Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ανακοίνωση ΠΕΟ για ανεργία

Επιβεβαίωση των ευρημάτων του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ με το πιο επίσημο τρόπο και ας τα είχαν χλευάσει κάποιοι : " η μείωση της ανεργίας δεν οφείλεται στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά κυρίως στην αποχώρηση ανέργων από την αγορά εργασίας, που είτε μεταναστεύουν είτε έχουν κουραστεί να αναζητούν πλέον εργασία"
-------------------------------------------------------------------------------------
Ανακοίνωση ΠΕΟ
Σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Απασχόλησης, Μ.Τάισεν δήλωσε ότι στη μείωση που παρουσιάζει η ανεργία στη χώρα μας, συνέβαλε κυρίως το γεγονός ότι οι άνεργοι είτε μεταναστεύουν από την Κύπρο είτε έχουν απογοητευτεί και αποθαρρυνθεί και δεν αναζητούν πλέον εργασία. Οι παραδοχές αυτές της αρμόδιας Επιτρόπου της Ε.Ε, έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως τις αναλύσεις που δημοσίευσε από τις αρχές του περασμένου Μάη το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) και τις οποίες κάποιοι βιάστηκαν να αμφισβητήσουν, ακόμα και να τις απαξιώσουν.
Σήμερα όμως, τα δεδομένα σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης για το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα μας :
• Το εργατικό δυναμικό είναι μειωμένο κατά είκοσι χιλιάδες άτομα το α΄ τρίμηνο φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
• Ταυτόχρονα με τη μείωση που παρουσιάζει η ανεργία, υπάρχει μείωση και των ατόμων που εργάζονται.
• Τα άτομα που δεν εργάζονται αλλά ούτε αναζητούν εργασία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25 χιλιάδες σε σχέση με πέρσι.
• Η Κύπρος παραμένει η 4η χώρα με τη πιο ψηλή ανεργία σε όλη την Ε.Ε., στους νέους την 6η χειρότερη θέση με ποσοστό 29,8 % και την χειρότερη θέση στην ΕΕ στο ρυθμό αύξησης της μετανάστευσης και της μακροχρόνιας ανεργίας όπου 2 στους 3 παραμένουν άνεργοι πέραν των 6 μηνών.
Είναι ξεκάθαρο ότι η μείωση της ανεργίας που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα δεν οφείλεται στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά κυρίως στην αποχώρηση ανέργων από την αγορά εργασίας, που είτε μεταναστεύουν είτε έχουν κουραστεί να αναζητούν πλέον εργασία.
Παράλληλα όσοι εργάζονται, βλέπουν τους μισθούς τους να κατρακυλούν και τις συνθήκες εργασίας τους να χειροτερεύουν. Είναι αυτές οι πραγματικότητες που εξηγούν δυστυχώς και τις αιτίες που στην Κύπρο καταγράφεται η μεγαλύτερη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας σε όλη την Ε.Ε.
Ο εξαναγκασμός, των νέων ανθρώπων κυρίως, σε μετανάστευση και η αδρανοποίηση πολλών ανέργων λόγω απογοήτευσης να ψάχνουν μάταια για δουλειά, δεν σηκώνει ούτε πανηγυρισμούς, ούτε δικαιολογεί κλίμα ευφορίας. Αντίθετα. Σηκώνει μεγάλο και βαθύ προβληματισμό και περισυλλογή για το που οδηγούνται οι εργαζόμενοι και η κοινωνία με την επιμονή στις πολιτικές της σκληρής λιτότητας.
Ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας και πραγματική αύξηση της απασχόλησης, δεν μπορεί να γίνει με ωραιοποίηση της κατάστασης. Στο μόνο αποτέλεσμα που οδηγεί είναι, όπως διαπιστώνεται, στη διαιώνιση του προβλήματος και στο βάθεμα των κοινωνικών αδιεξόδων και ανισοτήτων. Πρώτιστα χρειάζεται η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη λογική της σκληρής λιτότητας και να υιοθετήσει πολιτικές ανάπτυξης, που να δημιουργούν πραγματικά τις συνθήκες για νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Διαφορετικά, θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη για την αδρανοποίηση και τη μετανάστευση των ανέργων, που δημιουργεί η απαθής παρακολούθηση της διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας και της απορρύθμισης της εργασίας.
21 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου