Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΕΤΥΚ για εθελούσιες εξόδου, ΠΕΟ-ΣΕΚ για ΕΜΕΛ και ΟΕΒ ενάντια στην απεργία νοσηλευτών

ΕΤΥΚ: Ζητά βελτιώσεις στο σχέδιο εξόδου της Τρ. Κύπρου
Inbusiness.com
Θα δοθεί 15ήμερη παράταση με σχετική βελτίωση του Σχεδίου
Βελτιωμένο σχέδιο εξόδου από την Τράπεζα Κύπρου πρόκειται να παραχωρήσει η Διοίκηση της Τράπεζας. Κατά τη συνάντηση που είχε η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου με αντιπροσωπεία της ΕΤΥΚ με αντικείμενο συζήτησης το Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης- όπως αναφέρει η ΕΤΥΚ-οι εκπρόσωποι της Τράπεζας δεσμεύτηκαν ότι θα δοθεί 15ήμερη παράταση με σχετική βελτίωση του Σχεδίου.
Όπως αναφέρει σε εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ, κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία της ΕΤΥΚ έθεσε προς τη Διοίκηση της Τράπεζας τους προβληματισμούς και επιφυλάξεις της, για το Σχέδιο που ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, το Σχέδιο πρέπει να βελτιωθεί ουσιαστικά για να γίνει ελκυστικό π.χ.:
1.    Παρόμοιο Σχέδιο με την Alpha Τράπεζα
2.    Διατήρηση των επιτοκίων των συμβατικών δανείων και μετά την αποδοχή του Σχεδίου
3.    Κάλυψη στο Ταμείο Υγείας της ΕΤΥΚ για μία δεκαετία
4.    Κάλυψη της Ασφάλειας ζωής για μία δεκαετία


Αδιαφορία για επίλυση του θέματος της συλλογικής σύμβασης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΕΜΕΛ


09 Μαρτίου 2016, ώρα 11:30

Παρά το ότι έχει εκπνεύσει εδώ και 15 μέρες η δεκαπενθήμερη προθεσμία που έδωσαν οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ), δεν υπήρξε οποιαδήποτε μεσολαβητική πρόταση από το Υπουργείο Εργασίας για εξεύρεση λύσης στο θέμα της μη εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης, καταγγέλλουν οι συντεχνίες των εργαζομένων.
Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Σωματείου Μεταφορών της ΣΕΚ Λεμεσού, Γιάννης Τσουρής, δήλωσε το πρωί πως, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για διάλογο και κατάθεση θέσεων και προτάσεων, μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν μόλις δυο συναντήσεις με τη μεσολαβητική και εργοδοτική πλευρά, στις οποίες ζητήθηκαν απλά οι θέσεις των εργαζομένων, που ήδη ήταν γνωστές.
"Δεν υπήρξε καμία πρόταση από το Υπουργείο, ώστε να προχωρήσει ένας ουσιαστικός διάλογος", ανέφερε ο κ.Τσουρής, και διερωτήθηκε για ποιό λόγο παρατηρείται αυτή η "κωλυσιεργία και αδιαφορία".
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων ήταν στη διάθεση των εμπλεκομένων και πρόθυμες να συζητήσουν το πρόβλημα που προέκυψε από τη μη επαναφορά της συλλογικής σύμβασης, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 8 Φεβρουαρίου, η οποία τελικά αναστάληκε, μετά τις διαβεβαιώσεις για έναρξη εντατικού διαλόγου προς επίλυση του προβλήματος, με τις συντεχνίες να δίνουν προθεσμία 15 ημερών.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, που σύμφωνα με τον κ.Τσουρή, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Μαρτίου στις 20:00, στο οίκημα της ΠΕΟ Λεμεσού, με στόχο τον καθορισμό των επόμενων βημάτων που θα γίνουν, χωρίς να αποκλείονται νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΟΕΒ: Καταδικάζει μέτρα νοσηλευτών
09 Μαρτίου 2016, ώρα 11:45
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταδικάζει τα επ’ αόριστον απεργιακά μέτρα που έχει εξαγγείλει η συντεχνία των νοσηλευτών ΠΑΣΥΝΟ διεκδικώντας βελτίωση των εισοδημάτων των μελών της επαναφέροντας το αίτημα της για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών. 

«Η απαράδεκτη στάση της συντεχνίας αυτής, είναι απότοκο της έλλειψης νομοθεσίας που να ρυθμίζει την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες», αναφέρει η ΟΕΒ σε ανακοίνωση της. 

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, η απεργία δεν στρέφεται εναντίον του εργοδότη των νοσηλευτών. «Στρέφεται εναντίον αθώων, ανυπεράσπιστων και ευάλωτων συμπολιτών μας τους οποίους η εν λόγω συντεχνία χρησιμοποιεί ως «ανθρώπινη ασπίδα» στη μάχη για αύξηση των μισθών και ωφελημάτων των μελών της. Στρέφεται ακόμα εναντίον των χιλιάδων ανέργων και υποαπασχολούμενων του ιδιωτικού τομέα που παλεύουν με την ανασφάλεια και τους κινδύνους σε μια οικονομία που αγωνίζεται να σταθεροποιηθεί μετά την ολοκληρωτική καταστροφή». 

«Η πολιτεία και η οργανωμένη κοινωνία δεν δικαιούνται να παραμείνουν απαθείς μπροστά στον εκβιασμό και οφείλουν να μεριμνήσουν για εναλλακτικές επιλογές. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΟΕΒ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου υγείας για διαμόρφωση έκτακτων διευθετήσεων σε συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για αντιμετώπιση της διαφαινόμενης κρίσης, και καλεί όλα τα νοσηλευτήρια και ιδιωτικές κλινικές – μέλη της να ανταποκριθούν θετικά εξυπηρετώντας τους ασθενείς για όσο διάστημα διαρκέσουν οι απεργίες», αναφέρει. 

«Ο επιχειρούμενος εκβιασμός πρέπει να αποτύχει και το κράτος πρέπει επιτέλους να προωθήσει τη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες όπως εδώ και χρόνια ζητά η ΟΕΒ. Μία ρύθμιση που δεν θα απαγορεύει την απεργία αλλά θα προστατεύει το κοινωνικό σύνολο από την αυθαιρεσία μικρών επαγγελματικών ομάδων που ελέγχουν τις ζωτικές υπηρεσίες για την ασφάλεια, την υγεία και ευημερία όλων των κατοίκων του τόπου», καταλήγει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου