Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΠΕΟ για απεργία στο ΣΚΕ Κοφίνου, απόσυρση προσπάθειας απαγόρευσης απεργιών και απεργία στην FBME

Προς: Διοικούσα Επιτροπή Σ.Κ.Ε Κοφίνου και Υπηρεσία Ασύλου 

Μετά από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του προσωπικού του κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών διεθνούς προστασίας Κοφίνου που πραγματοποιήθηκε σήμερα η ώρα 13/4/2016 και ώρα 12:30 αποφασίστηκε όπως η ώρα 15:00 μμ τερματιστεί η 24ωρη στάση εργασίας εις ένδειξης καλής θέλησης μετά από την παρέμβαση της Υπηρεσίας Ασύλου και της διοικούσας επιτροπής του Σ.Κ.Ε Κοφίνου όσο αφορά τα ποιο κάτω αιτήματα μας: 
1) Την άμεση καταβολή του δεδουλευμένου μισθού του μήνα Μάρτιου 2016
2) Τον καθορισμό συνάντησης στο Υπουργείο Εσωτερικών για συζήτηση όσο αφορά τα προβλήματα των εργαζομένων του κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών διεθνούς προστασίας Κοφίνου
3) Την καταβολή του επιδόματος βάρδιας κάθε μήνα και όχι στο τέλος του έτους 
4) Ο μηνιαίος μισθός θα καταβάλετε εντός των 3 ημερών του επόμενου μήνα.
Θα προσέλθουμε στον διάλογο με καλή θέληση για επίλυση και των υπόλοιπων αιτημάτων του προσωπικού με το κυριότερο το Υπουργείο Εσωτερικών να κάνει δεύτερες σκέψεις και το πρόγραμμα του κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών διεθνούς προστασίας Κοφίνου να παραμείνει στο Σ.Κ.Ε Κοφίνου ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του προσωπικού σε διαφορετική περίπτωση θα μελετήσουμε το ενδεχόμενο για περεταίρω κλιμάκωση των μέτρων.
Λυπούμαστε για οποιαδήποτε ταλαιπωρία ίσως προκαλέσαμε στους αιτητές αλλά και στους υπόλοιπους εργαζόμενους που εργάζονται στα διάφορα στα προγράμματα του κέντρου υποδοχής.
Εκ της συντεχνίας του προσωπικού 
ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ

24ωρη στάση εργασίας του προσωπικού στο ΣΚΕ Κοφίνου που εργάζεται στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου.
Η ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και οι εργαζόμενοι ζητούν να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα, να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί και τα ωφελήματα του προσωπικού και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού όπως έχουν δεσμευτεί με την σφράγιση των συμβολαίων κατά την προκήρυξη των θέσεων εργασίας του προσωπικού.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ:
Σε 24ωρη στάση εργασίας από σήμερα (Τετάρτη, 13 Απριλίου) το πρωί στις 7 μέχρι αύριο (Πέμπτη, 14 Απριλίου) έχει κατέλθει το προσωπικό του ΣΚΕ Κοφίνου που εργάζεται στο Κέντρο Υποδοχής αιτητών ασύλου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντεχνία του προσωπικού, ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, καταγγέλλει πως η κυβέρνηση από τον Ιούνιο του 2015 αποφάσισε να προχωρήσει σε προκήρυξη προσφοράς του Κέντρου Υποδοχής στον ιδιωτικό τομέα και μέχρι σήμερα το προσωπικό του ΣΚΕ Κοφίνου δεν έτυχε καμιάς ενημέρωσης παρά τις συνεχείς προσπάθειες τόσο της Συντεχνίας όσο και του Δ.Σ. του ΣΚΕ.
«Το προσωπικό εργάζεται κάτω από απίστευτη πίεση και άγχος γιατί δεν γνωρίζει αν αύριο θα έρθει δουλειά. Επίσης, το ποτήρι έχει ξεχειλίσει γιατί τους τελευταίους μήνες δεν τους καταβάλλονται οι μισθοί και τα ωφελήματα τους έγκαιρα αφού δεν καταβάλλετε το κονδύλι από την Υπηρεσία Ασύλου», καταγγέλλει η ΠΑΣΕΥ.
Τονίζουμε πως η Παγκύπρια Συντεχνία Εργαζομένων στις Υπηρεσίες ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα στους εργαζόμενους μέλη της.
Η ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την στάση της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα την στάση του Υπουργείου Εσωτερικών για προκήρυξη σε προσφορά του κέντρου υποδοχής αιτητών ασύλου στην Κοφίνου όπου στην πραγματικότητα αφαιρεί το πρόγραμμα από το ΣΚΕ Κοφίνου, το οποίο λειτουργούσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα τα τελευταία 13 χρόνια χωρίς να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα.
«Και εδώ διαπιστώνετε η δογματική θέση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των πάντων ακόμα και μικρών Οργανισμών που επιτελούν αξιέπαινο έργο. Σε καμιά περίπτωση δεν απασχολεί τους κυβερνώντες το γεγονός ότι ο ιδιώτης που θα αναλάβει το εν λόγο πρόγραμμα θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που θα παρέχει στους αιτητές πολιτικού ασύλου στο βωμό του κέρδους. Επίσης το προσωπικό το οποίο εργάζεται εκεί και έχει λειτουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια το οποίο προσλήφθηκε με την σφραγίδα της υπηρεσίας ασύλου ως εκτάκτου αορίστου χρόνου το στέλνουν στις μαύρες λίστες της ανεργίας», επισημαίνει η Συντεχνία.
-Η ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ καλεί την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Υπουργό Εσωτερικών όπως κάνουν δεύτερες σκέψεις και το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραμείνει κάτω από τον έλεγχο του ΣΚΕ Κοφίνου.
-Καλεί επίσης άμεσα την υπηρεσία ασύλου να καταβάλει το κονδύλι προς το ΣΚΕ Κοφίνου για να πληρωθούν οι μισθοί και τα ωφελήματα του προσωπικού.
-Ζητά τον καθορισμό συνάντησης με την υπηρεσία ασύλου και το Σκε Κοφίνου για διεξοδική συζήτηση όσο αφορά τους μισθούς και τα ωφελήματα του προσωπικού αλλά και την περεταίρω πορεία του Κέντρου υποδοχής ασύλων στην Κοφίνου.
-Ζητά ακόμη τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού όπως έχουν δεσμευτεί με την σφράγιση των συμβολαίων κατά την προκήρυξη των θέσεων εργασίας του προσωπικού.
Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία ΠΕΟ - Pancyprian Federadion of Labour PEO's photo.
Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία ΠΕΟ - Pancyprian Federadion of Labour PEO's photo.
Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία ΠΕΟ - Pancyprian Federadion of Labour PEO's photo.
Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία ΠΕΟ - Pancyprian Federadion of Labour PEO's photo.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΕΡΓΙΩΝ
Έχουμε πληροφορηθεί, από δηλώσεις σε μέσα μαζικής επικοινωνίας ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποφάσισε να αποσύρει από την ημερήσια διάταξη της ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη την πρόταση νόμου την οποία είχε καταθέσει για ψήφιση και αφορούσε την ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας.
Η ΠΕΟ θεωρεί ως θετική αυτή την εξέλιξη.
Ήταν και παραμένει έντονη η άποψη μας ότι οι εργασιακές σχέσεις οι οποίες ρυθμίζονται από τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και από συλλογικές συμφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, πρέπει να γίνονται σεβαστές από τη βουλή και τις πολιτικές δυνάμεις και να μην επιχειρείται νομοθετικά η οποιαδήποτε μονομερής και μεροληπτική παρέμβαση η οποία να ανατρέπει τις κοινωνικές ισορροπίες ή να προωθεί πολιτικές σκοπιμότητες.
Η απόφαση του ΔΗΣΥ να αποσύρει το θέμα από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Βουλής, η οποία όπως είναι γνωστό θα είναι και η τελευταία πριν την διάλυση της ενόψει των βουλευτικών εκλογών, φανερώνει ότι η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και η αποφασιστική του αντίδραση φέρνουν αποτελέσματα και ότι έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις ενάντια στα συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Με αυτή την ευκαιρία η ΠΕΟ επαναλαμβάνει ξανά την θέση της ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε μέτρα τα οποία θα ποινικοποιούν ή θα θέτουν υπό αμφισβήτηση το συνταγματικά κατοχυρωμένο και ιερό δικαίωμα της απεργίας.
Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας, εκείνοι που χρειάζονται την προστασία του νομοθέτη είναι πρώτα και κύρια οι εργαζόμενοι οι οποίοι γίνονται συνεχώς και πιο ευάλωτοι και κατά συνέπεια αν θα έπρεπε κάτι να ποινικοποιηθεί είναι η εκμετάλλευση τους και όχι το δικαίωμα της απεργίας.
12 Απριλίου 2016
Διαχειριστής: Σκοπός η εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερόμενων
Οι απολυθέντες της FBME ζητούν τα δεδουλευμένα
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/308536/oi-apolythentes-tis-fbme-zitoun-ta-dedoulevmena#sthash.TQULLIBS.dpuf

Λευκωσία: Τα δεδουλευμένα τους αλλά και αυτά που δικαιούνται με βάση το νόμο, ζητούν από τον Ειδικό Εκκαθαριστή τόσο οι 136 απολυθέντες υπάλληλοι της τράπεζας FBME Bank Ltd (Κύπρου), καθώς και οι 30 υπάλληλοι που συνεχίζουν να εργάζονται, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα τους να συνεργαστούν με την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου για να επιτελέσει το έργο της για εξυγίανση της τράπεζας.

Οι εργαζόμενοι κατήλθαν σε επ` αόριστο απεργία από την περασμένη Δευτέρα, λόγω της μη καταβολής όλων των νόμιμων δικαιωμάτων και οφελημάτων τους.

Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο εκ των δικηγόρων του προσωπικού Στυλιανός Χριστοφόρου είπε ότι οι υπάλληλοι κατέρχονται σε απεργία γιατί ο ειδικός διαχειριστής, ο οποίος έχει διοριστεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ενεργώντας με βάση τις οδηγίες της ΚΤ, δηλαδή να περικόψει δαπάνες, "έχει αποφασίσει να παρανομήσει" με το να μη δώσει στους υπαλλήλους τα δικαιώματα τα οποία απορρέουν είτε από το νόμο είτε από τη σύμβαση την οποία έχουν υπογράψει με τον εργοδότη τους.

“Οι υπάλληλοι της της FBME Bank Ltd βρίσκονται σήμερα σε απεργία επειδή κάποιος έχει παρανομήσει εις βάρος τους και αυτός ο κάποιος είναι ο ειδικός διαχειριστής κατόπιν εντολών της ΚΤ ο οποίος έχει απολύσει 136 άτομα αφήνοντας να νοηθεί πως ο λόγος τερματισμού της απασχόλησης τους είναι ο πλεονασμός, χωρίς να τους πληρώσει οτιδήποτε από αυτά που δικαιούται”, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι “ο διαχειριστής εσκεμμένα έχει κακογράψει μια επιστολή τερματισμού (απασχόλησης), η οποία αποτελεί το εργαλείο με το οποίο ο κάθε υπάλληλος δικαιούται να αποταθεί στο ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού για να διεκδικήσει την αποζημίωση του”.

“Αυτή η κακεντρέχεια, η οποία δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή, έχει σήμερα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο αφού μετά από συζήτηση που είχαν χθες στελέχη της ΚΤ με μέλη των υπαλλήλων άφησαν να νοηθεί ότι θα υπήρχε τουλάχιστον μια διαπραγμάτευση, γεγονός που δεν έγινε σήμερα διότι ο ειδικός διαχειριστής αντί να προσέλθει σε διαπραγμάτευση, προσήλθε να απειλήσει για ακόμη μια φορά, λέγοντας ότι είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει στους υπαλλήλους μέρος των ωφελημάτων, κατόπιν ανταλλαγμάτων, απειλώντας ότι αν η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή τότε θα προχωρήσει μέχρι το τέλος της ημέρας να απολύσει και τους υπαλλήλους που δεν έχει απολύσει”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “τα ανταλλάγματα αφορούν τους κωδικούς πρόσβασης που κατέχουν οι υπάλληλοι σε κάποια συστήματα της τράπεζας έτσι ώστε να μπορέσει η ΚΤ να μπει στα συστήματα της FBME για να μπορέσει να προχωρήσει με το σχέδιο αποζημίωσης των καταθετών”.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι οι υπόλοιποι υπάλληλοι που δεν έχουν απολυθεί, είναι απεργοί και απαγορεύεται η απόλυση υπαλλήλου που είναι σε απεργία και “άρα έρχεται ο διαχειριστής να απειλήσει ότι θα παρανομήσει και πάλι”.

Ο δεύτερος δικηγόρος των υπαλλήλων Στέφανος Σκορδής είπε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν αυτά που δούλεψαν και αυτά που δικαιούται ο κάθε εργοδοτούμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία όταν τερματιστεί η εργοδότηση του, προσθέτοντας ότι η μη καταβολή πολλών από αυτών αποτελεί και ποινικό αδίκημα το οποίο διώκεται από το Υπουργείο Εργασίας κατόπιν σχετικών καταγγελιών.

Όσον αφορά τα αιτήματα, οι υπάλληλοι της FBME αναφέρουν ότι ενώ στην πλειονότητα τους έχουν λάβει επιστολές τερματισμού της απασχόλησης τους για λόγους παύσης διεξαγωγής της επιχείρισης της τράπεζας, δεν αναγνωρίζεται ούτε τους πληρώνεται η προβλεπόμενη από το νόμο προειδοποίηση. Επίσης δεν τους έχει καταβληθεί η αναλογία ετήσιας άδειας ούτε η αναλογία 13ου μισθού και δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα, οφειλόμενα και αναγνωρισμένα φιλοδωρήματα, ειδικότερα τα οφειλόμενα μπόνους για τα έτη 2013 και 2014.

Επιπλέον αναφέρουν ότι δεν τους έχει καταβληθεί το οφειλόμενο και δεδουλευμένο ωφέλημα/εφάπαξ και σημειώνουν ότι τα ποσά που τους οφείλονται έχουν αναγνωριστεί ως πληρωτέα άμεσα από τον προηγούμενο διαχειριστή ο οποίος υπέγραψε σχετικό έγγραφο.

Αναφέρουν επίσης ότι έχουν λάβει επιστολή τερματισμού απασχόλησης έγκυοι ή/και κοπέλες που απουσιάζουν με άδεια μητρότητας και απολαμβάνουν την προστασία του νόμου, ενώ δύο υπάλληλοι έχουν απολυθεί παράνομα και καταχρηστικά για παράβαση καθήκοντος.

Ο κ. Σκορδής είπε ότι ο ειδικός διαχειριστής επικαλείται ως λόγο απόλυσης όχι τον πλεονασμό αλλά ματαίωσης του συμβολαίου εργοδότησης του (δόγμα frustration), προσθέτοντας ότι “αυτό το δόγμα δεν έχει καμία θέση στο εργατικό δίκαιο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον πλεονασμό και ότι ο λόγος απόλυσης είναι καθαρά για λόγους πλεονασμού”.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας συμμερίζεται τη δική μας άποψη και “θεωρούν ξεκάθαρα ότι αποτελεί μια κλασική περίπτωση πλεονασμού” και πρόσθεσε ότι οι απολυθέντες έχουν κάθε δικαίωμα να πάρουν ανεργιακό επίδομα και να αποταθούν και στο ταμείο πλεονασμού για αποζημίωση.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων Πωλίνα Χριστοδούλου είπε ότι ο ειδικός διαχειριστής δεν έχει τραπεζική εμπειρία όπως προνοεί ο νόμος περί εξυγίανσης και πρόσθεσε ότι πολλά από αυτά τα λάθη προκύπτουν επειδή ο ειδικός διαχειριστής δεν έχει εμπειρία για τον τρόπο που λειτουργεί ένα τραπεζικό ίδρυμα.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Γιώργος Χίνης είπε ότι "εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας θα δώσουμε όλοι την προσπάθεια μας για να βοηθήσουμε την ΚΤ στο έργο της και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό το έργο θα χρειαστεί να ενισχυθεί το σημερινό προσωπικό των 30 ατόμων με μερικά άτομα σε θέσεις κλειδιά, καθώς έχουν διαλυθεί με τις απολύσεις τα τμήματα της FBME".

“Οι καταθέτες μας πρέπει να προστατευτούν και από εμάς και από την ΚΤ”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι "ζητούμε αυτά που μας οφείλουν και τίποτα περισσότερο" και πρόσθεσε ότι η καλύτερη πρόταση που έκανε ο διαχειριστής "ήταν πριν ενάμιση μήνα που μας δήλωσε να μας δώσει όλα τα δικαιώματα μας και να επαναπροσλάβει ένα κύριο κορμό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σωστά", ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο διαχειριστής πήρε την πρόταση αυτή “εκεί που την πήρε και ήρθε πίσω με τα σημερινά αποτελέσματα”.

Ο κ. Χίνης είπε ότι η άδεια της FBME αφαιρέθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, ωστόσο, το σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί και να βάζει τόκους στα δάνεια και στους λογαριασμούς, ενώ υπάρχουν και επιταγές έξω στην αγορά που δεν έχουν εξαργυρωθεί.

“Αν δεν γίνει μια σωστή δουλειά και τα χρήματα τοποθετηθούν στους σωστούς λογαριασμούς” τότε δεν θα είναι ορθοί οι λογαριασμοί των πελατών της τράπεζας και δεν θα γνωρίζεις τι του αναλογεί, σημείωσε.

Ανέφερε ότι "δεν είναι υπεραγορά που διαλύουμε ούτε περίπτερο αλλά μια εύρωστη τράπεζα που είχε κέρδη και καταθέσεις 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια και περιμένουν να δοθούν στους δικαιούχους".

Διαχειριστής: Σκοπός η εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων

Η Ειδική Διαχείριση του υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο έχει ενεργήσει και ενεργεί με τρόπο διαφανή, λαμβάνοντας το σύνολο των περιστάσεων υπόψη, ενώ επίσης σκοπός της είναι η εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων μερών με προσήλωση στις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ειδικός Διαχειριστής του Υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd Χριστάκης Ιακωβίδης.

«Η ανάκληση με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) της άδειας διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών στις 21.12.2015 της μητρικής εταιρείας του Υποκαταστήματος της FBME επενέργησε με τρόπο δραστικό ώστε άγει το δίχως άλλο σε άμεση παύση των εργασιών του Υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο», σημειώνει.

Η ανάκληση της άδειας, προσθέτει αποτελεί προϊόν άσκησης νόμιμης εξουσίας υπό του αποφασίζοντος δημοσίου οργάνου (ΚΤΚ) και τελεί κατά τον ουσιώδη χρόνο εκτός του ελέγχου της μητρικής εταιρείας του Υποκαταστήματος της FBME όσο και της Ειδικής Διαχείρισης».

Συνακόλουθα προς τα ανωτέρω «έχουν επηρεαστεί καταλυτικά και οι συμβάσεις εργασίας όλων των υπαλλήλων του Υποκαταστήματος».

Ειδικότερα, διευκρινίζει ότι «η εκτέλεση των συμβάσεων εργασίας έχει καταστεί πλέον αδύνατη». Πρόκειται, εξηγεί ο κ. Ιακωβίδης, «για ματαίωση του σκοπού και της φύσης των συμβάσεων εργασίας που επηρεάζει, οφειλόμενη σε γεγονός πέραν του ελέγχου των μερών, ώστε τερματίζει τη σύμβαση εργασίας αυτομάτως κατά το χρόνο επέλευσης του γεγονότος που την επιφέρει και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών παύουν να υφίστανται και δεν θεωρείται ότι υπάρχει απόλυση ή παραίτηση».

Αυτό, διαβεβαιώνει ωστόσο, «δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε ποσό έχει λαμβάνειν επηρεαζόμενο πρόσωπο δεν θα καταβληθεί ως ο νόμος ορίζει».

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει, «η Ειδική Διαχείριση έχει ενεργήσει και ενεργεί με τρόπο διαφανή λαμβάνοντας το σύνολο των περιστάσεων υπόψη ενώ επίσης ο σκοπός είναι η εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων μερών με προσήλωση στις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας».

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, «που η διαβούλευση με τα επηρεαζόμενα πρόσωπα και τις αρμόδιες δημόσιες αρχές ήταν σε εξέλιξη από την αρχή και εξακολουθεί, δίχως να αγνοεί τον ανθρώπινο παράγοντα και με κατανόηση στο δυσάρεστο των περιστάσεων».

«Ενέργειες που δεν συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση ή επιχειρούν την άσκηση πίεσης και την χειραγώγηση της κοινής γνώμης εν μέσω διαβούλευσης, θεωρούμε ότι δεν είναι εποικοδομητικές», αναφέρει.

Την ίδια ώρα διευκρινίζει ότι «για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη θα υπάρξει νέα ανακοίνωση σχετικά».

Πηγή
: philenews / ΚΥΠΕ

Στα άκρα η κόντρα διαχειριστή και εργαζομένων FBME

Δεν υποχωρούν οι υπάλληλοι, απορρίπτοντας μερική καταβολή δικαιωμάτων τους
Inbusiness.com
Την πρόταση του ειδικού διαχειριστή του υποκαταστήματος της FBME, Κρις Ιακωβίδη, απορρίπτουν οι εργαζόμενοι της FBME, τονίζοντας ότι εξακολουθούν να ζητούν την καταβολή του συνόλου των δικαιωμάτων τους. Από την πλευρά του ο διαχειριστής αναφέρει ότι στόχος «είναι η εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων μερών με προσήλωση στις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας», διευκρινίζοντας ότι η ανάκληση της άδειας της τράπεζας «αποτελεί προϊόν άσκησης νόμιμης εξουσίας της ΚΤΚ».
Σημειώνεται ότι  από τις 11 Απριλίου το προσωπικό της τράπεζας κατήλθε σε απεργία ζητώντας ανάκληση των «παράνομων», όπως τις χαρακτήρισε, απολύσεις δύο συναδέλφων τους, καθώς και για την επιστολή τερματισμού εργασίας που έλαβαν 136 υπάλληλοι της τράπεζας. Σε συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι της FBME εξαπέλυσαν πυρά κατά του διαχειριστή, ο οποίος διορίστηκε από την Κεντρική Τράπεζα, ότι τονίζοντας ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν δεν προσήλθε «με στόχο να διαπραγματευτεί».
Σύμφωνα με τους υπαλλήλους της Τράπεζας, ο διαχειριστής προχώρησε σε απολύσεις 136 εργαζομένων «αφήνοντας να νοηθεί ότι ο λόγος τερματισμός της απασχόλησης τους είναι ο πλεονασμός χωρίς να τους πληρώσει οτιδήποτε από αυτά που δικαιούνται». Όπως ανέφερε ο εκ των δικηγόρων των υπαλλήλων της FBME, Στυλιανός Χριστοφόρου, η πρόταση που κατέθεσε ενώπιόν του προσωπικού ο Κρις Ιακωβίδης προνοεί ότι «είναι διατεθειμένος να καταβάλει στους εργαζομένους μέρος των ωφελημάτων τους, κατόπιν ανταλλαγμάτων», σημειώνοντας ότι ο κ. Ιακωβίδης ανέφερε ότι «σε περίπτωση που η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή μέχρι το τέλος της ημέρας (13 Απριλίου) τότε θα προχωρήσει στην απόλυση και των υπόλοιπων εργαζομένων». Εξάλλου, τόνισε ότι οι «υπάλληλοι, ενόσω είναι απεργοί, δεν δύναται να απολυθούν», αναφέροντας παράλληλα ότι εφόσον τα δικαιώματά τους κατοχυρωθούν, «είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Κεντρική Τράπεζα για τα επόμενα βήματα όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στην τράπεζα». Η Κεντρική Τράπεζα ζητά στοιχεία για τους κωδικούς πρόσβασης σε συστήματα της FBME, τους οποίους κατέχουν οι υπάλληλοι, προκειμένου να είναι σε θέση να εισέλθει στα συστήματα και να προχωρήσει με το σχέδιο αποζημίωσης των καταθετών.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος των υπαλλήλων της FBME, Στέφανος Σκορδής, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων μπόνους τους για τις χρονιές 2013 και 2014. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκορδή, η πρόταση του διαχειριστή Κρις Ιακωβίδη προς εκπρόσωπο των εργοδοτουμένων προνοούσε την καταβολή της προειδοποίησης, της αναλογίας 13ου μισθού και ετήσιας άδειας, τα οποία, όπως ανέφερε, «η καταβολή τους είναι υποχρεωτική δια νόμου και η μη καταβολή τους συνιστά ποινικό αδίκημα», καθώς και η παράδοση των κωδικών πρόσβασης στα συστήματα της τράπεζας. «Η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί ουσιαστικά θετικό βήμα από πλευράς του διαχειριστή και της Κεντρικής Τράπεζας», σχολίασε ο εκ των δικηγόρων των υπαλλήλων της FBME.
Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι ζητούν την καταβολή του δεδουλευμένου ωφελήματος/εφάπαξ, τα οποία, όπως επισημαίνουν, μαζί με τα μπόνους «έχουν αναγνωριστεί ως πληρωτέα άμεσα από τον προηγούμενο ειδικό διαχειριστή (Ανδρονίκου)». Εξάλλου, αναφέρουν ότι «έχουν λάβει επιστολή τερματισμού έγκυοι ή/και κοπέλες που απουσιάζουν με άδεια μητρότητας και που απολαμβάνουν την προστασία του νόμου (παρά το ότι 30 περίπου άτομα παρέμειναν υπό την εργοδότηση της Τράπεζας)».

Διαχειριστής: Εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερόμενων
Η Ειδική Διαχείριση του υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο έχει ενεργήσει και ενεργεί με τρόπο διαφανή, λαμβάνοντας το σύνολο των περιστάσεων υπόψη, ενώ επίσης σκοπός της είναι η εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων μερών με προσήλωση στις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ειδικός διαχειριστής του υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd, Κρις Ιακωβίδης.
«Η ανάκληση με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) της άδειας διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών στις 21.12.2015 της μητρικής εταιρείας του Υποκαταστήματος της FBME επενέργησε με τρόπο δραστικό ώστε άγει το δίχως άλλο σε άμεση παύση των εργασιών του Υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο», σημειώνει ο κ. Ιακωβίδης.
Η ανάκληση της άδειας, επισημαίνει, «αποτελεί προϊόν άσκησης νόμιμης εξουσίας υπό του αποφασίζοντος δημοσίου οργάνου (ΚΤΚ) και τελεί κατά τον ουσιώδη χρόνο εκτός του ελέγχου της μητρικής εταιρείας του Υποκαταστήματος της FBME όσο και της Ειδικής Διαχείρισης».
Συνακόλουθα προς τα ανωτέρω «έχουν επηρεαστεί καταλυτικά και οι συμβάσεις εργασίας όλων των υπαλλήλων του Υποκαταστήματος».
Ειδικότερα, αναφέρει ότι «η εκτέλεση των συμβάσεων εργασίας έχει καταστεί πλέον αδύνατη». Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Ιακωβίδη, «για ματαίωση του σκοπού και της φύσης των συμβάσεων εργασίας που επηρεάζει, οφειλόμενη σε γεγονός πέραν του ελέγχου των μερών, ώστε τερματίζει τη σύμβαση εργασίας αυτομάτως κατά το χρόνο επέλευσης του γεγονότος που την επιφέρει και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών παύουν να υφίστανται και δεν θεωρείται ότι υπάρχει απόλυση ή παραίτηση».
Αυτό, διαβεβαιώνει ωστόσο, «δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε ποσό έχει λαμβάνειν επηρεαζόμενο πρόσωπο δεν θα καταβληθεί ως ο νόμος ορίζει».
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Ιακωβίδης, «η Ειδική Διαχείριση έχει ενεργήσει και ενεργεί με τρόπο διαφανή λαμβάνοντας το σύνολο των περιστάσεων υπόψη ενώ επίσης ο σκοπός είναι η εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων μερών με προσήλωση στις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας».
Είναι σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, «που η διαβούλευση με τα επηρεαζόμενα πρόσωπα και τις αρμόδιες δημόσιες αρχές ήταν σε εξέλιξη από την αρχή και εξακολουθεί, δίχως να αγνοεί τον ανθρώπινο παράγοντα και με κατανόηση στο δυσάρεστο των περιστάσεων».
«Ενέργειες που δεν συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση ή επιχειρούν την άσκηση πίεσης και την χειραγώγηση της κοινής γνώμης εν μέσω διαβούλευσης, θεωρούμε ότι δεν είναι εποικοδομητικές», αναφέρει συμπληρωματικά.
Τέλος, ο κ. Ιακωβίδης διευκρινίζει ότι «για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη θα υπάρξει νέα ανακοίνωση σχετικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου