Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΤΑ και δήλωση ΣΕΚ για διαφθορά

Υπ. Εργασίας: Θα βρούμε τη λύση προς όφελος όλων
Σε διάταξη μάχης οι εταίροι για την ΑΤΑ
Λευκωσία: Για την προσεχή Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, η υπουργός Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, απηύθυνε πρόσκληση στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, και της εργοδοσίας, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, για διάλογο επί του πολυσυζητημένου και κομβικής σημασίας θέματος, της φόρμουλας απόδοσης της ΑΤΑ από την 1.1.2017 στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΤΑ είχε παγώσει το 2012 στο 27,99%. Η συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ, με υποδείξεις της Τρόικας, προβλέπει την παραχώρηση της ΑΤΑ μία φορά ετησίως σε ποσοστό 50% υπό την προϋπόθεση ότι το 2ο και το 3ο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου καταγράφηκαν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται σύσταση της Τρόικας που καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε ανάλογες ρυθμίσεις και για τον ιδιωτικό τομέα.  

Ο επικείμενος διάλογος δεν ξεκινά από το μηδέν. Υπενθυμίζεται ότι για τη φόρμουλα απόδοσης της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα, η πρώην υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, έπειτα από διαβούλευση με τους εταίρους υπέβαλε πρόταση που έγινε αποδεκτή από τις συντεχνίες η οποία προβλέπει καταβολή του τιμαρίθμου μία φορά τον χρόνο και αναστολή του όταν κατά το 2ο και το 3ο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου παρατηρείται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης. Το συνδικαλιστικό κίνημα διατηρεί έντονη άποψη ως προς το ποσοστό απόδοσης του τιμαρίθμου, όπως επίσης και η εργοδοτική πλευρά που αφήνει ανοικτό θέμα μείωσης των μισθού δεδομένου του αρνητικού πληθωρισμού.

Η υπουργός Εργασίας κ. Αιμιλιανίδου έχει ενώπιόν της μια δύσκολη εξίσωση, με τα εμπλεκόμενα μέρη να διατηρούν έντονες απόψεις τις οποίες καλείται να συγκεράσει, καθώς είναι προφανές ότι δεν νοείται να λειτουργούν δύο διαφορετικά συστήματα καταβολής της ΑΤΑ.

«Θα ακούσω τις θέσεις όλων των μερών, θα τις καταγράψουμε, θα τις αξιολογήσουμε και θα βρούμε λύση για το καλό όλων», δήλωσε η κ. Αιμιλιανίδου. Η υπουργός Εργασίας ακολούθως θα έχει χωριστές διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις και στόχος είναι η σύντομη ολοκλήρωση του διαλόγου.

ΟΕΒ : Ώρα να κλείσουμε τα τραύματα της οικονομίας

Eurokerdos

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), εν όψει της έναρξης του διαλόγου για την ΑΤΑ υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας σε σημερινή της ανακοίνωση διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Ουδέποτε επιδίωξε να πλήξει το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί ο διάλογος όπως άδικα και ατεκμηρίωτα την κατηγορεί μέρος του συνδικαλιστικού κινήματος.
Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα αποδεχτεί επιλεκτική,  α λα καρτ, εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχτεί να εφαρμόζεται η ΑΤΑ όταν αυξάνει τους μισθούς και να μην εφαρμόζεται όταν τους μειώνει.
Αν  οι συντεχνίες θέλουν ΑΤΑ, οφείλουν να εξηγήσουν στους εργαζόμενους ότι αυτό είναι η ΑΤΑ κι αν δεν τους αρέσει, είμαστε μαζί τους για οριστική κατάργηση όπως έγινε σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.


Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη

ΣΕΚ: Να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι κλέβουν το κράτος


Θυμό και οργή εκφράζει η ΣΕΚ για τα σκάνδαλα, τη σήψη και τη διαφθορά, αναφέροντας πως την ώρα που γίνονται συνειδητοποιημένες προσπάθειες και θυσίες από το συνδικαλιστικό κίνημα, κάποιοι αθλούνται στη φοροδιαφυγή και στα διάφορα σκάνδαλα με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό και τραγικό πισωγύρισμα.
Σε ανακοίνωση της η ΣΕΚ σημειώνει ότι τα όσα βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας και τα όσα ετησίως περιλαμβάνονται στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προκαλούν θυμό και οργή γιατί φαίνεται πως κάποιοι λεηλατούν το δημόσιο πλούτο, χωρίς καμιά απολύτως ντροπή.
«Λάθη, παραλείψεις, κακοδιαχείριση, υπέρβαση εξουσιών, πολεοδομικές αταξίες και ατασθαλίες, ανείσπρακτα έσοδα, σήψη και διαφθορά σπρώχνουν την Κύπρο και το λαό της προς τα πίσω, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευημερία του τόπου και την ευρωστία της οικονομίας».
Και προσθέτει ότι η στόχευση στη διόρθωση των μισθών από μόνη της δεν μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα, όταν κάποιοι άλλοι αλώνουν το κράτος εκ των έσω.
«Κυβέρνηση, Βουλή, Γενική εισαγγελία και λοιποί θεσμοί οφείλουν να επιδείξουν αυστηρότητα και μηδενική ανοχή.  Οι κόποι και οι θυσίες των μισθωτών πολιτών δεν πρέπει να πηγαίνουν χαμένες, γιατί κάποιοι κλέβουν και θησαυρίζουν ασύστολα» αναφέρει η ΣΕΚ και καλεί όσους μάχονται με πάθος και μανία κατά των ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, να στρέψουν τη δύναμη και το δυναμισμό τους εναντίον όλων εκείνων που κλέβουν το δημόσιο πλούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου