Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Πεο για την ποινικοποίηση απεργιών, ανεργία νέων, μείωση προσωοπικού στην τράπεζα Κύπρου

Η ΠΕΟ δεν θα δεχτεί σε καμιά περίπτωση ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας! Σύγκλιση συνεδρίας του Γ.Σ. της ΠΕΟ και των Δ.Σ. της ΣΗΔΗΚΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ τη Δευτέρα!
Η ΠΕΟ καλεί κοινή συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου, του Δ.Σ. της ΣΗΔΗΚΕΚ και του Δ.Σ. της ΠΑΣΥΕΚ τη Δευτέρα, 11 Απριλίου, στις 4μ.μ. στο ΕΤΚΑ ΠΕΟ Λευκωσίας για συζήτηση και λήψη αποφάσεων εν όψη των εξελίξεων με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής του θέματος της ποινικοποίησης της απεργίας.
Νωρίτερα σήμερα ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σε δηλώσεις του κατήγγειλε πως ο ΔΗΣΥ, που κατέθεσε τη σχετική πρόταση Νόμου στη Βουλή, νοιάζεται μόνο για τις απεργίες αλλά αδιαφορεί για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
"Αν ο ΔΗΣΥ νοιαζόταν πραγματικά για την ομαλή λειτουργία των εργασιακών σχέσεων, τόνισε, θα κατέθετε πρόταση για ποινικοποίηση της παραβίασης ή μη εφαρμογής του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων από τους εργοδότες και τη μη εφαρμογή από πλευράς των εργοδοτών των Συλλογικών Συμβάσεων", είπε.
Ο Π. Κυρίτσης ξεκαθάρισε ότι το θέμα των Εργασιακών Σχέσεων από το 1960 είναι ρυθμισμένο μέσω του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και ως εκ τούτου η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος αποσκοπεί ουσιαστικά στην ποινικοποίηση της απεργίας.
Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ διαμήνυσε πως αν ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις η Ομοσπονδία και οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Γ.Γ. ΠΕΟ: Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι με αστυνομικά μέτρα ή με την απειλή της φυλάκισης θα σταματήσουν οι δίκαιες απεργίες

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης παρευρέθηκε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας την Τετάρτη, 6 Απριλίου, όπου συζητήθηκε η πρόταση Νόμου του ΔΗΣΥ για ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες και τόνισε πως αν ψηφιστεί αυτή η πρόταση Νόμου θα φέρει σημαντικό πλήγμα στο δικαίωμα της απεργίας επισημαίνοντας πως θα αποτελέσει οπισθοχώρηση για τη δημοκρατία: “Μια πιθανή παρέκκλιση σε αυταρχικές και αστυνομικές προσεγγίσεις δεν θα είναι πρόοδος για την κοινωνία και την δημοκρατία μας. Θα είναι οπισθοχώρηση. Αλλά και όσοι νομίζουν ότι με αστυνομικά μέτρα ή με την απειλή της φυλάκισης θα σταματήσουν απεργίες που θα είναι δίκαιες και θα αντανακλούν δικαιολογημένη εργασιακή και κοινωνική αγανάκτηση, τότε κάνουν λάθος. Ο δρόμος της υπομονής, της συναίνεσης, της πειθούς και του διαλόγου είναι πολύ πιο παραγωγικός παρόλο που κάποτε είναι πράγματι δύσκολος, από τον δρόμο της αλαζονείας και της επιβολής. Ο οποίος μπορεί να φαίνεται για κάποιους «αποτελεσματικός» αλλά είναι πολύ πιο επικίνδυνος και για εμας ανεπιθύμητος”, ξεκαθάρισε.
Ολόκληρη η δήλωση του Γ.Γ. της ΠΕΟ:
Παραπλανητική η ονομασία της πρότασης νόμου 
Είναι παραπλανητικό όταν η πρόταση νόμου αναφέρεται σε ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες. 
Το δικαίωμα της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες είναι ρυθμισμένο με συμφωνία ανώτατου επιπέδου των κοινωνικών εταίρων η οποία έχει ενσωματωθεί στον κώδικα.
Δεν πρόκειται για ρύθμιση αλλά για ποινικοποίηση της απεργίας 
Αν αυτό το δικαίωμα θεωρηθεί από την Βουλή αρρύθμιστο, τότε όλες οι εργασιακές σχέσεις στη Κύπρο εδώ και 60 χρόνια είναι ουσιαστικά αρρύθμιστες αφού στηρίζονται στον κώδικα. 
Επιτρέψετε μου να απαντήσω και στο επιχείρημα που ακούστηκε δημόσια από τους προτείνοντες την πρόταση νόμου ότι πιο είναι το πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος αφού η πρόταση νομοθετεί και ποινικοποιεί αυτό που προβλέπει η συμφωνία και ο κώδικας. Βέβαια όποιος μελετήσει τα δυο κείμενα θα διαπιστώσει ότι δεν αληθεύει ποσώς αυτός ο ισχυρισμός. Η πρόταση νόμου του κ. Νεοφύτου διευρύνει τόσο πολύ το πεδίο εφαρμογής της ποινικοποίησης ώστε να χωρεί το σύνολο σχεδόν των πιθανών απεργιών. 
Εκείνο όμως που θέλω να σημειώσω είναι ότι η αντιπαράθεση που διήρκησε πολλά χρόνια μέχρι να υπάρξει κατάληξη ποτέ δεν ήταν κυρίως για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Το κύριο ζήτημα είναι αν το δικαίωμα της απεργίας θα ποινικοποιηθεί ή αν θα παραμείνει στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. 
Η κοινωνία και η πολιτεία αποφάσισαν από το 2004 ότι η ποινικοποίηση απορρίπτεται και προκρίνεται η κοινωνική συμφωνία κάτι που συνάδει με το σύστημα και τις παραδόσεις μας. 
Κατά την άποψη της ΠΕΟ το αντικείμενο για το οποίο έχουμε κληθεί να τοποθετηθούμε έχει δυο εξίσου σοβαρές διστάσεις τις οποίες η βουλή πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις που θα πάρει. 
Α) Η διαδικασία που ακολουθείται 
Β) Η ουσία της πρότασης και τι σκοπό θέλει να εξυπηρετήσει
Μονομερής και αυθαίρετη ανατροπή της φιλοσοφίας του κοινωνικού διαλόγου. Η Βουλή διαχρονικά έδειχνε ευαισθησία σε αυτά τα ζητήματα.
Όσο αφορά τη διαδικασία θεωρούμε ότι αν η βουλή προχωρήσει στην ψήφιση ενός τέτοιου νόμου, ανατρέπει μονομερώς και αυθαίρετα μια πρακτική πολλών χρόνων και μια φιλοσοφία την οποία υιοθετούσαν διαχρονικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι θεσμοί, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι η λειτουργία της δημοκρατίας δεν προϋποθέτει μόνο σεβασμό στη λειτουργία των πολιτειακών θεσμών εξουσίας, αλλά και σεβασμό των θεσμών κοινωνικού διαλόγου που διέπουν την λειτουργία της κοινωνίας των πολιτών ιδιαίτερα σε θέματα που άπτονται της κοινωνικής ισορροπίας και της ισορροπίας συμφερόντων. Η Βουλή διαχρονικά ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτό το θέμα. Γι’ αυτό και η πάγια πρακτική ήταν τα εργασιακά ζητήματα να έρχονται στη βουλή μόνο αφού προηγηθεί η αναγκαία θεσμοθετημένη διαδικασία στη βάση της φιλοσοφίας του τριμερούς συστήματος διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης. 
Να ανατρέπει η Βουλή, σοβαρά εργασιακά θέσμια τα οποία είναι αποτέλεσμα κοινωνικών συμφωνιών με πιθανές περιστασιακές πλειοψηφίες και με πρωτοβουλία μεμονωμένων κομμάτων ούτε καν με νομοσχέδια αλλά με προτάσεις νόμου, θα αποτελούσε πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα παρέκκλιση σε επικίνδυνα αυταρχική κατεύθυνση.
Με όλο το σεβασμό, ο ΔΗΣΥ που καταθέτει την πρόταση είναι κυβερνών κόμμα και έχει επιπρόσθετα υποχρέωση να σέβεται αυτή την διάσταση.
Γιατί ο ΔΗΣΥ δεν ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει το θέμα σε κοινωνικό διάλογο;
Αν αισθανόταν τόσο έντονα για τις απόψεις του, θα μπορούσε να ζητήσει από την κυβέρνηση και αν την πείσει, να εγείρει αυτό το θέμα στο θεσμοθετημένο και οργανωμένο κοινωνικό διάλογο στον οποίο το κράτος μετέχει όχι ως αφ’ υψηλού εξουσία, αλλά ως κοινωνικός εταίρος. 
Αν η Βουλή ανατρέψει ή παρακάμψει τους κοινωνικούς εταίρους και τον κοινωνικό διάλογο και προχωρήσει σε αποφάσεις με τον τρόπο που δρομολογούνται, εν μια νυκτί, τότε σημαίνει ότι κάθε πιθανή συγκυριακή πλειοψηφία θα είναι ηθικά και πολιτικά νομιμοποιημένη να αποφασίζει για οποιοδήποτε εργασιακό ζήτημα ανεξάρτητα από κοινωνικές ισορροπίες και παρακάμπτοντας την κοινωνία και την λειτουργία της.
Δεν αμφισβητείται το δικαίωμα της Βουλής να νομοθετεί αλλά στη κατεύθυνση της ενίσχυσης του διαλόγου και κοινωνικής συνοχής.
Και για να προλάβω επιχειρήματα: Γνωρίζω ότι είναι δικαίωμα της βουλής να αποφασίζει και να νομοθετεί. Το θέμα είναι αυτό το δικαίωμα να το ασκεί με τρόπο που να ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και ο διάλογος, και να προστατεύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών. Όχι το αντίθετο, όπως αυτό που επιχειρείται να γίνει σήμερα. Αυτά όσο αφορά την διαδικασία. 
Όσον αφορά την ουσία του θέματος. Είναι σαφές ότι η ποινικοποίηση της απεργίας συγκρούεται με την φιλοσοφία του συστήματος όπως είναι διαμορφωμένο.
Οι συλλογικές συμφωνίες στηρίζονται στη καλή πίστη και θέληση 
Με βάση το σύστημα η συμμόρφωση σε διαδικασίες ή σε συμβατικές υποχρεώσεις, στηρίζεται κυρίως στην καλή πίστη και καλή θέληση καθώς και στο σεβασμό στους θεσμούς. Ακόμα και ο Κώδικας είναι συλλογική συμφωνία. 
Είναι γεγονός ότι ο βαθμός συνέπειας και ο βαθμός δέσμευσης σ’αυτές τις αρχές ποικίλλει. Είναι αλήθεια ότι όσον αφορά το Συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχουν περιπτώσεις, ιδιαίτερα από μικρές και ανεξάρτητες οντότητες, οι οποίες δεν έχουν και τόσο αυξημένο το αίσθημα της κοινωνικής λογοδοσίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποτε και εκτροπές. 
Αυτές όμως είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας.
Η μη τήρηση συμφωνιών αφορά πρώτιστα τους εργοδότες
Οι συμπεριφορές όμως που συνιστούν καταπάτηση συμφωνιών και υποδηλούν αυταρχισμό και έπαρση δεν αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους. Η μη τήρηση συμφωνιών ή συμβατικών υποχρεώσεων, αφορά κυρίως και πρώτιστα τους εργοδότες. Και στις μέρες μας αυτά τα φαινόμενα δεν περιορίζονται αλλά πολλαπλασιάζονται. Και το όπλο της απεργίας κατά κανόνα είναι η έσχατη άμυνα των εργαζομένων έναντι αυτής της συμπεριφοράς. 
Πέστε μας σας παρακαλώ : 
- Ποιες ποινικές επιπτώσεις έχουν οι εργοδότες που δεν τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου τους; 
Που ασκούν τρομοκρατία, που εμποδίζουν την οργάνωση και αρνούνται να κάτσουν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις;
- Ποιες ποινικές επιπτώσεις έχουν οι εργοδότες που δεν τηρούν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. 
Που αρνούνται να διαβουλευτούν με τους εργοδοτούμενους τους και δεν αναγνωρίζουν τους αντιπροσώπους τους;
Η ποινικοποίηση απεργιών μέρος μιας γενικότερης αντεργατικής συμπεριφοράς.
Ας είμαστε αντικειμενικοί. Η επιμονή εδώ και τώρα για ποινικοποίηση της απεργίας είναι μέρος μιας γενικότερης αντεργατικής συμπεριφοράς και δεν αφορά μόνο τις ουσιώδης υπηρεσίες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτοί που προωθούν την ποινικοποίηση της απεργίας, σε κάθε συνδικαλιστικό αγώνα επιδιώκουν να ενοχοποιήσουν τους εργαζόμενους και να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη. Μήπως δεν μιλούσαν για ανεύθυνη συμπεριφορά των συντεχνιών και όταν απεργούσαν οι οδηγοί λεωφορείων ή όταν προειδοποιήσαμε με απεργιακά μέτρα στην Ξενοδοχειακή βιομηχανία όταν δεν προχωρούσαν οι διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής μας σύμβασης;
Μάλιστα η ΟΕΒ τόσο πολύ βιάστηκε να αξιοποιήσει το ταϊμινγκ (για να χρησιμοποιήσω ορολογία εποχής) που ετοίμασε και έστειλε ολοκληρωμένο νομοσχέδιο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να το προωθήσει λες και ανέλαβαν καθήκοντα συμβούλου της Προεδρίας για εργασιακά θέματα. 
Αυτή η ταύτιση και αυτός ο συγχρονισμός πρέπει να ομολογήσω ότι εμάς μας προβληματίζει και μας ανησυχεί.
Σημαντικό πλήγμα θα υποστεί το δικαίωμα της απεργίας.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η συγχρονισμένη άσκηση πολιτικής πίεσης από πλευράς ΔΗΣΥ και Εργοδοτικών Συνδέσμων. Αν η πρόταση νόμου που ποινικοποιεί την απεργία περάσει τότε το δικαίωμα της απεργίας θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα. 
Και είμαστε βέβαιοι ότι θα χρησιμοποιηθεί ως έρεισμα για περαιτέρω υπόσκαψη αυτού του δικαιώματος στο μέλλον. 
Συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα απεργίας.
Το θέμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και με βάση το σύνταγμα η δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης πάνω σε αυτό το δικαίωμα είναι πολύ αυστηρά περιοριστική και αφορά μόνο θέματα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης.
Οπισθοχώρηση για τη δημοκρατία οι αστυνομικές προσεγγίσεις. 
Τέλος, θέλω να κλείσω με το εξής: Μια πιθανή παρέκκλιση σε αυταρχικές και αστυνομικές προσεγγίσεις δεν θα είναι πρόοδος για την κοινωνία και την δημοκρατία μας. Θα είναι οπισθοχώρηση. 
Αλλά και όσοι νομίζουν ότι με αστυνομικά μέτρα ή με την απειλή της φυλάκισης θα σταματήσουν απεργίες που θα είναι δίκαιες και θα αντανακλούν δικαιολογημένη εργασιακή και κοινωνική αγανάκτηση, τότε κάνουν λάθος. 
Ο δρόμος της υπομονής, της συναίνεσης, της πειθούς και του διαλόγου είναι πολύ πιο παραγωγικός παρόλο που κάποτε είναι πράγματι δύσκολος, από τον δρόμο της αλαζονείας και της επιβολής. Ο οποίος μπορεί να φαίνεται για κάποιους «αποτελεσματικός» αλλά είναι πολύ πιο επικίνδυνος και για μας

Αντιδράσεις από τις συντεχνίες
Συμφωνούν ότι διαφωνούν για ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Λευκωσία: Με αντιπαραθέσεις άρχισε στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του ΔΗΣΥ για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε όπως ο νόμος ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που οι συντεχνίες δεν υιοθετούν τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, όπως συμφωνήθηκε από το 2004. Οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας συμφώνησαν με την πρόταση νόμου, υποδεικνύοντας πως, όταν δεν τηρούνται οι συμφωνίες, θα πρέπει να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, οι συντεχνίες διαφωνούν με την πρόταση νόμου, υποστηρίζοντας ότι δεν επιχειρείται η ρύθμιση, αλλά η ποινικοποίηση των απεργιών. Διερωτήθηκαν αν θα πρέπει να ποινικοποιηθεί και η ευθύνη των εργοδοτών όταν δεν τηρούν τις συμφωνίες, στο πλαίσιο του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων. Αντίθετα, οι εργοδοτικές οργανώσεις απαίτησαν ενίσχυση της πρότασης νόμου, ώστε να γίνεται πιο αυστηρή και να προστατεύει όχι μόνο τους εργοδότες αλλά και τους πολίτες. Γνωμάτευση Νομικής Υπηρεσίας και διαβούλευση Υπ. Εργασίας αναμένει η Βουλή Χρόνο μέχρι τη Δευτέρα στη Νομική Υπηρεσία ώστε να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας της αναθεωρημένης πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες και στην Υπουργό Εργασίας να διαβουλευθεί επί του κειμένου της πρότασης και τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων έδωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας. Η Επιτροπή θα συζητήσει εκ νέου το θέμα τη Δευτέρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, μετά τη συζήτηση της πρότασης νόμου που συζητείται από το νομοθετικό σώμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/307364/symfonoun-oti-diafonoun-gia-rythmisi-ton-apergion-stis-ousiodeis-ypiresies#sthash.kqXREHJB.dpuf

«Εξαιρετικής σημασίας πρόβλημα»
Υπ. Εργασίας: Η ανεργία των νέων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/307368/yp-ergasias-i-anergia-ton-neon-apotelei-mia-apo-tis-megalyteres-prokliseis#sthash.fT0v6nJZ.dpuf

Λευκωσία: Η ανεργία των νέων, και μάλιστα με μακροχρόνια διάρκεια, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, λόγω τόσο των οικονομικών όσο και των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί, αναφέρει η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό της στην σημερινή Έκθεση Πρακτικής Εμπειρίας και Εργοδότησης που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον οποίο διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Ασσιώτης.

«Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας κατά τα τελευταία χρόνια βρήκε τον τόπο, και ειδικά τις υφιστάμενες δομές, απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν άμεσα, έγκαιρα και αποτελεσματικά τις αρνητικές συνέπειες αυτού του φαινομένου. Η Κυβέρνηση, εν μέσω μνημονικών υποχρεώσεων και με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, κατάφερε να θέσει σε καθοδική πορεία την ανεργία, με την προώθηση διάφορων πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων και ενεργών μέτρων πολιτικής απασχόλησης. Μείωση του ποσοστού ανεργίας έχει επιτευχθεί και στην ευάλωτη κατηγορία των νέων. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Αντίθετα, συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας για ενεργοποίηση των ατόμων εκτός εργασίας και για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, ειδικά στην ομάδα των νέων», προσθέτει.

Όπως αναφέρει, η ανεργία στους νέους, ειδικά όταν παρατείνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει ανησυχητικές επιπτώσεις στους ίδιους, καθώς μειώνεται η αυτοεκτίμηση τους, δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι τους, μειώνονται τα εισοδήματα τους και οι επαγγελματικές τους προοπτικές, και καθυστερεί η έναρξη της ζωής τους ως ανεξάρτητοι ενήλικες.

«Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει σειρά μέτρων για αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, τα οποία αφορούσαν προγράμματα κατάρτισης και εκμάθησης νέων δεξιοτήτων χρήσιμων σε μια σύγχρονη αγορά εργασίας, προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, όπως επίσης και σχέδια χορηγιών για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», συμπληρώνει.

Αναφέρει, επίσης, ότι η ανεργία των νέων είναι ένα εξαιρετικής σημασίας πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους νέους.

«Αφορά ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και το κράτος. Μόνο με συνεργασία και συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, θα μπορέσουμε να εντάξουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό από τους άνεργους νέους μας στην αγορά εργασίας, κάτι που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, αφού η οικονομία θα επωφεληθεί από τον ενθουσιασμό, τις γνώσεις και τις καινοτόμες ιδέες, που θα επιταχύνουν την επιστροφή μας στην ευημερία και στην ανάπτυξη», καταλήγει.

Πηγή
: philenews / ΚΥΠΕ

 
Χούρικαν: "Ενώπιον της ΕΤΥΚ τα σχέδιά μας για τη μείωση του προσωπικού" - See more at: http://www.24h.com.cy/economy/item/121785-hoyrikan-enopion-tis-etyk-ta-sxedia-mas-gia-ti-miosi.html#sthash.DR29ZLse.dpuf

Διατήρηση των εσόδων και η λειτουργία μιας τράπεζας σε δύσκολους καιρούς με βελτιωμένο λειτουργικό κόστος.
Ενώπιον της ΕΤΥΚ βρίσκονται οι σχεδιασμοί της Τράπεζας Κύπρου για τη μείωση του προσωπικού, δήλωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του συγκροτήματος Τζον Πάτρικ Χούρικαν, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα παρουσιαστεί παρόμοιο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης όπως αυτό της Άλφα Τράπεζας.
«Δεν θα υπάρξει σχέδιο σαν αυτό της Άλφα. Έχουμε θέσει τους σχεδιασμούς μας ενώπιον των εκπροσώπων της συντεχνίας (ΕΤΥΚ) και έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο το οποίο πιστεύουμε ότι είναι λογικό. (Το σχέδιο) της Άλφα τράπεζας ήταν γι` αυτήν, όχι για μας», ανέφερε ο κ. Χούρικαν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο εκδήλωσης του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.
Σε ερώτηση για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, ο κ. Χούρικαν είπε η διατήρηση των εσόδων και η λειτουργία μιας τράπεζας σε δύσκολους καιρούς με βελτιωμένο λειτουργικό κόστος, με ασφάλεια και με αυξημένη αξία για τους μετόχους «σημαίνει ότι υπάρχουν επιλογές που πρέπει να γίνουν για τον αριθμό του προσωπικού».
«Ξεκινήσαμε προτείνοντας μείωση προσωπικού μέσω ενός αξιοπρεπούς σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης που δεν έχει επιφέρει αποτελέσματα και ως εκ τούτου κοιτάζουμε όλους τους άλλους μηχανισμούς για να διασφαλίσουμε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να έχει αξία, θα είναι ασφαλής και ένα καλό μέρος εργασίας για τους υπαλλήλους που θα παραμείνουν μαζί μας», είπε.
«Χωρίς να απολογούμαστε για την επιδίωξη αυτών των στόχων με λιγότερο εθελοντικούς μηχανισμούς, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι προσεγγίζουμε το όλο θέμα με ένα αξιοπρεπή τρόπο για το προσωπικό μας», πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση για το κόστος προσωπικού της τράπεζας, ο κ. Χούρικαν είπε ότι η τράπεζα έχει 25% λιγότερο προσωπικό και μείωση πέραν του 35% του κόστους προσωπικού σε σύγκριση με τα δεδομένα αμέσως μετά την απορρόφηση του προσωπικού της Λαϊκής Τράπεζας.
Πρόσθεσε όμως ότι η τραπεζική βιομηχανία βρίσκεται σε κατάσταση μετάβασης σε όλο τον κόσμο. «Η τραπεζική βιομηχανία αλλάζει από την φυσική σε ψηφιακή λειτουργία και φυσικά αυτό θέτει πιέσεις σε παραδοσιακά μοντέλα όπως το δικό μας. Είναι πιθανόν να έχουμε περισσότερους υπαλλήλους, αλλά το ίδιο ισχύει για κάθε τράπεζα στον κόσμο και θα είναι μια αργή μετάβαση χρονικά αλλά μια μετάβαση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανοικτά, με διαφάνεια και με ειλικρίνεια», συμπλήρωσε.
Δεν ήταν έκπληξη η επιδίωξη ένταξης στο Χρηματιστήριο Λονδίνου
Παράλληλα, ο κ. Χούρικαν είπε πως η επιδίωξη της ένταξης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μέσω ενός premium listing ήταν κάτι που εξέταζε εδώ και καιρό η τράπεζα «για να διασφαλίσουμε ότι η τράπεζα βρισκόταν στο κατάλληλο χρηματιστήριο δεδομένου του μεγέθους της, θα είχαμε τη ρευστότητα για τη μετοχή, καλή αναγνωρισιμότητα και καλύτερη αξία για τους μετόχους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
«Αποφασίσαμε ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και το premium listing ήταν η σωστή επιλογή. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για τον πρεσβευτή της Κύπρου, την Τράπεζα Κύπρου, να ενταχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά χρηματιστήρια παγκοσμίως τόσο από πλευράς διαφάνειας όσο και των στόχων μας για την εταιρική διακυβέρνηση», κατέληξε.
Πηγή: KYΠΕ

- See more at: http://www.24h.com.cy/economy/item/121785-hoyrikan-enopion-tis-etyk-ta-sxedia-mas-gia-ti-miosi.html#sthash.DR29ZLse.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου