Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ιδιωτικοποίηση συνεργατισμού, εκποιήσεις, επιδόματα, εργασία το Πάσχα

Η PWC Κύπρου ανέλαβε τις διαδικασίες
Προχωρά η εισαγωγή του Συνεργατισμού στο χρηματιστήριο
Λευκωσία: Μέχρι €800 εκατ. αποτιμάται η αξία του Συνεργατισμού μετά τα €175 εκατ. που πήρε ως κρατική στήριξη και ήδη η σχετική έκθεση έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.   Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες και θα ακολουθήσει διάταγμα του υπουργού Οικονομικών που θα καθορίζει την αξία της μετοχής της τράπεζας, το ποσοστό του κάθε μετόχου και τα δικαιώματα ψήφου. Από την αποτίμηση της αξίας του Συνεργατισμού θα διαφανεί και το ποσοστό που θα ελέγχει το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης.   Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφορών που πήρε η Συνεργατική, ο ελεγκτικός οίκος PWC Κύπρου θα αναλάβει το έργο για εισαγωγή των μετοχών του κινήματος στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.   Με βάση διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2015, η εισαγωγή των μετοχών του Συνεργατισμού στο χρηματιστήριο θα γίνει το 2017. Με την εισαγωγή στο ΧΑΚ μπαίνουν οι βάσεις για ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με διάθεση των μετοχών της. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις προκειμένου να μπορεί να εισάγει τις μετοχές της στο ΧΑΚ τον Ιούνιο του 2017.   Όπως αναφέρεται, η Κεντρική Συνεργατική λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προετοιμαστεί για μία πιθανή εισαγωγή των μετοχών της στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου κι αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις, στην εναλλακτική αγορά. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 θα πρέπει να εισαχθούν στο χρηματιστήριο μέσω αύξησης κεφαλαίου μετοχές που αναλογούν στο 25% του καταβληθέντος μετοχικού κεφαλαίου. Ποσοστό μέχρι 25% του συνολικού ποσοστού της έκδοσης θα διατεθεί στο κοινό. Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί σε περιορισμένο κύκλο προσώπων μέσω ιδιωτικής προσφοράς.   Η τιμή αγοράς των μετοχών τόσο από τους υφιστάμενους μετόχους όσο και από το κοινό και τον περιορισμένο κύκλο προσώπων θα καθοριστεί μετά από αποτίμηση της αξίας των μετοχών. Θα ακολουθήσει νέα έκδοση μετοχών με την ίδια διαδικασία για το 25% του καταβληθέντος κεφαλαίου πριν τις 30 Ιουνίου 2019 και ακόμα 25% πριν τις 30 Ιουνίου 2020.   Μια από τις αλλαγές είναι ότι στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα μεταφέρονται όλα τα μη χρηματοοικονομικά στοιχεία των ΣΠΙ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016. Η μεταφορά θα γίνει μέσω εταιρείας στην οποία αποκλειστικός μέτοχος θα είναι η Συνεργατική Κεντρική.   Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/310045/prochora-i-eisagogi-tou-synergatismou-sto-chrimatistirio#sthash.w7cTqwY0.dpuf

Σύνδεσμος Πρ. Πρώτης Κατοικίας: Μέχρι τώρα κερδίζουν οι τράπεζες

Πυρά του Συνδέσμου κατά κυβέρνησης και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Inbusiness.com
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη (21 Απριλίου) σημειώνει ότι έχουν κλείσει σχεδόν τρία χρόνια από τη μέρα σύστασης του Συνδέσμου, στα οποία κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι μνημονιακές υποχρεώσεις του κράτους για σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις που λογικά σκοπό έχουν ή θα έπρεπε να έχουν την καλυτέρευση της οικονομίας, με τελικό και θεμιτό αποτέλεσμα πάντα την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής του απλού πολίτη.
Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου αφού παρατίθεται η σειρά νομοθεσιών για τις εκποιήσεις, αναφέρεται ότι αποτίμηση από μέρους τους γίνεται για σκοπούς καταγραφής και καταμέτρησης αποτελέσματος καθώς και για ενημέρωση των πολιτών.
Προστίθεται δε ότι φαίνεται ότι στην σχέση αντιμετώπισης πολιτών και τραπεζών από μέρους του Κράτους, μέχρι στιγμής κερδίζουν οι τράπεζες με μεγάλη διαφορά.
“Ίσως η Κυβέρνηση τελικά να οραματίζεται ένα κράτος με ευτυχισμένους τραπεζίτες και δυστυχείς πολίτες. Αν αυτό είναι το θέμα ας μας το πουν ξεκάθαρα να τους αδειάσουμε τη γωνιά” προσθέτει και καταλήγει ότι τα μέλη του Συνδέσμου και το κοινό γενικότερα, διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια με όλα τα νόμιμα διαθέσιμα μέσα που κατέχουν.
Υπ.Εργασίας: "Άμεσα θα εξαργυρώνονται επιταγές δικαιούχων δημοσίου βοηθήματος" - See more at: http://www.24h.com.cy/economy/item/124273-ip-ergasias-amesa-tha-exargirononte-epitages-dikaiouxon-dimosiou-voithimatos.html#sthash.Z5Wl8zDr.dpuf
Δεν απαιτείται κατάθεση στο λογαριασμό ούτε εκκαθάριση μετά την πάροδο 3-4 ημερών.
Άμεσα θα μπορούν να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους οι δικαιούχοι του δημόσιου βοηθήματος των οποίων το επίδομα καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με διπλογραμμισμένες επιταγές, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση στο λογαριασμό τους και η εκκαθάριση της επιταγής μετά την πάροδο 3-4 μερών.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία σημειώνεται πως για το θέμα υπήρξε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
"Μετά από συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, διασφαλίσθηκε ότι οι δικαιούχοι του Δημόσιου Βοηθήματος των οποίων το επίδομα καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με διπλογραμμισμένες επιταγές, θα μπορούν να εξαργυρώσουν άμεσα τις επιταγές αυτές με την παρουσίασή τους από τον ίδιο τον δικαιούχο στα ταμεία των τραπεζικών ιδρυμάτων (περιλαμβανομένων των συνεργατικών εταιρειών), χωρίς να απαιτείται η κατάθεση στο λογαριασμό τους και η εκκαθάριση της επιταγής μετά την πάροδο 3-4 μερών", σημειώνεται στην ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
  
 «Να τηρηθούν οι αργίες»
Υπ. Εργασίας: Αφήστε τους εργαζόμενους να κάνουν Πάσχα

Λευκωσία: Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου τόνισε ότι όλοι πρέπει να τηρήσουν τις αργίες του Πάσχα, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να γιορτάσουν στο σπίτι τους. Μιλώντας σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο και ερωτηθείσα για το θέμα της ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι για να μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε κίνηση από την κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει εξουσιοδότηση Νόμου. Αυτήν την στιγμή, υπέδειξε δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξουσιοδότηση Νόμου, και ως εκ τούτου δεν μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ρύθμιση. Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι ξεκάθαρο ότι η ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ανήκει στην εκτελεστική εξουσία. Κληθείσα να σχολιάσει νέα αναλογιστική μελέτη που διενεργήθηκε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, μέσα από την οποία προκύπτει ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι βιώσιμο και πέραν του 2080, η Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι αυτό σημαίνει πως το Ταμείο βρίσκεται στην σωστή πορεία και δεν θα χρειαστεί να γίνουν στο μέλλον οποιεσδήποτε αυξήσεις στις εισφορές ούτε εργαζομένων, ούτε εργοδοτών. Ούτε χρειάζεται είπε, να ληφθούν οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα. Πηγή: ΡΙΚ - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/310810/yp-ergasias-afiste-tous-ergazomenous-na-kanoun-pascha#sthash.kINk5olm.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου