Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΠΕΟ για ΠΟΕΔ, ΑΤΑ, εθελοντικές αποχωρήσεις από Αρχή Λιμένων

Η ΠΕΟ στηρίζει τον αγώνα της ΠΟΕΔ για ρυθμισμένους όρους απασχόλησης για όλους
Απαράδεκτο! Η ίδια η κυβέρνηση προωθεί τις αρρύθμιστες μορφές απασχόλησης με λιγότερα δικαιώματα και μεγαλύτερη ανασφάλεια για τους εργαζομένους
Την στήριξη και αλληλεγγύη της εκφράζει η ΠΕΟ στον αγώνα της ΠΟΕΔ ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να εργοδοτήσει εκπαιδευτικούς με αρρύθμιστους όρους απασχόλησης.
Η ΠΕΟ με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, καταγγέλλει το γεγονός ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της αντί να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ρυθμισμένης απασχόλησης, λειτουργεί ως προωθητής της απορρύθμισης και της επισφάλειας, υποσκάπτοντας έτσι τα συμφωνημένα πλαίσια εργοδότησης και όρους απασχόλησης. «Όταν η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, ουσιαστικά ενθαρρύνει και δίνει άλλοθι και στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να προωθούν και να επιβάλλουν παρόμοιες μορφές απασχόλησης, κάτι το οποίο η ΠΕΟ έχει ήδη καταγγείλει στο Υπουργείο Εργασίας», τονίζει η ΠΕΟ.
Η απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει ανάγκες που παρουσιάζονται στην εκπαίδευση με τη δημιουργία μιας νέας ομάδας εργαζομένων, της κατηγορίας των αναπληρωματικών, είναι ένα ακόμα βήμα στη διαδικασία υπόσκαψης της σταθερής ρυθμισμένης απασχόλησης και στην πολιτική προώθησης της απορρύθμισης της εργασίας, δηλαδή της εργασίας με λιγότερα δικαιώματα και με μεγαλύτερη ανασφάλεια για τον εργαζόμενο.
Η ΠΕΟ συνεχίζοντας καταγγέλλει πως αυτής της απόφασης έχουν προηγηθεί σειρά άλλων αποφάσεων από την κυβέρνηση με την ίδια φιλοσοφία και πολιτική: Μετατροπή των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης και στα ολοήμερα σχολεία από εργοδοτουμένους σε αυτοεργοδοτούμενους, αύξηση της χρήσης της μεθόδου της αγοράς υπηρεσιών στον δημόσιο, Ημιδημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση για κάλυψη οργανικών θέσεων.

Υποβλήθηκαν 107 αιτήσεις και απορρίφθηκαν 24
Έξοδος για 83 εργαζομένους από Αρχή Λιμένων

Λεμεσός: Συνολικά 83 εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν από την Αρχή Λιμένων (ΑΛΚ) μέσω του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμένα Λεμεσού.

Το σχέδιο δόθηκε στους εργαζόμενους τον περασμένο Ιούνιο, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή των συμβολαίων με τους επενδυτές και έκλεισε, μετά από δύο παρατάσεις, στις 26 Αυγούστου.

Αρχικά, είχαν υποβληθεί 107 αιτήσεις τις οποίες εξέτασαν η διοίκηση και η διεύθυνση της Αρχής και απορρίφθηκαν οι 24.

Από την ΑΛΚ υποστηρίζεται ότι οι αιτητές δεν εργάζονται σε τομείς που θα ιδιωτικοποιηθούν και έτσι οι αιτήσεις τους δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Επίσης, διαπιστώθηκε πως συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι αναγκαίοι για την ΑΛΚ, η οποία θα έχει εποπτικό ρόλο.

Οι 83 εργαζόμενοι που πήραν το πράσινο φως για να αποχωρήσουν από την Αρχή, θα εργάζονται στο λιμάνι Λεμεσού μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2017, οπότε θα αναλάβουν οι επενδυτές.

Οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν με το σχέδιο, πέρα από τις θεμελιωμένες συνταξιοδοτικές παροχές, θα αποζημιωθούν και για τερματισμό εργοδότησης, δηλαδή απώλεια καριέρας, με επιπρόσθετο ποσό το οποίο θα είναι ποσοστό επί της υπολειπόμενης μισθοδοσίας του υπαλλήλου μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Η μέγιστη αποζημίωση υπολογίζεται στις €143.750.

Οι συνολικές αποζημιώσεις που θα διαθέσει το κράτος για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης υπολογίζονται στα €10 εκατ. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως έγινε μελέτη και κατέδειξε πως λόγω της ιδιωτικοποίησης των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού Λεμεσού, υπήρχε πλεόνασμα προσωπικού περίπου 70-80 άτομα. Πλέον εξετάζεται κατά πόσο αριθμός εργαζομένων που παρέμειναν στην ΑΛΚ θα απορροφηθούν σε τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν είναι στους σχεδιασμούς της Αρχής να ανοίξει εκ νέου το σχέδιο αφυπηρετήσεων, καθώς έχει δικαίωμα να πράξει μέχρι τον Δεκέμβριο. Πηγή από την ΑΛΚ ανέφερε πως μόνο σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης και του λιμανιού Λάρνακας θα λειτουργήσει νέο σχέδιο.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση παραχώρησε σε δύο κοινοπραξίες τρεις συμβάσεις για αντίστοιχες υπηρεσίες. Ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβώτιων παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Eurogate και οι θαλάσσιες υπηρεσίες και ο τερματικός σταθμός γενικού εμπορίου στην DP World.

Γράφει: Ελευθερία Παϊζάνου
Συμφωνία εταίρων στη διατήρηση του θεσμού
ΑΤΑ από 2017 κουτσουρεμένη - Διαφωνία στο πως θα παραχωρείται
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/334256/ata-apo-2017-koutsouremeni-diafonia-sto-pos-tha-parachoreitai#sthash.Or0YmTny.dpuf
Λευκωσία: Σε κοινό τραπέζι βρέθηκαν χθες, οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, και των εργοδοτικών Οργανώσεων, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, υπό την προεδρία της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, εγκαινιάζοντας τον διάλογο για το φλέγον ζήτημα της απόδοσης της ΑΤΑ στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, από την 1/1/2017, αναζητώντας τη φόρμουλα επανεκκίνησης.
 
Ο διάλογος ξεκίνησε με καταγραμμένα τρία δεδομένα: Συντεχνίες και εργοδοσία διατηρούν διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις και διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη η εξεύρεση κοινού παρονομαστή, η εργοδοσία δεν θέτει θέμα κατάργησης του θεσμού, μολονότι αποτελεί πάγια θέση της. Το τρίτο δεδομένο, εξίσου σημαντικό, είναι ότι ο διάλογος δεν ξεκινά από άσπρη σελίδα, υπάρχουν πραγματικότητες, πρόκειται για τις γνωστές ρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.
 
Πιο συγκεκριμένα, επί του θέματος η τοποθέτηση του γ.δ. της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου, ήταν πως «στις επιχειρήσεις που εφαρμόζονται συμφωνίες για εξοικονομήσεις του εργατικού κόστους δεν θα εγερθεί θέμα αναπροσαρμογής των μισθών στο μειωμένο ποσοστό της ΑΤΑ», ξεκαθαρίζοντας πως «όπου δεν λειτουργούν τέτοιες συμφωνίες, αλλά συλλογικές συμβάσεις, τότε εφαρμόζονται οι πρόνοιές τους που καθορίζουν τι εστί ΑΤΑ και πώς λειτουργεί. Το θέμα της ΑΤΑ είναι πάρα πολύ δύσκολο, οφείλουμε όμως οι παραγωγικοί φορείς να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση», είπε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας πως «με τη βοήθεια της υπουργού είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε».

Με την προσέγγιση της ΟΕΒ, οι μισθοί σε αυτές τις επιχειρήσεις θα πρέπει να μειωθούν κατά 4%, καθώς σήμερα ο τιμάριθμος υπολογίζεται στο 23,5%, σε σχέση με το 27,99% όταν πάγωσε το 2012.

Τις πάγιες θέσεις του ΚΕΒΕ για την ΑΤΑ επανέλαβε και ο γ.γ. Μάριος Τσιακκής, κάνοντας λόγο «για αναχρονιστικό θεσμό που πρέπει να αλλάξει, μολονότι δεν έχουμε βάλει θέμα κατάργησης, λέμε ότι σε βάθος χρόνου πρέπει να το δούμε», σημείωσε. 

Στον αντίποδα των εργοδοτικών προσεγγίσεων, ο γ.γ. της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, επανέλαβε την πάγια θέση της Ομοσπονδίας, ότι δηλαδή η ΑΤΑ αποτελεί θέμα αρχής «και πρέπει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκαθιστά την αγοραστική αξία του μισθού», υποδεικνύοντας πως «πλέον η ανάπτυξη έχει θετικό πρόσημο».

Ο γ.γ. της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, κατέθεσε την ικανοποίησή του «γιατί η ΑΤΑ παραμένει ζωντανή, ώστε να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο της, τόσο σε ό,τι αφορά στη στήριξη της ανάπτυξης της οικονομίας, όσο και σε ό,τι αφορά στη διατήρηση της αγοραστικής αξίας των μισθών. Θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που παρουσιάζουν οι κοινωνικοί εταίροι να δώσουμε δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος, ώστε ο θεσμός της ΑΤΑ να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί» πρόσθεσε.

Επίσης, ο γ.γ. της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους, υπέδειξε πως «ο θεσμός ούτε αλλοίωση σηκώνει, ούτε κατάργηση μετά από τέσσερα χρόνια παγοποίησής του και χρόνια κρίσης, συμπίεσης μισθών και ανεργίας, στόχος είναι να επανεκκινήσουμε την ΑΤΑ». 

Παρά τις διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις που αναγνώρισε η υπουργός Εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου φρόντισε να στείλει ενθαρρυντικό μήνυμα, δηλώνοντας πως «στόχος είναι να εξευρεθεί λύση προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων». Η υπουργός Εργασίας επέστησε την προσοχή των εταίρων «στην ανάγκη διατήρησης της εργατικής ομαλότητας, όπως διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια», προσθέτοντας πως «με καλή διάθεση και υπευθυνότητα μπορεί να υπάρξουν συναινετικές λύσεις».

Η αρμόδια υπουργός προγραμματίζει χωριστές διαβουλεύσεις με τους εταίρους.


Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/334256/ata-apo-2017-koutsouremeni-diafonia-sto-pos-tha-parachoreitai#sthash.Or0YmTny.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου