Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Εργοδότες για ΓΕΣΥ και αποπαγοποίηση θέσεων στο δημόσιο

Κόκκινο Βουλής για αποπαγοποίηση 23 θέσεων
Εγκρίσεις θέσεων με τη σέσουλα

Λευκωσία: Πολλή φασαρία για το τίποτε έκανε τελικά η Βουλή, η οποία προχώρησε στο ξεπάγωμα 618 θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ουσιαστικά τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, από τις 641 θέσεις που ζητούσε η κυβέρνηση να ξεπαγώσουν, έστησε μπλόκο μόνο σε 23 θέσεις κλίμακας από Α13 μέχρι Α15, δηλαδή από €39.013 μέχρι €47.406 ενώ δεν μπλόκαρε καθόλου τις νέες προσλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής έδειξε κόκκινο σε πέντε θέσεις στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι θέσεις ανώτερου κτηνιατρικού λειτουργού με απολαβές €39χιλ. ετησίως, καθώς και μια θέση πρώτου κτηνιατρικού λειτουργού με μισθό €41.810.

Επίσης «κόπηκαν» και οι δύο θέσεις πρώτων λειτουργών στο τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων με απολαβές €41.800, μια θέση πρώτου γεωλογικού λειτουργού με μισθολογικές απολαβές ύψους €41.810, έξι θέσεις ανώτερων λειτουργών πολεοδομίας  με μισθό €39.013 και μια θέση οικονομικού διευθυντή στο Υπουργείο Οικονομικών με απολαβές €47.406.

Επιπλέον, δεν ξεπάγωσαν μια θέση πρώτου εκτελεστικού μηχανικού με μισθό €41.810 και οκτώ ανώτερων εκτελεστικών μηχανικών με απολαβές €39.013 στο Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Αρμόδια πηγή, δήλωσε στον «Φ», πως θέσεις οι οποίες δεν ξεπάγωσαν θα μπουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών σε μεταγενέστερο στάδιο. Παράλληλα τα κόμματα ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει στοιχεία για τον αριθμό των κενών θέσεων, αλλά και να παραθέσει στοιχεία για το ποια καθήκοντα θα ασκούν οι εργαζόμενοι που θα καταλάβουν τις θέσεις. Σήμερα αναμένεται να αποσταλεί και σχετική επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα ενημερώνονται για την απόφαση της Βουλής.

Μετά το πράσινο φως που έδωσε η Βουλή, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την πρόσληψη 320 νέων θέσεων στο δημόσιο, οι οποίες αφορούν 210 θέσεις στην Αστυνομία και 40 θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με μισθούς €9.524 ετησίως, 70 θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία με ετήσιες απολαβές οι οποίες κυμαίνονται από  €9.596 μέχρι €26.716 καθώς και 31 θέσεις στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών το άμεσο κόστος για τις νέες προσλήψεις θα ανέλθει στα €8 εκατ. ενώ το 2017 το κόστος θα αγγίξει τα €6 εκατ. Οι υπόλοιπες 213 θέσεις στο Δημόσιο αφορούν θέσεις προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής κλίμακας Α8 μέχρι Α16, δηλαδή περίπου €60 χιλ. τον χρόνο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 104 θέσεις προαγωγής κλίμακας Α13, 17 θέσεις Α8, 63 θέσεις Α11, 13 θέσεις Α12, έξι θέσεις Α14, οκτώ θέσεις Α15 και δύο θέσεις Α16.

Οι 213 θέσεις, προορίζονται να καλύψουν πέντε θέσεις στη Βουλή, από μια θέση στη Δικαστική Υπηρεσία, στη Νομική Υπηρεσία, Ελεγκτική Υπηρεσία, στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου και στο Υπουργείο Άμυνας, 15 στο Υπουργείο Γεωργίας, 1 στο Υπουργείο Ενέργειας, 16 στο Υπουργείο Εργασίας, 9 στο Υπουργείο Εσωτερικών, 9 στο Υπουργείο Εξωτερικών, 112 στο Υπουργείο Οικονομικών, δύο στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, 6 στο Γενικό Λογιστήριο, 8 στο Υπουργείο Παιδείας, 2 στο Υπουργείο Μεταφορών και 22 στο Υπουργείο Υγείας.

Για φέτος δεν αναμένεται να προκύψει πρόσθετο κόστος, με την πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής από υφιστάμενους υπαλλήλους, ενώ το 2017 εκτιμάται πως η δαπάνη αναμένεται να ανέλθει στις €761.500.

Οι περισσότερες θέσεις προαγωγής είναι στην κλίμακα Α13 ενώ υπάρχουν δύο θέσεις Α16 που αφορούν διευθυντές κλινικών στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Στους ημικρατικούς οργανισμούς οι θέσεις προαγωγής είναι 53, με κόστος €3,4εκατ.

Γράφει: Ελευθερία Παϊζάνου

Aνησυχίες εργοδοτών για ΓεΣΥ


24h.com.cy
Τις ανησυχίες τους για την τροπή που λαμβάνει το θέμα της εισαγωγής του Γενικού Σχεδίου Υγείας εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), σημειώνοντας ότι τα νομοσχέδια που αφορούν στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, χρήζουν βελτίωσης.
Οι δύο οργανώσεις, ενόψει της σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων για τις 21 Ιουλίου, έθεσαν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες συμφωνούν με την εισαγωγή του ΓεΣΥ.
Αυτές είναι να στηρίζεται εξ ’αρχής σε σωστές βάσεις και να διασφαλίζει την ισότιμη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις πτυχές, ώστε να είναι σύγχρονο, ευέλικτο, λειτουργικό και να υπηρετεί τους στόχους εφαρμογής του, να προηγηθεί της εισαγωγής του ΓεΣΥ η πραγματική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων καθώς επίσης η πλήρης και λεπτομερής κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, να διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό, να παρέχει το δικαίωμα της επιλογής στους ασθενείς και να τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες της αγοράς και να είναι οικονομικά βιώσιμο, ώστε να αποφευχθούν κλυδωνισμοί στην οικονομία.
«Χωρίς αυτά τα προαπαιτούμενα, το ΓεΣΥ δεν θα λύσει τα προβλήματα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα συμπαρασύρει σε περιπέτειες αρκετούς εμπλεκόμενους επαγγελματικούς κλάδους καθώς και ευρύτερα την οικονομία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
ΟΕΒ και ΚΕΒΕ χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του προέδρου Αναστασιάδη να θέσει το θέμα ενώπιον των πολιτικών αρχηγών για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων καθώς και την πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο μεταξύ αρμοδίων υπουργών με τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ταυτόχρονα ωστόσο, επισημαίνουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης, με ισομερή συμμετοχή στις διαβουλεύσεις, στα πλαίσια μιας ειλικρινούς προσπάθειας για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και να ξεπεραστούν από κοινού τα όποια προβλήματα.
Εκφράζουν τη διαφωνία τους για την τάση κάποιων να διασφαλίσουν επαγγελματικά και προσωπικά συμφέροντα, μέσω του ΓεΣΥ και τις απόψεις εναντίον των επιχειρήσεων και των επαγγελματικών ομάδων του ιδιωτικού τομέα που εμπλέκονται στα θέματα υγείας για δήθεν άρνηση τους να προωθηθεί το ΓεΣΥ.
«Κατά τη γνώμη μας, η μη εφαρμογή του ΓεΣΥ οφείλεται πρώτιστα στο ότι δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική πρόοδος στο σοβαρότατο ζήτημα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, που ενώ γίνεται αποδεκτή ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, στην πραγματικότητα ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως από όσους εμπλέκονται στις συζητήσεις αυτές, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται στόχοι που δεν έχουν σχέση με το ΓεΣΥ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι το νόημα της αυτονόμησης δεν μπορεί να είναι άλλο παρά μια «πραγματική οικονομική και διοικητική αυτονομία μέσα από διαδικασίες που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την ευελιξία στις αποφάσεις των δημοσίων οργανισμών και θα λειτουργεί με βάση τις αρχές του ιδιωτικού δικαίου».
«Κατά την άποψη μας, τα νομοσχέδια, όπως υποβλήθηκαν για διαβούλευση χρήζουν βελτίωσης προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρεται.
ΟΕΒ και ΚΕΒΕ υποστηρίζουν ότι η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει το ρόλο και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα καθώς και των άλλων ιδιωτικών ταμείων στα θέματα υγείας καλώντας τον πρόεδρο και την πολική ηγεσία να εντάξουν στους σχεδιασμούς για το ΓεΣΥ συστήματα που μέχρι στιγμής αποδεικνύονται αποτελεσματικά στην εξυπηρέτηση χιλιάδων ασθενών.
Επανέλαβαν παράλληλα, την ετοιμότητα τους για διάλογο, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις στα θέματα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της προώθησης ενός λειτουργικού και βιώσιμου ΓεΣΥ και κάνουν έκκληση σε κυβέρνηση, βουλή και κόμματα, τώρα που καλούνται να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις για το ΓεΣΥ, να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις πιο πάνω επισημάνσεις, διαφορετικά κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε επικίνδυνες ατραπούς, με διακύβευμα την υγεία των πολιτών και την οικονομία του τόπου.
Πηγή: stockwatch.com.cy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου