Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΠΑΣΥΔΥ ζητά τέρμα στις αποκοπές. Αναστασιάδης ομιλία

Εξαγγελία από το βήμα του Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ
ΠτΔ: Τέλος στην έκτακτη εισφορά 10% στους μισθούς από το 2017

Λευκωσία: Aπό την 1η Ιανουαρίου του 2017 τερματίζεται η έκτακτη εισφορά 10% στο μισθολόγιο του δημοσίου και ημικρατικού τομέα, η οποία επιβλήθηκε το 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό εξήγγειλε την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας από το βήμα του 53ου Ετήσιου Συνεδρίου της  ΠΑΣΥΔΥ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι μέσα από τον ίδιο δημιουργικό διάλογο που αποπαγοποιήθηκαν εκατοντάδες θέσεις προαγωγής, ενώ από την 1/1/2017 θέλω να νιώθω βέβαιος ότι θα τερματιστεί η έκτακτη εισφορά που επεβλήθη το 2011».

Αναφερικά με τη μεταρρύθμιση για το κρατικό μισθολόγιο ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι στόχος του σχετικού νομοσχεδίου είναι ο μισθός να προσαρμόζεται ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη. 

Επανέλαβε ότι μέσα από τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα κοινός στόχος κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ, είναι η κατάργηση, όπως τόνισε του πελατειακού κράτους. 

Διαβεβαίωσε τους κρατικούς υπαλλήλους ότι δεν θα χρειάζονται κομματική ταυτότητα, ή παρέμβαση κρατικών αξιωματούχων για την ανέλιξη του στο δημόσιο.

Ολόκληρη η ομιλία του ΠτΔ

«Είναι με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση για να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριο της  Συντεχνίας των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά να προβώ και σε κάποιες επισημάνσεις και ενδεχόμενα και σε κάποιες εξαγγελίες. Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση διότι απευθύνομε στα μέλη μίας συντεχνίας η οποία, ιδιαίτερα μέσα στα δύσκολα τελευταία χρόνια, απέδειξε με συνέπεια πως έχει πλήρη συναίσθηση της έννοιας και του ρόλου της ως κοινωνικού εταίρου, όχι απλώς ως μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που δεν έχει συναίσθηση ότι μέσα από τις πολιτικές ευθύνης συμβάλλει γενικότερα στην προκοπή του τόπου.  

» Και για αυτό άλλωστε θεωρώ πως η συμβολή σας στην εφαρμογή  και ολοκλήρωση του προγράμματος που προέβλεπε η μνημονιακή σύμβαση ήταν ιδιαίτερα καθοριστική.

» Καθοριστική θεωρώ και τη συμβολή σας στο διάλογο που αναπτύξαμε για το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει ξεκινήσει για αναδιαμόρφωση και εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας. 

» Κάποτε εξ ανάγκης υποχρεώθηκα στις δύσκολες ώρες του Μάρτη του 2013 να υπαναχωρήσω από μια δέσμευση προκειμένου να μην υπάρξουν μεγαλύτερες συνέπειες σε βάρος της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα και της δημοσιοϋπαλληλικής τάξης που έχει σημαντικά συνδράμει στην επιτυχία του προγράμματος που ακολουθήσαμε. 

» Κάποιοι πλήρωσαν 86,5 δις για να μάθουν ότι όσο καθυστερείς να πάρεις αποφάσεις όταν βρίσκεσαι προ τετελεσμένων τόσο είναι το κόστος που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης. Και όταν βρίσκεσαι στα πρόθυρα κατάρρευσης του κράτους και του χρηματοπιστωτικού τομέα, της άτακτης χρεοκοπίας του κράτους τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να λάβεις αποφάσεις ανεξάρτητα του πολιτικού κόστους. 

» Το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσω θα έχω την ευκαιρία να αναλύσω τα θέματα και δεν θέλω οι αναφορές μου με κανένα τρόπο να εκληφθούν ως κριτική ή ως διάθεση αντιπαράθεσης με οποιονδήποτε. Υπάρχουν τα γεγονότα που απλά καταγράφονται και βάσει των οποίων ενεργεί κάποιος προκειμένου να αντιμετωπίσει δυσμενέστερες συνθήκες. 

» Δέσμευση μου είναι ότι αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί και θα τείνουμε πάντοτε ευήκοον ους στις εισηγήσεις σας, τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή  αμέσως μόλις η Βουλή επικυρώσει τα σχετικά νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της.

» Ως ένα ακόμη παράδειγμα  επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ, θα ήθελα να υπενθυμίσω τις πρόσφατες σημαντικές εξαγγελίες μας για τις ρυθμίσεις που αφορούν εκτάκτους υπαλλήλους που διορθώνουν στρεβλώσεις που υπήρχαν, όπως τα 15νθήμερα συμβόλαια, και οι οποίες άμεσα επηρεάζουν 1400 πρόσωπα εκ των οποίων οι 1189 εργοδοτούνται στον τομέα της υγείας. Αποπαγοποιούνται 185 θέσεις, ενώ ρυθμίζεται οριστικά το θέμα των εκτάκτων. Όσοι  συμπληρώνουν 24 μήνες υπηρεσίας πέραν του ότι θα απαλλαγούν από το 10%, θα μετατραπούν με τη συμπλήρωση 30 μηνών υπηρεσίας, σε αορίστου χρόνου. Το σχετικό νομοσχέδιο θέλω να πιστεύω ότι θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Τετάρτη και με μια κατ’ επείγουσα εξέταση από τη Βουλή θα έχουμε μια θετική κατάληξη, πριν να ολοκληρώσει τις εργασίες της η Βουλή. Το νομοσχέδιο αυτό είναι προϊόν διαλόγου.

» Για την πορεία της οικονομίας, την επιτυχή έξοδο μας από το μνημόνιο – και δεν εννοώ ότι έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα από την οικονομική κρίση, Δεν είναι δυνατόν μέσα σε τρία χρόνια να αναστρέψουμε τα όσα αρνητικά επισυνέβησαν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης - και άλλες μεγάλες μας μεταρρυθμίσεις, θα μιλήσω απόψε εν εκτάσει στον απολογισμό του τριετούς έργου της Κυβέρνησης. Ενός έργου που χωρίς τη δική σας συμβολή θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί. Για αυτό και θέλω για άλλη μια φορά δημόσια να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες της Πολιτείας για τη διαχρονική υπευθυνότητα που η οργάνωση σας επέδειξε τις κρίσιμες ώρες που η πατρίδα μας αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει. 

» Και ορθά αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της συντεχνίας στην περίπτωση του ’74, στην ενταξιακή μας πορεία και στο έργο που έχει επιτελεστεί για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες μορφές αξιώσεων των δανειστών μας μέσα από σκληρή δουλειά που έγινε από τα Υπουργεία, όχι μόνον των Υπουργών αλλά και των στελεχών της Δημόσιας Υπηρεσίας έτσι ώστε να ρυθμίσουμε τη δανειακή σύμβαση κατά τέτοιο τρόπο που να μπορούμε να ανταποκριθούμε με λιγότερες συνέπειες στις υποχρεώσεις μας.   

» Ως εκ τούτου στο συνέδριο  σας θα ήθελα να επικεντρωθώ  αποκλειστικά σε όσα έχουμε τροχοδρομήσει για τη Δημόσια Υπηρεσία.

» Σε πολλές χώρες αντί των αποκοπών προτίμησαν την επιβολή φορολογιών και επιτυγχάνουν έτσι και τις αποκοπές κατά άλλο τρόπο. Θέλω να επισημάνω ότι κάποιες αποκοπές του 2011 και του 2012, διότι εκείνες ήταν οι βασικές αποκοπές, ήταν μέτρα που οφείλαμε να πάρουμε για να προλάβουμε τα χειρότερα. Από το 2013 και μετά η μόνη εθελοντική μάλιστα φορολογία για επιβάρυνση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων ήταν 0,2% ύστερα από συνεννόηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την ΠΑΣΥΔΥ προκειμένου να κρατηθούν στη δουλειά 1800 ωρομίσθιοι εργάτες και 650 θέσεις εκπαιδευτικών για τους οποίους είχε αποφασιστεί ότι θα τερματίζονταν οι υπηρεσίες τους. 

» Θέλω να σας ευχαριστήσω που με εποικοδομητικό τρόπο και μέσα από τη δικαστική οδό ζητήσατε να αποσαφηνιστεί το καθεστώς των αποκοπών που έγιναν προηγούμενα, αντί μέσα από μια σειρά πράξεων ή απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως έγινε σε άλλες χώρες όπου δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Για αυτό μίλησα για αίσθημα ευθύνης που διέπει τους χειρισμούς σας ακόμη και εκεί όπου διαφωνείται κάθετα. Θέλω να πιστεύω ότι η επιλογή αυτή θα ακολουθηθεί και στο μέλλον από όλες τις συντεχνίες που συνέβαλαν στο να έχουμε εργατική ειρήνη. 

» Κοινός στόχος τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και της ΠΑΣΥΔΥ, ήταν να γίνουν εκείνες οι αλλαγές, οι οποίες θα θέσουν οριστικό τέλος στο πελατειακό κράτος και θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό προστασίας της δημόσιας διοίκησης από αθέμιτες συναλλαγές. Μια διαχρονική παθογένεια του συστήματος. Αλλαγές που θα επιβραβεύουν την αξία και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας προς όφελος πάντοτε των πολιτών και της κοινωνίας.

» Είναι ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας που κατατέθηκαν τον Αύγουστο ενώπιον της Βουλής έξι μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που στοχεύουν στην εισαγωγή ενός σύγχρονου και αξιοκρατικού μηχανισμού επιλογής και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας. Δίδεται δηλαδή οριστικό τέλος στο πελατειακό κράτος και διασφαλίζονται παράλληλα και τα δημόσια οικονομικά. Δεν χρειάζεστε και δεν θα χρειάζεστε κομματικές ταυτότητες για την ανέλιξη σας. Υπάρχουν συγκεκριμένα μετρήσιμα κριτήρια τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη και μέσα από τα οποία κανείς δεν θα αδικηθεί ή να αισθάνεται ότι πρέπει να προσεγγίσει είτε κομματικούς ηγέτες είτε πολιτειακούς αξιωματούχους. 

» Αγγίξαμε θέματα που για χρόνια δεν τολμούσε κανείς να αγγίξει- και για τα οποία γίνονταν κατά καιρούς μελέτες που έμπαιναν στα συρτάρια - μέσα από μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που καλύπτουν το κρατικό μισθολόγιο, νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. 

» Θέλω να πιστεύω ότι για τα θέματα αξιολόγησης οι όποιες επιφυλάξεις θα ξεπεραστούν ή θα υπάρξουν βελτιώσεις εκεί και όπου είναι δυνατόν. Αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να μιλούμε πια για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και σταθεροποίηση του μισθολογίου. Αυτό θα είναι και προς το ευρύτερο όφελος των δημοσίων υπαλλήλων. 

» Το νέο σύστημα αξιολόγησης θα αφορά τις προαγωγές, προσλήψεις και την κινητικότητα. Θέτουμε τα θεμέλια για μια αξιοκρατική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. 

» Οι προσλήψεις και προαγωγές στο δημόσιο θα γίνονται πλέον στη βάση διαφανών κριτηρίων με συγκεκριμένη βαρύτητα. Βάζουμε τέρμα στο ρουσφέτι και διασφαλίζουμε ότι στις θέσεις προαγωγής θα ανελίσσονται οι ικανότεροι και καταλληλότεροι ενώ το νέο σύστημα αξιολόγησης, στο οποίο δεν θα αξιολογούνται όλοι οι υπάλληλοι ως εξαίρετοι, θα χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και κατάρτιση του προσωπικού και θα λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς ανέλιξης, έτσι ώστε το προσωπικό να επιβραβεύεται για το ζήλο, την παραγωγικότητα, την πρόοδο. 

» Σημαντική μεταρρύθμιση αποτελεί επίσης η διασφάλιση ότι το κρατικό μισθολόγιο θα συνδέεται πλέον με το ρυθμό ανάπτυξης και αν εργαστούμε συστηματικά είμαι βέβαιος ότι μπορεί να πετύχουμε συνέχιση των ρυθμών ανάπτυξης, να έχουμε ένα ΑΕΠ αρκετά ψηλό έτσι ώστε αντί της ΑΤΑ το μισθολόγιο να προσαρμόζεται ανάλογα με την ανάπτυξη. 

» Είναι μέσα από τον ίδιο δημιουργικό διάλογο που αποπαγοποιήθηκαν εκατοντάδες θέσεις προαγωγής, ενώ από την 1.1.2017 θέλω να νιώθω βέβαιος ότι θα τερματιστεί η έκτακτη εισφορά που επεβλήθη το 2011.

» Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε προκειμένου να αναδείξουμε τις δυνατότητες της Δημόσιας Υπηρεσίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηπέτρου είχε αναφέρει και τα θέματα του ΓΕΣΥ, ένα από τα προβλήματα που ακόμη δεν αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικό τρόπο. Είναι προβλήματα διαχρονικά και που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Και τα δύο προαπαιτούμενα προκειμένου να προχωρήσουμε στη σταδιακή υλοποίηση του με συγκεκριμένα οδικό χάρτη είναι πρώτον, η αυτονόμηση και δεύτερον, το λογισμικό. Οι προσφορές για το λογισμικό έχουν προκηρυχθεί και θέλω να ελπίζω ότι το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα είναι έτοιμο. 

» Επισημαίνω ακόμη την προσπάθεια μας για αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να υπάρχει αντίδραση από πλευράς των υπηρετούντων στα δημόσια νοσηλευτήρια αφού κανενός το καθεστώς δεν επηρεάζεται. Είναι μια σταδιακή αυτονόμηση, σίγουρα απαιτεί κάποιο επιπλέον κόστος και βάρος για τα δημόσια ταμεία. 

» Όμως βασική αρχή αυτής της Κυβέρνησης είναι ο σεβασμός στα δικαιώματα και κεκτημένα και σε όσα έχουμε καταστήσει ως κεκτημένα μέσα από τη μονιμοποίηση των εκτάκτων. Αυτό που θέλω να κατανοήσουν γιατροί, νοσηλευτές και όσοι υπηρετούν τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι πως η αυτονόμηση είναι το σημαντικότερο, μαζί με το λογισμικό, προαπαιτούμενο προκειμένου να υλοποιηθεί ο οδικός χάρτης σε μια περίοδο 3-4 χρόνων, αφού συζητηθεί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και συνυπολογιστεί το κόστος για την πλήρη υλοποίηση. 

» Ο οδικός χάρτης δεν σημαίνει ότι δεν αρχίζει να υλοποιείται σταδιακά το ΓΕΣΥ με προοπτική αναθεώρησης ανά τριετία του πώς λειτουργεί και πού υστερεί ώστε να είμαστε σε θέση να παραχωρήσουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στο λαό μας όπως του το χρωστάμε. 

» Ο διάλογος με την ΠΑΣΥΔΥ θα συνεχιστεί και για άλλα θέματα που αφορούν τη διατήρηση των ανθρωπίνων πόρων στο δημόσιο τομέα, δηλαδή τα κενά που δημιουργούνται μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, τις κινητοποιήσεις, τις αφυπηρετήσεις. 

» Συζητούμε ακόμη και μεταρρυθμιστικές δράσεις που αφορούν την πάταξη της γραφειοκρατίας και μειώνουν ακόμα και το κύρος των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν με πλούσια προσφορά. Υπάρχουν δαιδαλώδεις διαδικασίες που απαιτούν, πχ για την έκδοση μιας άδειας για τουριστική επιχείρηση την εμπλοκή 32 Υπηρεσιών. Αυτές είναι στρεβλώσεις και γραφειοκρατικές αντιλήψεις από το παρελθόν. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης για την ανάπτυξη, το οποίο ετοιμάζουμε, και της δημιουργίας Υφυπουργείου Ανάπτυξης που ελπίζω να τύχει της έγκρισης της Βουλής, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να σας δικαιώσουμε με την έννοια του να σταματήσουν κάποιοι να σας αποδίδουν ευθύνες. 

» Είμαι βέβαιος πως με καλή πίστη και συναινετικές προθέσεις θα μπορέσουμε να πετύχουμε τα βέλτιστα. 

» Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία που πραγματικά έχουμε για τον εποικοδομητικό τρόπο σκέψης, για τον παραγωγικό και δημιουργικό τρόπο με τον οποίο γίνεται διάλογος και να σας βεβαιώσω ότι και από δικής μας πλευράς θα υπάρξει και η ανάλογη ευαισθησία. 

» Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριο σας και επαναλαμβάνω ότι οι πόρτες μας είναι ανοικτές για οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζετε».

Δήλωση ΚΕ για αναφορές ΠτΔ 

Στην κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2017 της έκτακτης κλιμακωτής συνεισφοράς που επιβλήθηκε τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα το 2011, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα του 53ου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ.

Σε διευκρινιστική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος δεν είπε πως καταργείται από τον Ιανουάριο του 2017 η αποκοπή του 10%.

Εξήγησε ότι η αναφορά στην αποκοπή του 10% έγινε σε σχέση με την συμφωνία που επήλθε μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ για το νομοσχέδιο για ρύθμιση του θέματος των εκτάκτων υπαλλήλων, βάσει του οποίου καταργείται η αποκοπή του 10% με τη συμπλήρωση 24 μηνών εργασίας, ενώ οι ίδιοι υπάλληλοι θα θεωρούνται αορίστου χρόνου με τη συμπλήρωση 30 συνεχόμενων μηνών εργασίας.

Η έκτακτη εισφορά, εξήγησε, ήταν κλιμακωτή (μεταξύ 1,5% - 3,5%) και αφορά τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και τερματίζεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Πηγή
: philenews 

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/307521/ptd-telos-stin-ektakti-eisfora-10-stous-misthous-apo-to-2017#sthash.YYRcCODq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου