα της  αναβάθμισης των νοσηλευτών, γιατί είναι κυβερνητική απόφαση  να μην αναβαθμιστούν οι νοσηλευτές. «Αναφέρθηκε επίσης ότι αυτό θα είναι επιβαρυντικό  για το κόστος της αυτονόμησης και γι’ αυτό τον λόγο απέρριψαν το αίτημά», προσθέτει η ΠΑΣΥΝΟ, και διερωτάται κατά πόσο οι αριθμοί που παρουσιάζονται είναι ακριβείς ή είναι πρόχειροι υπολογισμοί.
Καλεί επίσης στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει τα κονδύλια που δαπανώνται γι’ άλλες περιπτώσεις. «π.χ. αυξήσεις των βουλευτών, λιμουζίνες για κρατικούς αξιωματούχους  και άλλα ποσά που θα μπορούσαν να διατεθούν για την ασφάλεια των ασθενών», όπως αναφέρει.
Η ΠΑΣΥΝΟ ζητά εκ νέου την έναρξη του διαλόγου για την αναβάθμιση των νοσηλευτών στις πανεπιστημιακές δομές.
«Ζητούμε από την Πολιτεία την ίση και δίκαιη μεταχείριση. Ζητούμε να διατηρηθεί το δικαίωμα του ασθενή για ποιοτική και υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας» αναφέρει.  
«Προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το έργο μας και την επιστημονικότητά μας, τα προσόντα μας, να μας φέρουν σε αντιπαράθεση με συναδέλφους. Μας κατηγόρησαν για παλικαρισμούς, μας είπαν να βρούμε αλλού δουλειά εάν δεν μας αρέσει, μας απείλησαν ότι θα μας καταγγείλουν στην Αστυνομία επειδή απεργούμε. Μας χαρακτήρισαν 'γομάρι'. Έκαναν στρατηγικό σχεδιασμό και είπαν ότι δεν μας χρειάζονται και ότι θα αποτείνονται στον ιδιωτικό τομέα. Μας κάλεσαν σε διάλογο να συζητήσουμε  μόνο αυτά που οι ίδιοι θέλουν. Προσπάθησαν να μας επιρρίψουν ευθύνες που δεν μας αναλογούν», σημειώνει.
«Εμείς έχουμε φτάσει στα όριά μας, δεν μπορεί το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη δημιουργία των αυτονομημένων νοσηλευτηρίων να στηριχθεί στις πλάτες μας και σε βάρος της φροντίδας της υγείας των ασθενών», προσθέτει. Σημειώνει ότι οι νοσηλευτές απεργούν γιατί "η αδικία είναι πλέον κατάφωρη", και πως παρόλα αυτά "εμείς οι νοσηλευτές, όπως πάντα συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά τους, με μεγάλη ευσυνειδησία, με στόχο να μην κινδυνέψει κανένας ασθενής".
Κυκλοφόρησαν ονόματα - μελών της ΠΑΣΥΝΟ
Ψαλίδι 25% στον μισθό νοσηλευτών που απεργούν

Λευκωσία: Μέχρι και ποσοστό 25% του μισθού τους θα χάσουν γι’ αυτό τον μήνα οι νοσηλευτές μέλη της ΠΑΣΥΝΟ, ύστερα από τις οδηγίες που δόθηκαν για αποκοπή του μισθού των απεργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από τους νοσηλευτές θα αποκοπεί ο μισθός επτά ημερών, ενώ σε αυτές τις μέρες θα προστεθούν άλλες δύο μέρες από τον προηγούμενο μήνα. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τους νοσηλευτές σε δεύτερες σκέψεις, ώστε να εγκαταλείψουν τα απεργιακά μέτρα και να αποδεχθούν συμβιβαστική λύση, ή ακόμη να ξεχάσουν, προς το παρόν, την αναβάθμιση των μισθολογικών τους κλιμάτων, με βάση τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατάλογοι με τα ονόματα των μελών της ΠΑΣΥΝΟ κυκλοφορούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή της Παρασκευής προκειμένου να επιτευχθεί η αποκοπή του μισθού από αυτό τον μήνα.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/304782/psalidi-25-ston-mistho-nosilefton-pou-apergoun#sthash.3fFitUt3.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου