Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΤΑ, αδήλωτη εργασία και σκέψεις για ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016 12:48 μμ - Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016 12:49 μμ
Ζέτα: «Θα ακούσω τις θέσεις όλων»
Aρχές Οκτωβρίου αρχίζει ο διάλογος για καθορισμό της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα

Λευκωσία: Αρχές Οκτωβρίου αρχίζει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τη ρύθμιση της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

«Θα ακούσω τις θέσεις όλων, θα καταγραφούν οι θέσεις και θα βρούμε μία λύση για το καλό όλων», δήλωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

Να σημειωθεί πως η ΑΤΑ είχε παγώσει (στο 27,99%) το 2012 στο πλαίσιο των συζητήσεων για το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της κυπριακής οικονομίας. Με βάση που είχε συνομολογηθεί στο δημόσιο τομέα, η ΑΤΑ παραχωρείται στο 50% μία φορά και νοουμένου ότι το 2ο και 3ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους καταγραφούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Με βάση την ίδια συμφωνία η καταβολή της ΑΤΑ αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Συντεχνίες θεωρούν ότι μια συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΤΑ θα βοηθήσει στη συνομολόγηση συμφωνιών για τις συλλογικές συμβάσεις που θα πρέπει ανανεωθούν στους διάφορους εργασιακούς κλάδους. Παράλληλα, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ πως θα πρέπει να υπάρξει ομοιογένεια στο τι ισχύει μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναφορικά με την καταβολή της ΑΤΑ.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ

Ανασφάλιστοι σε ξενοδοχεία, εργοτάξια, ταβέρνες, εμπόριο
Οργιάζει η μαύρη εργασία σε πολλούς τομείς

Λευκωσία: Ανίκητος και ανεξέλεγκτος παραμένει ο δράκος της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας που συνεχίζει να υπονομεύει την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων και τα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων. Σε εφταήμερη βάση ακόμη και βραδινές ώρες οι επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας πραγματοποιούν ελέγχους σε εργοτάξια, ξενοδοχεία, ταβέρνες και εστιατόρια, καταστήματα και γκαράζ, προκειμένου να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι την έκταση του προβλήματος της μαύρης εργασίας. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 διενεργήθηκαν 3.768 επιθεωρήσεις σε ισάριθμες επιχειρήσεις όπου εργοδοτούνταν 7.808 εργοδοτούμενοι, εκ των οποίων οι 1.265 ήταν «αόρατοι» για τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Με βάση αυτές τις επιθεωρήσεις το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας ανήλθε στο 16% σε σχέση με το 17% που αφορούσε σε όλο το 2015.

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη
 
Η ανασφάλιστη εργασία αγγίζει όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής. Αν και οι Κύπριοι στο πρόσφατο παρελθόν δεν ήταν θύματα αυτής της πρακτικής, τώρα στα χρόνια της κρίσης και της ανεργίας και αυτοί συγκατατίθενται να εργαστούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Το ευτελές πρόστιμο των 200 ευρώ -τόσο είναι το ύψος του εξώδικου πρόστιμου στον παρανομούντα εργοδότη- προφανώς δεν είναι αποτρεπτικό.
 
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρήσεων των μικτών κλιμακίων, ο χάρτης της αδήλωτης εργασίας κατά οικονομική δραστηριότητα αποτυπώνεται ως εξής: 

Οικοδομική βιομηχανία: διενεργήθηκαν οι περισσότερες επιθεωρήσεις, σε 2.366 εταιρείες (1.075 στη Λεμεσό, 656 στην Πάφο, 479 στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, και 156 στη Λευκωσία). Από το σύνολο των εταιρειών οι 74 δεν ήταν εγγεγραμμένες στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Στα εργοτάξια εργοδοτούνταν 1.947 κοινοτικοί εκ των οποίων οι 396 (20,34%) ήταν ανασφάλιστοι. Από τους 358 αλλοδαπούς οι 146 (40,78%) στερούνταν ασφάλισης, ενώ εντοπίστηκαν 39 παράνομοι εργάτες (10,89%). Οι Κύπριοι αριθμούσαν 2.255 εκ των οποίων οι 209 (9,27%) δούλευαν χωρίς ασφάλιση.

Ξενοδοχειακή βιομηχανία: διενεργήθηκαν 42 επιθεωρήσεις, 2 στη Λευκωσία, 10 στη Λεμεσό, 22 στην Πάφο και 8 στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου. Όλες οι εταιρείες ήταν εγγεγραμμένες στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Από το σύνολο των 466 Ευρωπαίων εργοδοτούμενων οι 70 (15,02%) στερούνταν κοινωνικής ασφάλισης. Παραπλήσια είναι η εικόνα για τους Κύπριους, καθώς σε σύνολο 405 ξενοδοχοϋπαλλήλων οι 64 (15,80%) ήταν ανασφάλιστοι. Οι αλλοδαποί ήταν 41 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 6 ανασφάλιστοι (14,63%). Οι επιθεωρητές εντόπισαν και τρεις παράνομους (7,32%).  
 
Κέντρα αναψυχής: διενεργήθηκαν 407 επιθεωρήσεις (36 στη Λευκωσία, 164 στη Λεμεσό, 163 στην Πάφο και 44 στη Λάρνακα και Αμμόχωστο). Από τις 407 εταιρείες οι 16 δεν ήταν εγγεγραμμένες. Οι εταιρείες εργοδοτούσαν 363 εργαζόμενους από χώρες της ΕΕ εκ των οποίων οι 111 (30,58%) ήταν αδήλωτοι. Εργοδοτούσαν, επίσης, 393 Κύπριους εκ των οποίων οι 67 (17,05%) επίσης ήταν ανασφάλιστοι. Εντοπίστηκαν 74 αλλοδαποί εργαζόμενοι με τους 28 να στερούνται ασφάλισης (37,84%). Επίσης, εντοπίστηκαν πέντε παράνομοι αλλοδαποί (6,76).
 
Άλλες επιχειρήσεις, εμπόριο, εργοστάσια, γραφεία: επιθεωρήθηκαν 953 εταιρείες (505 στη Λευκωσία, 106 στη Λεμεσό, 163 στην Πάφο και 82 στη Λάρνακα και Αμμόχωστο). Από τις 953 εταιρείες οι 37 (3,88%) δεν ήταν δηλωμένες. Σε σύνολο 923 Κυπρίων εργοδοτουμένων οι 89 δεν ήταν δηλωμένοι (9,64%), ενώ στους 357 άλλους Ευρωπαίους οι 54 (15,13%). Στους 101 αλλοδαπούς οι 15 (14,85%) ήταν αδήλωτοι. Εντοπίστηκαν επίσης πέντε παράνομοι εργαζόμενοι (4,95%). 

Δέσμη δραστικών μέτρων 
 
Με στόχο την αναχαίτιση της υψηλής παραβατικότητας και της ευρείας έκτασης του προβλήματος της αδήλωτης και ανασφάλιστης αλλά και της παράνομης εργασίας, το Υπουργείο Εργασίας έχει διαμορφώσει νομοσχέδιο με το οποίο προτείνεται δέσμη δραστικών μέτρων και ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου. Το νομοσχέδιο προτείνει αυστηρότερες ποινές για τους παρανομούντες εργοδότες, εισαγωγή διοικητικών προστίμων, δημιουργία ενιαίου σώματος επιθεωρητών για βελτίωση της ελεγκτικής ικανότητας και εισαγωγή μηχανογραφημένων συστημάτων, που θα επιτρέπουν την ανάλυση κινδύνου.
 
Πιο συγκεκριμένα, το τροποποιητικό νομοσχέδιο περί κοινωνικών ασφαλίσεων, προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου σε εργοδότη ύψους €500 για κάθε εργοδοτούμενο που εργοδοτεί αδήλωτα ή παράνομα. Προβλέπεται, επίσης, η αύξηση του προστίμου κατά €500 για κάθε ημερολογιακό μήνα απασχόλησης του εργοδοτούμενου, πριν από τον χρόνο κατά τον οποίο διαπιστώνεται η παράβαση. Το συνολικό ύψος του προστίμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €10.000 για κάθε περίπτωση παράβασης. Εκτιμάται ότι οι κυρώσεις αυτές θα καταστήσουν ασύμφορη πρακτική για τις επιχειρήσεις τη μαύρη εργασία.
 
Προτείνεται, επίσης, όπως το βάρος της απόδειξης του χρόνου εργοδότησης ενός εργαζόμενου βαραίνει τον εργοδότη, ο οποίος εντός πέντε εργάσιμων ημερών θα είναι υπόχρεος να τεκμηριώσει την ημερομηνία πρόσληψής του, σε αντίθετη περίπτωση θα λογίζεται ότι ο εργοδοτούμενος απασχολείται για περίοδο ώς και έξι μήνες.
 
Ακόμη, εισάγεται η υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει ηλεκτρονικά τον εργοδοτούμενό του στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων-ΤΚΑ, τουλάχιστον μία ημέρα πριν από την έναρξη της απασχόλησής του. Επιπλέον, το Υπουργείο Εργασίας θα έχει τη δυνατότητα να αξιώσει την καταβολή εισφορών στο Ταμείο για χρονική προηγούμενη περίοδο μέχρι και έξι μήνες από την ημέρα διαπίστωσης ότι ένας εργαζόμενος δεν είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο κοινωνικών ασφαλίσεων.
 
Ουσιαστικές αλλαγές επέρχονται και στο πεδίο της επιθεώρησης. Βέλγοι τεχνοκράτες από τους οποίους το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε την τεχνογνωσία τους, προτείνουν τη σύσταση ενιαίας αρχής για την επιθεώρηση της εργασίας, που θα συντονίζει τις επιθεωρήσεις και όλους τους εμπλεκόμενους, με σκοπό την αποτελεσματικότερη παρέμβαση. Προτείνεται, επίσης, η δημιουργία μηχανογραφικού συστήματος, μέσω του οποίου η ενιαία αρχή για την επιθεώρηση της εργασίας θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλη την πληροφόρηση για ανάλυση του κινδύνου αναφορικά με την αδήλωτη εργασία και εντοπισμό πιθανών στόχων.
 
Διαφωνίες επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου διατυπώνουν οι οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, που θεωρούν ότι είναι εξοντωτικό το ύψος των χρηματικών κυρώσεων, ενώ αντίθετα το συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζει τη συμφωνία του. Το νομοσχέδιο τυγχάνει νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται ότι σύντομα η υπουργός Εργασίας θα το καταθέσει στη Βουλή.

Καλύτεροι στα προφορικά... 
Διαχρονικά μια μεγάλη κατηγορία εργοδοτών αποφεύγει ευλαβικά την υποχρέωσή τους για γραπτή ενημέρωση των εργοδοτουμένων τους αναφορικά με τους όρους απασχόλησης, παραβιάζοντας έτσι τη σχετική νομοθεσία. Οι μισοί και πλέον εργοδότες, 54%, από τις 3.768 εταιρείες που έτυχαν επιθεώρησης από τα κλιμάκια των επιθεωρητών, διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τη σχετική νομοθεσία. Η αποφυγή της απόδοσης στον εργαζόμενο γραπτής ενημέρωσης των όρων απασχόλησης (συμβόλαιο εργασίας) αφήνει σε εργοδότες ευρύ περιθώριο δράσης και ενεργειών, που ενδεχομένως να μην συνάδουν με τα εργασιακά θέσμια, και εκμετάλλευσης του εργοδοτούμενου τους, ο οποίος δύσκολα θα μπορεί να τεκμηριώσει ότι άλλο πακέτο απολαβών συμφώνησε σε προφορικό επίπεδο και άλλο τελικά λαμβάνει.
 
Η νομοθεσία για τη γραπτή ενημέρωση τέθηκε σε εφαρμογή το 2000 και θεωρητικά ο επιχειρηματικός κόσμος έχει γνώση των προνοιών της.
 

Πόσο αναμένεται να καθοριστεί
Ενιαίο κατώτατο μισθό εξετάζει η ΕΕ
Βρυξέλλες: Εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την υιοθέτηση ενός κοινού κατώτατου ευρωπαϊκού μισθού. Το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε από τη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2015, ενώ φέρεται να συζητείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά τις πολιτικές αντιδράσεις.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Γκιγιόμ Μπαλάς, σύμφωνα με το «Euractiv», έκανε μία εισήγηση, προτείνοντας την προοδευτική θέσπιση ενός κοινού βασικού μισθού στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, θα μπορούσε να ρυθμιστεί στο ύψος του 60% του βασικού μισθού της κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Η συγκεκριμένη πρόταση εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, ελπίζοντας ότι θα καταχωρηθεί στην αναθεώρηση της Οδηγίας για την απόσπαση των εργαζομένων. Ωστόσο, στο έγγραφο, το οποίο δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο, δεν υπήρξε κάποια αναφορά στη θέσπιση βασικού μισθού.

Επίσης, το εν λόγω ζήτημα τέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και από τον πρόεδρο της Επιτροπής, καθώς υποστήριξε πως αποτελεί ζήτημα «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σήμερα 6 χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία) δεν έχουν θεσπίσει έναν βασικό μισθό, ενώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των βασικών μισθών σε κάποιες χώρες. Για παράδειγμα, ο βασικός μισθός της Βουλγαρίας το 2016 ήταν στα 216 ευρώ, ενώ στο Λουξεμβούργο ανήλθε στα 1.923 ευρώ.

«Εάν η διαφορά εκφραστεί σε αγοραστική δύναμη, οι αποστάσεις είναι μικρότερες, ωστόσο είναι έντονη η ανισότητα», δήλωσε ο Μπαλάς, ενώ προσέθεσε ότι σε πολιτικό επίπεδο είναι αναγκαίο να πειστούν όλοι οι εταίροι. Επίσης, η θέσπιση του κατώτατου μισθού πρέπει να έχει και μία νομική βάση για να στηριχθεί.

Το άρθρο 153 της Συνθήκης της Λισαβόνα ορίζει ότι «η Ένωση πρέπει να υποστηρίζει και να λειτουργεί συμπληρωματικά στις δραστηριότητες των κρατών μελών», που έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ανάμεσα στους εταίρους, οι οποίοι θα χρειαστούν πειστικά επιχειρήματα, είναι τα Ανατολικά κράτη, καθώς τα επίπεδα του βασικού μισθού τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα και η θέσπιση ενιαίου μισθού ενδέχεται να θέσει τέλος στο πολύτιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν.

Σύμφωνα με την αναφορά του Κορντερί, χωρίς τη θέσπιση νόμιμου βασικού μισθού στην ΕΕ, τα κράτη μέλη θα δυσκολευτούν σε μεγάλο βαθμό να προσελκύσουν επιχειρηματική δραστηριότητα ή κεφάλαιο.

Οι διαφωνίες έγκεινται στο γεγονός ότι εάν ο κατώτατος μισθός διαμορφωθεί κάτω από το 60% του εθνικού μέσου μισθού στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, είναι πιθανό να ασκηθεί πίεση και να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί. Το γαλλικό ταμείο, για παράδειγμα, πρότεινε ως ποσοστό το 45-50% που θα αυξηθεί προοδευτικά στο 55%. Εάν επιτευχθεί αυτό στις ανατολικές χώρες, οι μισθοί θα αυξηθούν, καθώς ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο 40% του μέσου μισθού.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/333087/eniaio-katotato-mistho-exetazei-i-ee#sthash.kWEhUxcQ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου