Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Χωρίς απόφαση το Ανώτατο - χάος στο λιανικό εμπόριο για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό

Νέο αλαλούμ στην αγορά για τα ωράριο
Η μη απόφαση του Ανωτάτου οδηγεί σε ερμηνείες επί ερμηνειών
Inbusiness.com
Ως εκπρόθεσμη αξιολόγησε το Ανώτατο Δικαστήριο την προσφυγή της κυβέρνησης σε σχέση με τη στάση της Βουλής για καταψήφιση των κανονισμών που ρυθμίζουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
Βάσει της εν λόγω απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου μοναδικό νομικό έρεισμα αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων αποτελεί η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για καταγγελία έναντι του ομίλου Χ.Α. Παπαέλληνα, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για ελεύθερο ωράριο στην αγορά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την περασμένη εβδομάδα ίσχυσε το ελεύθερο ωράριο αφού υπεραγορές και γενικά καταστήματα αξιοποίησαν την προαναφερθείσα απόφαση, μέσω λειτουργίας των επιχειρήσεών τους την περασμένη Κυριακή (27 Μαρτίου).
Σημειώνεται παράλληλα, ότι ο ΠΑΣΥΛΙΕ έχει εκδώσει εγκύκλιο μέσω της οποίας καλεί τα μέλη της να μην λειτουργήσουν τα καταστήματά τους κατά την 1Η Απριλίου, αξιολογώντας διαφορετικά τις αργίες σε σχέση με τη λειτουργία καταστημάτων.
Παράλληλα, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία δεν αξιολόγησε στην ουσία του θέματος το ωράριο αλλά έκρινε απλώς ως εκπρόθεσμη την προσφυγή της κυβέρνησης ανοίγει έναν νέο κύκλο συζητήσεων και διαφωνιών σε πολιτικό και επίπεδο αγοράς για ρύθμιση των ωραρίων.
Κληρίδης: Δεν έχουμε τίποτε αυτή τη στιγμή
Μιλώντας στο InBusinessNews ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχουν ούτε κανονισμοί, ούτε βεβαίως νομοθεσία για ρύθμιση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων.
Μάλιστα, τόνισε ότι Βουλή και Κυβέρνηση πρέπει πλέον να κάτσουν μαζί στο ίδιο τραπέζι διαλόγου προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση, γιατί αυτή τη στιγμή γίνονται ερμηνείες για το κατά πόσον ο καθένας δικαιούται να λειτουργεί όποτε θέλει.
Επί της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο κ. Κληρίδης είπε: «Το Ανώτατο θεώρησε ως εκπρόθεσμη την προσφυγή της Κυβέρνησης γιατί προηγήθηκε κι άλλη καταψήφιση κανονισμών από τη Βουλή, ωστόσο, προσφυγή έγινε για τη δεύτερη. Ήταν επίσης θέμα νομικής ερμηνείας, αφού για την πρώτη καταψήφιση δεν έγινε καν προσφυγή».
Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι η τελευταία καταψήφιση κανονισμών από τη Βουλή έγινε στις 10 Δεκεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου κατατέθηκε η προσφυγή της Κυβέρνησης, δηλαδή εντός του χρονικού περιθωρίου των 30 ημερών που υπάρχει για τις προσφυγές. Παρόλα αυτά κρίθηκε ως εκπρόθεσμη λόγω παλαιότερης καταψήφισης των εν λόγω κανονισμών από τη Βουλή.

Υπάρχουν δυνατότητες για ρύθμιση
Παράλληλα, σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου, ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, φτάνει, όπως είπε, «να υπάρξει καλή θέληση και συντονισμός μεταξύ των δύο εξουσιών».
Μαρκίδης: Να εξηγηθούν Κυβέρνηση - Βουλή για το ωράριο
Καλεί την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία να τα βρουν

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος και πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε τη Βουλή στην υπόθεση για το ωράριο, κάλεσε την Κυβέρνηση και τη Βουλή να εξεύρουν λύση.
Τη θέση ότι Κυβέρνηση και Βουλή πρέπει να συνεργαστούν για επίλυση του ζητήματος που αφορά τη ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, μετά και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, διατύπωσε ο δικηγόρος και πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε τη Βουλή στην υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά το ωράριο των καταστημάτων.
 «Η κατάσταση θέλει πολλή μελέτη και δεν μπορώ αυτή τη στιγμή, αμέσως μετά την απόφαση να προσδιορίσω τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει», είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ανακοίνωση από το Ανώτατο της απόφασής του.
«Το καλύτερο απ` όλα είναι να βρει τρόπο η Βουλή να εξηγηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη γνώμη μου», σημείωσε ο κ. Μαρκίδης.
Κληθείς να εξηγήσει με βάση ποία ημερομηνία η πλειοψηφία των Δικαστών έκρινε εκπρόθεσμη την προσφυγή της Κυβέρνησης, είπε ότι «από την ημέρα που αφαιρέθηκε η εξουσία της Υπουργού Εργασίας να εκδίδει διατάγματα κι αντικαταστάθηκε με εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου να εκδίδει Κανονισμούς , οι οποίοι υποχρεωτικά υπόκεινται σε τροποποίηση ή έγκριση από τη Βουλή. Εκεί προέκυψε η σύγκρουση της εξουσίας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μία επικουρική άποψη της πλειοψηφίας πάλι ότι εφόσον οι ίδιοι απορριφθέντες κανονισμοί είχαν κατατεθεί προηγουμένως τον περασμένο Μάιο και είχαν απορριφθεί, είναι από την απόρριψη τότε, που μπορεί κάποιος να πει ότι άρχισε μια προθεσμία».
Ερωτηθείς τι θα ισχύει τώρα, ο κ. Μαρκίδης είπε πως «αυτή τη στιγμή, όπως είναι δεν υπάρχει περιορισμός, δεν υπάρχει διάταγμα, δεν υπάρχουν Κανονισμοί και άρα περίπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Κ. Κληρίδης: Καλή θέληση για ρύθμιση του ωραρίου

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, φτάνει να υπάρξει καλή θέληση και συντονισμός μεταξύ των δύο εξουσιών, όπως ανέφερε, σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση από το Ανώτατο Δικαστήριο της απόφασης για το ωράριο.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως «η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τώρα είναι ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί, που να διέπουν το θέμα, εφόσον αυτοί έχουν απορριφθεί από τη Βουλή, και δεν υπάρχει ούτε νομοθεσία που να διέπει το θέμα, εφόσον ο νόμος, ο οποίος προέβαινε σε κάποιες υποτυπώδεις ρυθμίσεις, έχει κριθεί ως αντισυνταγματικός από άλλο δικαστήριο».
Ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει για να ρυθμιστεί το ωράριο των καταστημάτων, υπέδειξε πως «δυνατότητες υπάρχουν πολλές», προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπάρξει καλή θέληση και να υπάρξει ένας συντονισμός, μια συνεργασία μεταξύ των δύο εξουσιών, έτσι ώστε αντί να οδηγούμαστε σε σύγκρουση να οδηγηθούμε σε επίλυση του θέματος».
«Η απόφαση του Δικαστηρίου ασφαλώς είναι πάντα σεβαστή, πλην όμως δεν έχει δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», είπε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας πως «ήταν μια καθαρά νομική απόφαση».
Εξήγησε ότι επτά δικαστές έκριναν ότι η προσφυγή αυτή είναι εκπρόθεσμη με την έννοια ότι εκείνο που θα έπρεπε να είχε προσβληθεί δεν είναι η απόρριψη των δεύτερων κανονισμών που κατατέθηκαν στη Βουλή από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά είτε οι προηγούμενοι Κανονισμοί που ήταν πανομοιότυποι, είτε ο ίδιος ο νόμος, ο οποίος είχε αφαιρέσει το 2015 την εξουσία έκδοσης διαταγμάτων και την υποκατέστησε με εξουσία έκδοσης Κανονισμών από το Υπουργικό Συμβουλίου, οι οποίοι κατατίθενται στη Βουλή.
«Όμως κανένας δικαστής δεν έχει υπεισέλθει στην ουσία του θέματος, εφόσον αυτή (η προσφυγή) είχε κριθεί για άλλους λόγους, διαδικαστικούς. Μόνο ένα μέλος του Δικαστηρίου, μία Δικαστής, υπεισήλθε στην ουσία για να συμφωνήσει με την προσφυγή ότι υπήρξε παρέμβαση από τη Βουλή στη διάκριση των εξουσιών, στην αρχή της διάκρισης», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Απορρίφθηκε η προσφυγή του ΠτΔ
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου απέρριψε την προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου, σε σχέση με την καταψήφιση, από πλευράς Βουλής, των κανονισμών, που είχαν κατατεθεί για το ωράριο των καταστημάτων, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η απόφαση του Ανωτάτου δεν ήταν ομόφωνη, αλλά λήφθηκε κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα, επτά δικαστές έκριναν εκπρόθεσμη την προσφυγή, δύο δικαστές συμφώνησαν με την κατάληξη, αλλά διατύπωσαν διαφορετικό σκεπτικό, ενώ διισταμένη απόφαση διατύπωσαν τέσσερις δικαστές, μία εξ αυτών με άλλο σκεπτικό.
Οι επτά δικαστές έκριναν πως η οποιαδήποτε σύγκρουση εξουσιών ή αρμοδιοτήτων -επιχείρημα που διατυπώθηκε από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, εκ μέρους του Προέδρου και του Υπουργικού- προέκυψε στις 27 Μαρτίου του 2015 όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος με τον οποίο αφαιρείτο από την Εκτελεστική Εξουσία η αρμοδιότητα ρύθμισης του θέματος των ωραρίων των καταστημάτων με διατάγματα της Υπουργού, και εδίδετο στο Υπουργικό για να την ασκεί με Κανονισμούς που θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή.
Από την ημερομηνία δημοσίευσης ή θέσης σε ισχύ του νόμου 36(Ι)2015, στις 14 Μαΐου 2015, αλλά και από την πρώτη απόρριψη από πλευράς Βουλής στις 7 Μαΐου 2015, των πανομοιότυπων Κανονισμών που κατατέθηκαν, η παρούσα προσφυγή είναι εκπρόθεσμη, εφόσον καταχωρήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015, μετά δηλαδή την εκπνοή της ανατρεπτικής προθεσμίας των 30 ημερών, η οποία προνοείται στο άρθρο 139.4 του Συντάγματος, αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτο,
Το ζήτημα του εκπρόθεσμου απασχόλησε κατά προτεραιότητα το Δικαστήριο, και όπως αναφέρεται στην απόφαση των επτά δικαστών που έκριναν εκπρόθεσμη την προσφυγή, έστω και εάν οι αιτητές, δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό, νομιμοποιούνται να εγείρουν την προσφυγή και έστω και εάν στην προκείμενη περίπτωση αναφύεται ζήτημα σύγκρουσης ή αμφισβήτησης εξουσιών ή αρμοδιοτήτων, ώστε να ενεργοποιείται η εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου δυνάμει του άρθρου 139 του Συντάγματος, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του συγκεκριμένο άρθρου, η προσφυγή ασκείται «εντός τριάκοντα ημερών, αφ` ής η εν λόγω εξουσία ή αρμοδιότης αμφισβητείται».
Οι δικαστές παρέπεμψαν στην υπόθεση «Υπουργικό Συμβούλιο v. Βουλής των Αντιπροσώπων (1986)», στην οποία αποφασίστηκε ότι η προσφυγή ήταν εκπρόθεσμη, αφού δεν καταχωρήθηκε μέσα στην προθεσμία των 30 ημερών που προβλέπει το άρθρο 139.4 του Συντάγματος.
Εξήγησαν ότι κατ’ εφαρμογή της απόφασης αυτής προκύπτει ότι η οποιαδήποτε σύγκρουση ή αμφισβήτηση, από τη Νομοθετική Εξουσία, της εξουσίας ή της αρμοδιότητας της Εκτελεστικής Εξουσίας να ρυθμίζει τα ζητήματα των ωραρίων των καταστημάτων, των τουριστικών περιοχών, των τουριστικών περιόδων και των αργιών, προέκυψε με το νόμο 36(Ι)2015, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 27 Μαρτίου 2015 και τέθηκε σε ισχύ την 14η Μαΐου 2015.
Ο συγκεκριμένος νόμος αφαιρούσε από την Εκτελεστική Εξουσία την αποκλειστική αρμοδιότητα ρύθμισης των προαναφερόμενων ζητημάτων, δια της έκδοσης διαταγμάτων της Υπουργού Εργασίας και έδωσε την εξουσία αυτή στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο, όμως θα πρέπει να την ασκεί με Κανονισμούς, που θα κατατίθενται προς έγκριση στη Βουλή.
Ο σκοπός της Βουλής «όταν θέσπισε το Ν36(Ι)2015 ήταν πασιφανής» αναφέρεται στην απόφαση των επτά δικαστών, και προστίθεται ότι ήταν επομένως «απόλυτα σαφής» η πρόθεση της Βουλής, να υποβάλει εξουσία, που μέχρι τότε είχε η Εκτελεστική Εξουσία, στη δική της σφαίρα αρμοδιότητας.
«Από την ημερομηνία δημοσίευσης ή θέσης σε ισχύ του Ν36(Ι)2015, στις 14.5.2015, αλλά και από την πρώτη απόρριψη των πανομοιότυπων Κανονισμών με αυτούς που αναφέρονται στην παρούσα προσφυγή, η οποία έγινε στις 7.5.2015, η παρούσα προσφυγή είναι εκπρόθεσμη, εφόσον καταχωρήθηκε στις 31.12.2015, μετά δηλαδή την εκπνοή της ανατρεπτικής προθεσμίας των 30 ημερών, η οποία προνοείται στο άρθρο 139.4 του Συντάγματος» εξηγούν στην απόφασή τους οι επτά.
«Η απόφασή μας ως προς το εκπρόθεσμο της παρούσας προσφυγής καθιστά ακαδημαϊκή και νομικά ανεπιθύμητη την ενασχόλησή μας με οποιοδήποτε άλλο ζήτημα το οποίο ηγέρθη», προσθέτουν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό είχαν ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωση ότι η απόφαση της Βουλής, στις 10 Δεκεμβρίου 2015, να απορρίψει τους κανονισμούς για το ωράριο των καταστημάτων, που τέθηκαν ενώπιον της από το Υπουργικό Συμβούλιο εγείρει θέμα αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την αποκλειστική αρμοδιότητα και εξουσία του Υπουργικού να ρυθμίζει τα ωράρια λειτουργίας και τις αργίες των καταστημάτων και συνεπώς παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Ζητούσε επίσης δήλωση του Δικαστηρίου ότι οι εν λόγω Κανονισμοί είναι έγκυροι και επιτρέπεται να τεθούν σε ισχύ, παρά την προαναφερόμενη απόφαση της Βουλής.
Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αλλάζει τίποτε, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η κα. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι οι τρεις αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί από δικαστήρια εξακολουθούν να ισχύουν.
Πρόσθεσε ότι ο νόμος που ρυθμίζει τα ωράρια των καταστημάτων είναι αντισυνταγματικός και τόνισε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων καθορίζουν ότι είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας να ρυθμίζει τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.

Α.Μαρκίδης: Να τα βρουν για το ωράριο
Τη θέση ότι Κυβέρνηση και Βουλή πρέπει να συνεργαστούν για επίλυση του ζητήματος που αφορά τη ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, μετά και τη σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, διατύπωσε ο δικηγόρος και πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε τη Βουλή στην υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά το ωράριο των καταστημάτων.
«Η κατάσταση θέλει πολλή μελέτη και δεν μπορώ αυτή τη στιγμή, αμέσως μετά την απόφαση να προσδιορίσω τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει», είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ανακοίνωση από το Ανώτατο της απόφασής του.
«Το καλύτερο απ` όλα είναι να βρει τρόπο η Βουλή να εξηγηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη γνώμη μου», σημείωσε ο κ. Μαρκίδης.
Κληθείς να εξηγήσει με βάση ποία ημερομηνία η πλειοψηφία των Δικαστών έκρινε εκπρόθεσμη την προσφυγή της Κυβέρνησης, είπε ότι «από την ημέρα που αφαιρέθηκε η εξουσία της Υπουργού Εργασίας να εκδίδει διατάγματα κι αντικαταστάθηκε με εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου να εκδίδει Κανονισμούς , οι οποίοι υποχρεωτικά υπόκεινται σε τροποποίηση ή έγκριση από τη Βουλή. Εκεί προέκυψε η σύγκρουση της εξουσίας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μία επικουρική άποψη της πλειοψηφίας πάλι ότι εφόσον οι ίδιοι απορριφθέντες κανονισμοί είχαν κατατεθεί προηγουμένως τον περασμένο Μάιο και είχαν απορριφθεί, είναι από την απόρριψη τότε, που μπορεί κάποιος να πει ότι άρχισε μια προθεσμία».
Ερωτηθείς τι θα ισχύει τώρα, ο κ. Μαρκίδης είπε πως «αυτή τη στιγμή, όπως είναι δεν υπάρχει περιορισμός, δεν υπάρχει διάταγμα, δεν υπάρχουν Κανονισμοί και άρα περίπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».
Eurokerdos

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ - ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Μετά και την σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με την προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα των ωραρίων, επιβεβαιώνεται η θέση της ΠΕΟ ότι η κυβέρνηση με τις ενέργειες και τους χειρισμού της οδήγησε τα πράγματα στο λιανικό εμπόριο σ’ ένα πρωτόγνωρο αλαλούμ του οποίου τα κύρια θύματα είναι οι εργαζόμενοι.
Η δια νόμου ύπαρξη ρυθμισμένου πλαισίου ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων, χειμερινό και θερινό ωράριο, ήταν ένας μηχανισμός που βοηθούσε στον όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικό έλεγχο και εφαρμογή των ωραρίων εργασίας των εργαζομένων.
Δυστυχώς από τον Ιούλιο του 2013 η κυβέρνηση ανέτρεψε αυτή τη φιλοσοφία. Αντί οι ρυθμίσεις των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων να εδράζονται στην ελάχιστη συναίνεση μεταξύ των εμπλεκομένων, αντί η κυβέρνηση να λειτουργεί ως παράγοντας εξισορρόπησης, λειτούργησε αυθαίρετα και μονόπλευρα παίρνοντας θέση υπέρ των μερικών μεγάλων του λιανικού εμπορίου, επιδεινώνοντας και βαθαίνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τα προβλήματα και τις συγκρούσεις στο λιανικό εμπόριο.
Η ΠΕΟ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από νομικίστικα ζητήματα και να δει την ουσία. Υπάρχει ανάγκη για ρυθμισμένο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων όπως και για ρύθμιση των όρων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων. Ρυθμίσεις οι οποίες να είναι αποτέλεσμα εποικοδομητικού διαλόγου και συναίνεσης μεταξύ των εμπλεκομένων και όχι αποτέλεσμα αυθαίρετων και μονομερών αποφάσεων οι οποίες να εξυπηρετούν τους λίγους και τους ισχυρούς. Υπάρχει ανάγκη για τερματισμό των πολιτικών της απορρύθμισης και της διάβρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο, πολιτικές που ευνοούνται και εκκολάπτονται με την απόφαση για εργασία 7 μέρες την εβδομάδα.
Καλούμε την Υπουργό Εργασίας άμεσα να καλέσει τις εμπλεκόμενες πλευρές σε διάλογο με στόχο την επαναφορά ενός ισορροπημένου πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων μέσα από το οποίο θα προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
28 Μαρτίου 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου