Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Επανέρχονται οι προσαυξήσεις στο δημόσιο μετά από 6 χρόνια και τερματίζεται η έκτακτη εισφορά σε όλους

Έρχονται αυξήσεις μισθών €100 εκ.
Written by  24h.com.cy Aug 05, 2016 - 13:48

Επανέρχονται από το 2017 οι προσαυξήσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με ταυτόχρονο τερματισμό της έκτακτης εισφοράς, εν μέσω έντονων προβληματισμών της κυβέρνησης, εξαιτίας της εκκρεμότητας που υπάρχει στην ψήφιση από τη βουλή του νομοσχεδίου για το κρατικό μισθολόγιο.
Η επαναφορά των προσαυξήσεων, συνεπάγεται για το κράτος ένα κόστος γύρω στα €30 εκ. ετησίως, ενώ τα δημόσια ταμεία θα έχουν απώλειες εσόδων ύψους €70 εκ. από την άρση της αποκοπής της έκτακτης εισφοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης διευκρινίζει ότι το συνολικό κόστος των περίπου €100 εκ. έχει προϋπολογιστεί στο πλαίσιο του δημοσιονομικού σχεδιασμού που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο από το υπουργικό.
Η διαχρονική εξέλιξη των μισθών, όμως, απασχολεί την κυβέρνηση, που επιθυμεί να πείσει τους ξένους αναλυτές ότι η Κύπρος δεν θα επιστρέψει στη μισθολογική πολιτική του παρελθόντος.
Η ανησυχία της κυβέρνησης, όπως δήλωσε στη StockWatch o υπουργός οικονομικών, σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη πορεία σε ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα που θα επιστρέψει συνολικά το μισθολόγιο στα παλιά, αν δεν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο.
Ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι εφικτές οι μεταβολές αυξήσεων στο μισθολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει ΑΤΑ, προσλήψεις, γενικές αυξήσεις, προσαυξήσεις, υπερωρίες, παρεμφερή ωφελήματα, αναβαθμίσεις κλιμάκων, αλλά δεδομένου ότι θα κινούνται, όπως τονίζει, στο πλαίσιο των επιδόσεων και δυνατοτήτων της οικονομίας με τρόπο που να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του μισθολογίου.
«Είναι γι’ αυτό τον λόγο», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης, «που επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση του κρατικού μισθολογίου», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση.
Η κυβέρνηση ελπίζει στην ψήφιση του νομοσχεδίου το φθινόπωρο.
Πέραν από την εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με το ν/σ για το μισθολόγιο και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, στο ράφι βρίσκεται εδώ και έναν ακριβώς χρόνο η συμφωνία πλαίσιο που είχε επιτευχθεί μεταξύ του υπουργείου οικονομικών και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πηγή: stockwatch.com.cy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου