Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΠΕΟ για εισφορές στο ΓΕΣΥ και για ξενοδοχεία

Η ΠΕΟ με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στο οποίο αναφέρεται σε συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για ίσο ποσοστό εισφοράς στο ΓΕΣΥ είναι υποχρεωμένη να διευκρινήσει ότι ουδέποτε συμφώνησε σε κάτι τέτοιο.
Η ΠΕΟ σ’ όλα τα επίπεδα - Βουλή, Υπουργείο Υγείας, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας - έχει υπογραμμίσει ότι δεν συμφωνεί με ανατροπή των αναλογιών για τις εισφορές μεταξύ εργοδότη, εργοδοτούμενου, κυβέρνησης που έχουν συμφωνηθεί από το 2001 και έχουν περιληφθεί από το 2001 στον σχετικό νόμο για το ΓΕΣΥ.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται έντεχνα και στοχευμένα για αλλαγή αυτών των αναλογιών σε βάρος των μισθωτών αποτελούν ανατροπή των συμφωνηθέντων και θα είναι πισωγύρισμα σ’ ότι αφορά τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το ΓΕΣΥ.
Σημειώνουμε επίσης ότι θα είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους σε μια εποχή που όλα τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και του χάσματος μεταξύ μισθών και κερδών, σε μια εποχή που τα εισοδήματα των εργαζομένων πήγαν 20 χρόνια πίσω ενώ δεν συνέβηκε το ίδιο με τα κέρδη, να αλλάζει η αναλογία εισφορών στο ΓΕΣΥ.

Να προβληματιστούν οι ξενοδόχοι για τους μισθούς και τα ωφελήματα που δίνουν στους ξενοδοχοϋπάλληλους που σε αρκετές περιπτώσεις δεν φτάνουν ούτε καν τα πενιχρά επιδόματα του κράτους….
Γ.Γ. ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ για τους ξενοδοχοϋπάλληλους. 
-Κανένας δεν θέλει να βρίσκεται στην ανάγκη να λαμβάνει ένα πενιχρό επίδομα αντί να έχει μια αξιοπρεπή εργασία. 
-Οι ξενοδόχοι έδιωξαν το ειδικευμένο προσωπικό από τη βιομηχανία εξαιτίας των συντονισμένων προσπαθειών τους για ένα διάστημα γιατί θεωρούσαν ότι ήταν υψηλά αμειβόμενο 
-Οι νέοι που εκπαιδεύονται για να μπουν στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία δεν το τολμούν τελικά λόγω των αντίξοων συνθηκών εργασία και των χαμηλών αμοιβών».
Σε χτεσινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Χάρης Λοϊζίδης αναφέρθηκε σε έλλειψη εγχώριου καταρτισμένου εργατικού δυναμικού στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και εν ολίγοις μίλησε για έλλειψη διάθεσης να ενταχθούν στη Βιομηχανία εργαζόμενοι ενώ πολύ προσβλητικά ανέφερε πως κάποιοι προτιμούν να λαμβάνουν επίδομα αντί να εργάζονται. Ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης απαντώντας στον κ. Λοϊζίδη χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές απαράδεκτες και προσβλητικές. Όπως επεσήμανε, κανένας εργαζόμενος δεν θέλει να βρίσκεται στην ανάγκη να λαμβάνει ένα πενιχρό επίδομα που μόλις και μετά βίας ίσως να επιβιώνει στις συνθήκες της Κύπρου αντί να μην έχει μια αξιοπρεπή εργασία. «Κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τόνισε, καλά θα κάνουν οι ξενοδόχοι να προβληματιστούν, καθώς φαίνεται, οι μισθοί που προσφέρουν δεν φτάνουν ούτε στο ύψος των επιδομάτων που παραχωρούνται».
Όσον αφορά στο σύστημα που λειτουργεί η τουριστική βιομηχανία, ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, τόνισε πως υπάρχει αιτιολογία για το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο τομέα πρέπει να αμείβονται καλύτερα από άλλους συγκρίσιμους τομείς αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν σε πιο δύσκολες συνθήκες και αντικοινωνικά ωράρια, όπως βράδια, γιορτές, Κυριακές κτλ.
«Όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατάντησαν να αμείβονται το ίδιο ή και λιγότερο από έναν ανειδίκευτο εργαζόμενο οπουδήποτε αλλού, ο οποίος μπορεί να εργάζεται 5 ημέρες την εβδομάδα». 
Ο Λ. Γεωργιάδης, χαρακτήρισε παραπλανητικό τον τρόπο που παρουσιάζει τα δεδομένα ο κ. Λοϊζίδης. Ο κύριος λόγος έλλειψης προσωπικού, επεσήμανε, οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη και οι νέοι που εκπαιδεύονται δεν μπαίνουν στη βιομηχανία, λόγω των αντίξοων συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών που επικρατούν. Η ευθύνη για το μεγάλο χάσμα διαμήνυσε, ανήκει εξ ολοκλήρου στους εργοδότες και οφείλεται στο γεγονός ότι για μια περίοδο προέβησαν σε συντονισμένες προσπάθειες να διώξουν το έμπειρο προσωπικό γιατί θεωρείτο υψηλά αμειβόμενο. Tο αντικατέστησαν με ξένο εργατικό κυρίως μετά το 2004, με Ευρωπαίους εργαζόμενους με χαμηλά μεροκάματα, αλλά και χαμηλή ειδίκευση, γεγονός που επηρέασε και την παραγωγικότητα, αλλά και την επικερδότητα των επιχειρήσεων. Το πιο πάνω συμπέρασμα σημείωσε προκύπτει από την επιστημονική μελέτη του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ πριν από μερικά χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου