Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Επανέρχονται μισθοί και ωφελήματα που «κόπηκαν» λόγω της κρίσης

Ικανοποιημένες δηλώνουν οι συντεχνίες. Από 147 συμβάσεις που εκκρεμούσαν, 131 ανανεώθηκαν με τις 76 να εξασφαλίζουν επαναφορά μισθών κι οφελημάτων.
Πηγή: http://politis.com.cy/article/epanerchonte-misthi-ke-ofelimata-pou-kopikan-logo-tis-krisis
Με το στόχο των συντεχνιών για επαναφορά των μισθών και άλλων ωφελημάτων, τα οποία διαμορφώθηκαν με μη ευνοϊκούς για τους εργαζόμενους όρους μέσα από ειδικές συμφωνίες που έγιναν την περίοδο της κρίσης, να επιτυγχάνεται σε αρκετές περιπτώσεις, συνεχίζεται η διαδικασία της ανανέωσης συλλογικών συμβάσεων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι συντεχνίες κατάφεραν να εξασφαλίσουν και μισθολογικές αυξήσεις.
«Ειμαστε ικανοποιημένοι στη βάση του γεγονότος ότι διαφαίνεται και προδιαγράφεται μια θετική τάση στη διαδικασία ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.
Ο κ. Μάτσας σημείωσε, επίσης, ότι «σε αρκετές περιπτώσεις πλέον, πέραν από την αποπαγοποίηση και επαναφορά μισθολογικών και παρεμφερών ωφελημάτων, έχουμε πετύχει, εκεί όπου τεκμηριώνεται η οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη των επιχειρήσεων, την παροχή μισθολογικών αυξήσεων».
Κατά την περίοδο από το τέλος του 2015 και το 2016 εκρεμμούσαν για ανανέωση 147 συλλογικές συμβάσεις που αφορούν 54,243 εργαζόμενους.
Από αυτές μέχρι τώρα έχουν ανανεωθεί 131 συλλογικές συμβάσεις. Σε 76 από τις συλλογικές συμβάσεις που ανανεώθηκαν οι συντεχνίες κατάφεραν να εξασφαλίσουν επαναφορά μισθών και ωφελημάτων που είχαν αλλοιωθεί ως αποτέλεσμα των ειδικών συμφωνιών που έγιναν λόγω της κρίσης. Από αυτές, σε 31 συμβάσεις επιτεύχθηκε ολική επαναφορά, η οποία αφορά κυρίως μισθούς και εισφορές σε ταμεία προνοίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συλλογικές συμβάσεις που ανανεώθηκαν, οι συντεχνίες κατάφεραν να εξασφαλίσουν ποσοστά επαναφοράς μισθών, που κυμαίνονται από 2,9% μέχρι και 7%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπολείπεται ποσοστό προκειμένου να επιτευχθεί ολική επαναφορά.
Στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και στα κέντρα αναψυχής ανανεώθηκαν τέσσερις συλλογικές συμβάσεις, ανάμεσα τους και η παγκύπρια συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
Ως γνωστόν κατά την διαδικασία ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, βασικός στόχος των συντεχνιών είναι η επαναφορά των όρων απασχόλησης, οι οποίοι διαμορφώθηκαν προς τα κάτω μέσα από ειδικές συμφωνίες που έγιναν την περίοδο της κρίσης, αλλά ακόμα και η εξασφάλιση μισθολογικών αυξήσεων ή και αυξήσεων σε άλλα ωφελήματα.
Την περίοδο που ακολουθεί θα βρίσκονται υπό ανανέωση 154 συλλογικές συμβάσεις εκ των οποίων οι 61 είναι παγκύπριες συλλογικές συμβάσεις.
Εκκρεμούν, επίσης, για ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης γύρω στις 20 συλλογικές συμβάσεις, ανάμεσα τους η συλλογική σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας, καθώς και η συλλογική σύμβαση του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού και των εργαζομένων στον ημιδημόσιο τομέα και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Πηγή: http://politis.com.cy/article/epanerchonte-misthi-ke-ofelimata-pou-kopikan-logo-tis-krisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου