Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Η κυβέρνηση επιμένει κόντρα στη θέληση της κοινωνίας – Απεργίες διαρκείας σε Λιμάνια και ΑΗΚ

Η κυβέρνηση επιμένει κόντρα στη θέληση της κοινωνίας – Απεργίες διαρκείας σε Λιμάνια και ΑΗΚ
Μετά την πίεση της κυβέρνησης να συζητηθούν τα θέματα ιδιωτικοποιήσεων ή όπως τις ονομάζει «αναδιαρθρώσεις», πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις εκλογές, είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε εξελίξεις σε ότι αφορά την ΑΤΗΚ, την Αρχή Λιμένων και την ΑΗΚ.
Σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα συνεχίστηκε η συζήτηση για μετατροπή της ΑΤΗΚ σε ιδιωτική, ο Επίτροπος Ανταγωνισμού άδειασε την κυβέρνηση λέγοντας ότι το Νομοσχέδιο για την κατοχύρωση των εργαζομένων που αφορά το δικαίωμά τους να φύγουν με επιπρόσθετη αποζημίωση ή να παραμείνουν να εργάζονται στον δημόσιο τομέα και την ανάληψη των υποχρεώσεων του Ταμείου Σύνταξης, θεωρείται κρατική ενίσχυση. Το γεγονός αυτό αναιρεί όλα όσα παραπλανητικά υποσχόταν τους τελευταίους έξι μήνες στους εργαζόμενους η κυβέρνηση. Σε ότι αφορά την ουσία των ιδιωτικοποιήσεων έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία, η οποία αναμένεται ότι όταν τις επόμενες μέρες εξεταστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή, θα απορριφθεί.
Ο Υπουργός Οικονομικών όμως σε ομιλία του στο Συνέδριο της ΑΣΕΤ της ΑΤΗΚ επιμένει να θεωρεί ότι η παραχώρηση του Οργανισμού σε Στρατηγικό επενδυτή με κέρδη 100 εκατ. και περιουσία δισεκατομμυρίων δεν είναι ξεπούλημα. Επίσης, ανέφερε προκλητικά πως ακόμη και αν καταψηφιστεί το Νομοσχέδιο από τη Βουλή, η κυβέρνηση θα επανέλθει. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν για ακόμη μια φορά ότι στηρίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού τους, θα αγωνιστούν για τη διατήρησή του, θα σταθούν εμπόδιο στο ξεπούλημά του και θα στηρίξουν με δικές τους πρωτοβουλίες την προσπάθεια εκσυγχρονισμού.
Σε ότι αφορά την Αρχή Λιμένων, η Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής συζήτησε τους κανονισμούς οι οποίοι ετοιμάστηκαν από την κυβέρνηση μετά τη συμφωνία τους με ιδιώτες για την παραχώρηση των εμπορικών δραστηριοτήτων της. Και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως το κόστος του προσωπικού, κάτι που συνεπακόλουθα θεωρείται κρατική ενίσχυση, όμως δεν υπέβαλε όπως και στην περίπτωση της ΑΤΗΚ Νομοσχέδιο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του Ταμείου Σύνταξης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη συνολική αντίδραση των εκπροσώπων των Συντεχνιών που βρίσκονταν στη συνεδρία. Το κύριο όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι και μετά την επίτευξη συμφωνίας, φαίνεται καθαρά ότι εκχωρούνται πολλά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στον ιδιωτικό τομέα και παραμένει το κόστος του προσωπικού να το πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες. «Ενώ η Αρχή Λιμένων είχε καθαρά κέρδη της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, οι συμφωνίες που έγιναν με τον ιδιώτη εξασφαλίζουν μόνο ότι θα παίρνει 10 εκατομμύρια ευρώ και παραμένει στη διάθεσή τους κατά πόσο θα δίνουν ποσοστά επί των εισοδημάτων που θα εισπράττουν κάθε χρόνο, που είναι γνωστά», δήλωσε στο «Ε.Β.» ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου.
Η Επιτροπή Συγκοινωνιών προβληματίστηκε για τα πιο πάνω και παρόλη την πίεση της κυβέρνησης να εγκρίνει τους κανονισμούς με την απειλή ότι μπορεί να χαλάσουν οι συμφωνίες, επιφυλάχθηκε ζητώντας από την κυβέρνηση περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις στα επιχειρήματα των εργαζομένων.
Μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών συγκλήθηκε Γ.Σ. των εργαζομένων στην ΑΛΚ, έγινε ενημέρωσή τους κατά την οποία διαφάνηκαν οι κίνδυνοι στην περίπτωση που κριθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους σαν κρατική ενίσχυση, καταδίκασαν τις συμφωνίες για το ξεπούλημα των εμπορικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα της Σύμβασης που αφορά τις θαλάσσιες υπηρεσίες και αποφασίστηκε όπως ο αντίστοιχος Κλάδος κατέλθει σε επ’ αόριστον απεργία. Η επ’ αόριστον απεργία ξεκίνησε τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου.
Αναφορά με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, παρόλες τις υποσχέσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Αρχή βγήκε από το κεφάλαιο του μνημονίου που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και επομένως δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Εμπορίου ζήτησε από τον Οργανισμό να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών που προβλέπεται στη σχετική, κατά παραγγελία, μελέτη για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και διαμελισμό της σε δύο εταιρείες.
Όλα αυτά γίνονται, κόντρα στις αποφάσεις και της θέλησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ που οι ίδιοι διόρισαν καθώς και της Γενικής Διεύθυνσης της οι οποίοι προχωρούν σε υλοποίηση του Διοικητικού και Λογιστικού διαχωρισμού όπως αυτός εγκρίθηκε από την ΡΑΕΚ. Η απόφαση αυτή διατηρεί την ΑΗΚ καθετοποιημένη με τον δημόσιό της χαρακτήρα. Όταν οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν για την εξέλιξη αυτή, συγκάλεσαν συνεδρίες των Σωμάτων τους για να αποφασίσουν τον τρόπο αντίδρασής τους στην ετσιθελική συμπεριφορά του Υπουργείου Εμπορίου, η οποία αν υλοποιηθεί θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού πολύ σύντομα. Η απόφαση των εργαζομένων είναι να αρχίσει επαόριστο απεργία στις 6 Απριλίου.


PEO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου