Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Συνεργατισμός: Μετά το ωράριο το μισθολόγιο

Διάλογος με το συνδικαλιστικό κίνημα
Συνεργατισμός: Μετά το ωράριο το μισθολόγιο
Λευκωσία: Μετά την κατάληξη της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζα (ΣΚΤ) με τις συντεχνίες για εισαγωγή ενιαίου ωραρίου λειτουργίας όλων των εταιρειών, σειρά παίρνει η συνομολόγηση ενιαίας συλλογικής σύμβασης. Όπως πληροφορούμαστε, η ΣΚΤ έχει δρομολογήσει διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα που παρουσιάζεται διασπασμένο.

Πιο συγκεκριμένα, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, συγκεντρώνουν τα κείμενα των συλλογικών συμβάσεων που εφαρμόζονταν μέχρι πρόσφατα στα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, που παρουσιάζουν διαφορές επί διαφόρων προνοιών για σκοπούς μελέτης. Οι εν λόγω συμβάσεις έληξαν το 2014, αλλά η ισχύς τους παρατάθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, με την έκτακτη ειδική συμφωνία που συνομολόγησαν οι συντεχνίες με τη ΣΚΤ.

Η συμφωνία προβλέπει πάγωμα μισθών και ΑΤΑ, ωστόσο αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να ανατραπούν και οι συντεχνίες να εγείρουν αιτήματα, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση καταβάλει στον κρατικό τομέα προσαυξήσεις και αυξήσεις. Τα χέρια των συντεχνιών θα λυθούν, καθώς στη συμφωνία περιλαμβάνεται πρόνοια που τους δίνει το δικαίωμα.

Επίσης, κινήσεις για ενιαία συλλογική σύμβαση κάνει και η ΕΤΥΚ που δηλώνει ότι βρίσκεται σε διαβούλευση με τη ΣΚΤ για τα μέλη της. Η ΕΤΥΚ με σχετική εγκύκλιο διατυπώνει ικανοποίηση για την υιοθέτηση από τη ΣΚΤ του ωραρίου που τηρείται στις τράπεζες.

Υπενθυμίζουμε ότι το νέο ενιαίο ωράριο στον Συνεργατισμό θα εφαρμοσθεί από τον ερχόμενο μήνα και εισάγεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας. Το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται από τις 7:30 π.μ. μέχρι τις 15:00 καθημερινά, πλην της Παρασκευής που θα ολοκληρώνεται στις 14:30.               

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/332170/synergatismos-meta-to-orario-to-misthologio#sthash.BAxwvKew.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου