Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

κρατικό μισθολόγιο, συνεργατισμός, τέλος στην απεργία στην αφαλάτωση, εργοδοτική αυθαιρεσία για την μητρότητα

Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ καταγγέλλει αθέτηση της Συμφωνίας για το Κρατικό Μισθολόγιο από τον Υπουργό Οικονομικών πριν καλά-καλά υπογραφεί!
Η Κεντρική Γραμματεία της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ συνήλθε χτες αμέσως μετά τη συνάντηση των Συντεχνιών με τον Υπουργό Οικονομικών για τη Συμφωνία για το Κρατικό Μισθολόγιο για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες.
Υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη συμφωνία πλαίσιο και προγραμμάτισαν την υπογραφή της. Οι προβλέψεις των δύο πλευρών όσον αφορά τον Μηχανισμό για τον υπολογισμό της αύξησης του Ονομαστικού ΑΕΠ σε σχέση με το Κρατικό Μισθολόγιο με σκοπό τον καθορισμό του Μισθολογίου για το 2017 ήταν ταυτόσημες και επιτρέπουν την παραχώρηση της προσαύξησης και επιπλέον ποσού πέραν του 1% επί του Κρατικού Μισθολογίου κάτι που οι Συντεχνίες ζήτησαν να πάει στους χαμηλά αμειβόμενους μέσα στα πλαίσια της σταδιακής αποκατάστασης μισθών. Ο Υπουργός όμως αρνήθηκε παραβιάζοντας τη συμφωνία πριν καλά-καλά υπογραφεί.
Μέσα στην ίδια συμφωνία περιλαμβάνεται και δημιουργία Ταμείου Προνοίας για Νεοεισερχόμενους και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλους. Δυστυχώς, ο Υπουργός ενέταξε την υλοποίηση της πρόνοιας αυτής μέσα στα πλαίσια της συζήτησης μιας σειράς άλλων θεμάτων. Οι Συντεχνίες ζήτησαν την υλοποίηση της συμφωνίας ανεξάρτητα από την εξέλιξη της συζήτησης των άλλων θεμάτων.
Ένα θέμα που οι δύο πλευρές συμφώνησαν είναι να σταματήσει η παρανομία της αγοράς υπηρεσιών και της μίσθωσης εργασία για την κάλυψη μόνιμων αναγκών.
Η Κεντρική Γραμματεία της Συντεχνίας τέλος καλεί τον Υπουργό Οικονομιών:
α. Να εντατικοποιήσει το διάλογο.
β. Να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία πλαίσιο που επιτεύχθηκε όσον αφορά το μισθολόγιο.
γ. Να λάβει αυστηρά μέτρα για να σταματήσει η αγορά υπηρεσιών και η παράνομη μίσθωση εργασίας για μόνιμες θέσεις.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ μέσα στα πλαίσια αυτά θα ανταποκριθεί στο διάλογο προκειμένου να βρεθούν λύσεις.
Νέο ωράριο λειτουργίας
Με 80 αφυπηρετήσεις έκλεισε το ΣΕΑ στον Συνεργατισμό
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/331490/me-80-afypiretiseis-ekleise-to-sea-ston-synergatismo#sthash.HofyfvL4.dpuf
Λευκωσία: Με τον αριθμό των αφυπηρετήσεων να φτάνει τις 80, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε θέσει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ), έκλεισε τελικά σήμερα το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης (ΣΕΑ) στον Συνεργατισμό. Με το αποτέλεσμα του ΣΕΑ, η ΣΚΤ όχι μόνο πέτυχε τον στόχο για τον αριθμό προσωπικού στο τέλος του 2016, όπως προνοούσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης (2.720 από 2.775), αλλά βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και του στόχου για το 2017. «Δεν δόθηκε παράταση καθώς επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί», δήλωσε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και ακόμη ένας σημαντικός σταθμός του Συνεργατισμού έχει επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία». Ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε δε πως αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου και με τις άλλες προγραμματισμένες αποχωρήσεις το σύνολο των εργαζομένων στον Συνεργατικό Πιστωτικό Τομέα θα είναι κάτω από 2.700 που ήταν ο στόχος για το τέλος του 2017. «Στόχος μας πλέον είναι η συνέχιση της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού Συνεργατισμού στηριζόμενου πάνω στο ανθρώπινο δυναμικό του», είπε. Νέο ενιαίο ωράριο στον Συνεργατισμό Παράλληλα, ο κ. Χατζηγιάννης ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον καθορισμό του νέου ενιαίου ωραρίου του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του. Όπως είπε, το νέο ωράριο είναι από τις 07:30 μέχρις τις 15:00 καθημερινά, ένα ωράριο που αντικαθιστά τα διαφορετικά ωράρια που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα σε κάθε ΣΠΙ, στη ΣΚΤ, καθώς και στις κεντροποιημένες υπηρεσίες. Το νέο ωράριο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο. «Επομένως για πρώτη φορά δημιουργείται ενιαίο ωράριο, αυξάνοντας τις ώρες εξυπηρέτησης του κοινού στο σύνολο του συνεργατικού πιστωτικού τομέα με τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», είπε ο κ. Χατζηγιάνης και κατέληξε: «Προσδοκούμε ότι αυτό το νέο ωράριο θα βοηθήσει τόσο στην εξυπηρέτηση των πελατών μας όσο και το ίδιο το ανθρώπινο μας δυναμικό». Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/331490/me-80-afypiretiseis-ekleise-to-sea-ston-synergatismo#sthash.HofyfvL4.dpuf

Ο αγώνας των απεργών στο Εργοστάσιο Αφαλάτωσης στην Επισκοπή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!
Πλήρως ικανοποιημένοι είναι οι εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο Αφαλάτωσης στην Επισκοπή και οι Συντεχνίες τους αφού ο απεργιακός τους αγώνας που κράτησε 4 ημέρες δικαιώθηκε. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι κατήλθαν σε απεργία από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, η Υπουργός Εργασίας υπέβαλε πρόταση στην εργασιακή και εργοδοτική πλευρά για συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης και έγινε αποδεκτή.
«Μαζί με τους εργαζόμενους δώσαμε έναν αγώνα με αποφασιστικότητα και δυναμισμό για τη συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης εργασίας, αίτημα που προσέκρουε στην αδιαφορία και άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να ανταποκριθεί θετικά. Ο αγώνας μας δικαιώθηκε και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας», δήλωσε ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας και Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΜΜΗΚ ΠΕΟ Λεμεσού, Αντρέας Θωμά.

«Μεγαλοεργοδότης ζητά υπογραφή από γυναίκες ότι δεν θα μείνουν έγκυες»
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ, 16.09.2016
Πηγή: http://politis.com.cy/article/megaloergodotis-zita-ipografi-apo-ginekes-oti-den-tha-minoun-egkies#.V9ufc_eu1UU.twitter
Μια απίστευτη καταγγελία έχει φθάσει στα γραφεία του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ, σύμφωνα με τη Γραμματέα του εν λόγω Γραφείου, Δέσπω Ησαΐα. Μιλώντας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107,6, η κα Ησαΐα ανέφερε ότι πολύ γνωστός επιχειρηματίας, υποχρεώνει νεαρές γυναίκες να υπογράψουν ένα χαρτί, με το οποίο δεσμεύονται ότι δεν θα καταστούν έγκυες για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια! «Χθες είχαμε μια πληροφόρηση, την οποία ακόμα δεν μπορέσαμε να τεκμηριώσουμε, ότι ένας μεγάλος εργοδότης στην Κύπρο, πιέζει κοπέλες, οι οποίες είναι αρραβωνιασμένες και ελεύθερες, ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια δεν θα κάνουν παιδί. Εάν αυτό ισχύει, πραγματικά είναι ντροπή για το κράτος μας» είπε χαρακτηριστικά η Γραμματέας του Τμήματος Γυναικών της ΣΕΚ.
Ερωτηθείσα εάν οι πιέσεις του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία γίνονται προφορικώς, η Δέσπω Ησαΐα απάντησε αρνητικά. «Όχι. Αντιλαμβάνομαι ότι κάνει ένα χαρτί, βάζει μια κοπέλα να υπογράψει, δεν της δίνει φωτοαντίγραφο για να μην υπάρχουν αποδείξεις, αλλά η πίεση που ασκείται είναι τέτοια που σου λέει η κοπέλα… ‘‘εντάξει ρε παιδί μου, στα επόμενα 2 – 3 χρόνια, αφού θέλω να πιάσω τη δουλειά, ας το υπογράψω (σ.σ. το χαρτί). Δηλαδή, ας μην κάνω ένα παιδί για τα επόμενα δύο χρόνια’’. Αυτά τα πράγματα ακούγονται απίστευτα. Οπόταν θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εφαρμογή (σ.σ. του νόμου Περί Μητρότητας). Αλλά αυτό που είναι ενοχλητικό και αισθάνομαι θλίψη για τούτο, είναι η κουλτούρα μας και οι αντιλήψεις που έχουν κάποιοι άνθρωποι» κατέληξε η κα Ησαΐα. 
Απαγορεύεται ρητά η απόλυση εγκυμονούσας
Σημειώνεται πως σε χθεσινή ανακοίνωση τού Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ αναφέρεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία απαγορεύει ρητά την απόλυση λόγω εγκυμοσύνης. Προστίθεται δε, πως φέτος το υπουργείο Εργασίας έχει δεχθεί 18 καταγγελίες για παραβίαση της νομοθεσίας, αλλά υπάρχει η εκτίμηση ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. «Ο νόμος περί μητρότητας 100(1) 1997 απαγορεύει ρητά την απόλυση λόγω εγκυμοσύνης και καθορίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, καθώς και τις διευκολύνσεις για τις μητέρες εργαζόμενες για σκοπούς θηλασμού και φροντίδας των παιδιών. Για το τρέχον έτος οι Επιθεωρητές Ισότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δέχτηκαν, μέχρι σήμερα, 18 καταγγελίες για παραβίαση της εν λόγω νομοθεσίας από Κύπριες και άλλες Ευρωπαίες εργαζόμενες», σημειώνεται. Η ΣΕΚ εκτιμά ότι «το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, γιατί η πλειοψηφία των παραβιάσεων δεν καταγγέλλεται στις δημόσιες αρχές, είτε λόγω άγνοιας είτε υπό το φόβο ενδεχόμενης απόλυσης». Οι εργαζόμενες γυναίκες μπορούν «να αποτείνονται στα Κεντρικά Γραφεία της ΣΕΚ, στη Γραμματέα του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών, Δέσποινα Ησαΐα, στο τηλέφωνο 22849849 ή 22849618 για τυχόν απορίες ή πληροφορίες σχετικά με τον νόμο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου