Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Απεργία στο λιμάνι, προαγωγές δημοσίου, σχέδια ΑΝΝΑΔ για λήπτες ΕΕΕ

Εντός Φεβρουαρίου σχέδια της ΑνΑΔ για λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Written by   Feb 06, 2017 - 20:10


Εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να εφαρμοστούν από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), νέα σχέδια που στοχεύουν στην ενεργοποίηση των ατόμων που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από το κράτος, όπως αναφέρθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό της Αρχής για το τρέχον έτος.


Ο προϋπολογισμός της ΑνΑΔ για το 2017 είναι ελλειμματικός. Προβλέπει έσοδα ύψους €27.677.000 σε σύγκριση με €33.925.000 που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2016.
Οι δαπάνες προϋπολογίζονται σε €31.041.000, έναντι €38.043.000 που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2016.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, το υπολογιζόμενο έλλειμμα, ύψους €3.364.000 θα καλυφθεί από πλεονάσματα προηγούμενων ετών που κατά την 1η Ιανουαρίου 2017 υπολογίζονται σε €48.119.407.
«Το ΔΣ της ΑνΑΔ πιστεύει ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι ορθό γι' αυτήν να διαθέτει από τα πλεονάσματά της, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αντιμετώπισης της ανεργίας», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της ΑνΑΔ Ανδρέας Κιττένης.
Είπε ότι ο προϋπολογισμός βασίζεται στους στόχους της Αρχής για το τρέχον έτος, που είναι η συμβολή στην ένταξη των ανέργων και του αδρανούς δυναμικού στην απασχόληση, προώθηση της δια βίου μάθησης των απασχολουμένων, ενίσχυση των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, προώθηση της έρευνας και η αποτελεσματική διακυβέρνηση.
«Μέσα από το στόχο για συμβολή στην ένταξη των ανέργων και του αδρανούς δυναμικού στην απασχόληση, δίνεται προτεραιότητα στη συνέχιση των δράσεων κατάρτισης για ενεργητική στήριξη της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας με έμφαση στη στελέχωση επιχειρήσεων και κατάρτιση μέσα στις επιχειρήσεις, στην τοποθέτηση σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για απόκτηση εργασιακής πείρας και στη βελτίωση της απασχολησιμότητας» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το στόχο της δια βίου μάθησης, είπε ότι προτεραιότητα αποτελεί η συνεχής αναβάθμιση και εμπλουτισμός των γνώσεων και δεξιοτήτων των απασχολουμένων για προσαρμογή στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.
Ο κ. Κιττένης είπε πως για σκοπούς κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού προβλέπεται η διάθεση ποσού €19.5 εκατομμυρίων για επιχορήγηση 58.000 συμμετοχών εργοδοτουμένων και ανέργων σε ποικίλες μορφές προγραμμάτων και συνεχιζόμενης κατάρτισης.
Πρόσθετα ανέφερε ότι μέσω των διαφόρων σχεδίων τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων αναμένεται να διατεθεί ποσό ύψους €93.080.
Σημείωσε επίσης το σχέδιο παροχής κινήτρων για την πρόσληψη δικαιούχου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε συνδυασμό με τρίμηνη κατάρτιση και το σχέδιο τοποθέτησης δικαιούχων ΕΕΕ για απόκτηση εργασιακής πείρας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα οποία εγκρίθηκαν από το ΔΣ της Αρχής μετά από απόφαση του Υπουργικού, και αναμένεται να εφαρμοστούν το 2017, εντός του τρέχοντος μηνός.
Ο κ. Κιττένης σημείωσε ότι τα προγράμματα επιδότησης της εργασίας που εφάρμοσε η ΑνΑΔ ήταν επιτυχή, διαφωνώντας με τη θέση που διατύπωσε ο προεδρεύων της Επιτροπής Μάριος Μαυρίδης ότι τα σχέδια επιδότησης της εργασίας δεν ήταν αποτελεσματικά και ότι κατά 90% τυγχάνουν εκμετάλλευσης από εργοδότες, που προσλαμβάνουν άτομα τα οποία είχαν ούτως ή άλλως ανάγκη εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα τα σχέδια, σε αντίθεση με άλλα προγράμματα που θα μπορούσαν να υπάρχουν για μετεκπαίδευση του ανέργου σε κάποιον άλλο τομέα.
Ζήτησε, τέλος, τη συμπλήρωση 14 κενών θέσεων στην ΑνΑΔ, σημειώνοντας ότι αυτό το προσωπικό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των προγραμμάτων της Αρχής.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΑνΑΔ Γιώργος Παναγίδης είπε πως αυτή τη στιγμή είναι σε προτεραιότητα, με βάση τις αποφάσεις του Υπουργικού και την πολιτική του Υπουργείου Εργασίας, τα προγράμματα που αφορούν τους δικαιούχους του ΕΕΕ. Η προσπάθεια, εξήγησε, είναι να «χτυπηθεί η ανεργία» και ταυτόχρονα να υπάρξει ενεργοποίηση αυτών των ατόμων που παίρνουν επιδόματα από το κράτος.
Ανέφερε ακόμα ότι επίκειται η ανακοίνωση προγράμματος για ένταξη ληπτών του ΕΕΕ στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικούς οργανισμούς για απόκτηση εξάμηνης εργασιακής πείρας.
Σημείωσε επίσης ότι εφαρμόζονται τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων, δίνοντας προτεραιότητα στους δικαιούχους του ΕΕΕ, που αφορούν τέσσερις ειδικότητες της τουριστικής βιομηχανίας και η προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή μέχρι τον Απρίλιο, όταν θα αρχίζει η τουριστική σεζόν.
Υπάρχει ακόμα απόφαση να γίνουν αντίστοιχα προγράμματα για πωλητές, φροντιστές ηλικιωμένων και παραπληγικών.
Παράλληλα είπε, συνεχίζεται η εφαρμογή σχεδίων, όπως το σχέδιο στελέχωσης επιχειρήσεων με απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο έχει πολύ ψηλό ποσοστό παραμονής στην εργασία.
Ο κ. Παναγίδης διαφώνησε με τη θέση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Καυκαλιά ότι κάποια προγράμματα της ΑνΑΔ συμπίεσαν τους μισθούς στην αγορά προς τα κάτω, σημειώνοντας ότι ήταν μια δύσκολη περίοδος και ότι η οικονομία πέρασε από ύφεση. Συμπλήρωσε δε ότι τονίστηκε επανειλημμένα πως το επίδομα που παραχωρείτο στους συμμετέχοντες δεν ήταν ποτέ μισθός και ότι δεν επρόκειτο για εργοδότηση.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαμαρτύρονται για την ταλαιπωρία που υφίστανται από τις νέες διαδικασίες
Σε 24ωρη απεργία αύριο οι εκτελωνιστές στο λιμάνι Λεμεσού
Λεμεσός: Έξω από την είσοδο του διαχειριστή του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων, στο λιμάνι Λεμεσού, θα συγκεντρωθούν αύριο στις 8 το πρωί οι εκτελωνιστές, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την ταλαιπωρία που υφίστανται από τις νέες διαδικασίες που εφαρμόζονται, αλλά και την αδιαφορία, όπως υποστηρίζουν, των αρμοδίων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτελωνιστών, Παντελής Χριστοδούλου, ο Σύνδεσμος έχει αποστείλει από την 1η Φεβρουαρίου επιστολή στο Υπουργείο Μεταφορών, το ΚΕΒΕ και την Αρχή Λιμένων, καταγράφοντας τις ανησυχίες του για τις διαδικασίες που εφαρμόζονται υπό το νέο καθεστώς, αλλά και κάποια αιτήματα, για τα οποία, όπως είπε, δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση.

Συγκεκριμένα, ο κ.Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο αίτημα για δημιουργία ταμείων" για να μπορούν να εισπράττουν οι ιδιώτες τα διάφορα έξοδα, όπως αποθηκευτικά και ηλεκτρικό ρεύμα, που προκύπτουν κατά την εκτελώνιση".

"Η DP World Limassol ήδη οργάνωσε ταμείο που κάνει αυτή τη δουλειά, όμως η Eurogate δεν αποδέχεται και ήδη παρουσιάστηκε σήμερα οξύ πρόβλημα, καθώς η εταιρεία αναγνωρίζει μόνο τα πρακτορεία των πλοίων και αναγκαστικά εμείς πρέπει να τρέχουμε πίσω στα πρακτορεία δυο και τρεις φορές για να πληρώσουμε τα έξοδα που υπάρχουν, ενώ αναγκαζόμαστε, για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, να αφήνουμε ανοιχτές επιταγές, μέχρι να μάθουμε τι πρέπει να πληρωθεί", συμπλήρωσε.

Δεύτερο πρόβλημα, συνέχισε, αφορά τη μη σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων των αναδόχων με την ΑΛΚ και το Τμήμα Τελωνείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, αφού δεν υπάρχει ταυτόχρονη ενημέρωση στο αν ένα εμπορευματοκιβώτιο έχει εκφορτωθεί, αν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα κ.α.

"Αυτό σημαίνει για εμάς καθυστέρηση στην εκτελώνιση των εμπορευματοκιβωτίων, διότι αναγκαστικά εμείς πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει όλο το πλοίο, να δοθούν τα στοιχεία και μετά από κάποιες ενέργειες του τελωνείου μας δίνετε το πράσινο φως για να μπορούμε να συνεχίσουμε", είπε ο Παντελής Χριστοδούλου.

Οι εκτελωνιστές διαφωνούν και με την πρακτική που εφαρμόζει ο διαχειριστής σε σχέση με τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων για έλεγχο από τις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτελωνιστών, στο προηγούμενο καθεστώς οι ίδιοι οι εκτελωνιστές διευθετούσαν τη μεταφορά των συγκεκριμένων εμπορευματοκιβωτίων,  χωρίς επιπρόσθετο κόστος για τον πελάτη, ενώ σήμερα αυτό απαγορεύεται από τον νέο διαχειριστή, ο οποίος αναλαμβάνει τη μεταφορά με χρέωση 130 ευρώ για κάθε εμπορευματοκιβώτιο.

"Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει εδώ, αφού όταν δώσουμε την εντολή στην Eurogate για να μας πάρει το εμπορευματοκιβώτιο, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από την εταιρεία και καμία ενημέρωση για το που βρίσκεται η όλη διαδικασία" ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, σημειώνοντας πως συνάδελφος του αναμένει να ενημερωθεί από την περασμένη Πέμπτη για την τύχη εμπορευματοκιβωτίου που ανέλαβε η εταιρεία να μεταφέρει για έλεγχο.

 Οι εκτελωνιστές, κατέληξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου τους, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν για αύριο, θα συγκεντρωθούν έξω από την είσοδο του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων  "για να ενημερωθούν και οι εισαγωγείς ότι υπάρχουν αυτά τα προβλήματα", αλλά και ως αντίδραση στην μη ανταπόκριση των αρμοδίων στη σχετική επιστολή τους.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ξεπαγώνουν οι προαγωγές στο δημόσιο


Λευκωσία: Την αναστολή του παγώματος των προαγωγών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποφάσισε σήμερα, Δευτέρα, το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής η λειτουργός του Τμήματος, Πατρίνα Ταραμίδου, το Υπουργικό αποφάσισε ταυτόχρονα την επ` αόριστον εφαρμογή του παγώματος πλήρωσης πρώτου διορισμού, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η αναστολή του παγώματος των προαγωγών αφορά τις χαμηλότερες θέσεις προαγωγής.

Είπε πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο, Τρίτη, στη Βουλή.

Παράλληλα, η κ. Ταραμίδου ανέφερε πως με την άρση του παγώματος προαγωγών αφαιρείται και το αίτημα των 663 θέσεων προαγωγής που περιλαμβανόταν στο πακέτο αιτημάτων του περασμένου Δεκεμβρίου.

Αιτιολογώντας την απόφαση, η κ. Ταραμίδου υπενθύμισε ότι οι υπάλληλοι στη δημόσια υπηρεσία έχουν παραμείνει καθηλωμένοι μισθολογικά εδώ και χρόνια, κάτι που δεν βοηθά την παραγωγικότητα, όπως είπε.

Μέλη της επιτροπής εξέφρασαν απορία για την απόφαση όπως ανασταλεί το πάγωμα των προαγωγών, την στιγμή που υπάρχουν πολλά κενά σε θέσεις στη δημόσια και ευρύτερη δημόσια υπηρεσία.

Ζητήθηκε επίσης να παρουσιαστούν στοιχεία για το μισθολογικό κόστος της απόφασης αυτής.

Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το αίτημα του Τμήματος για ξεπάγωμα 104 θέσεων στο δημόσιο τομέα και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τα δύο σημειώματα που κατατέθηκαν, πρόκειται για 64 θέσεις στον δημόσιο τομέα και 6 θέσεις ωρομίσθιων. Από τις 64 θέσεις οι 37 αφορούν θέσεις Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής (5 στο Υπουργείο Γεωργίας, 4 στο Εσωτερικών, 1 θέση Οικονομικού Διευθυντή στο Υπουργείο Οικονομικών, 13 στο Παιδείας και 6 στο Μεταφορών).

Οι υπόλοιπες 27 είναι θέσεις Πρώτου Διορισμού (14 στο Υπουργείο Παιδείας και 13 στο Μεταφορών). Οι 6 θέσεις ωρομίσθιου προσωπικού αφορούν 1 θέση Επιστάτη στο Τμήμα Δασών και 5 θέσεις Επιστάτη στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών.

Το δεύτερο σημείωμα αφορά 94 θέσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι 15 αφορούν την Αρχή Λιμένων και έχουν μέση ετήσια μακροπρόθεσμη δαπάνη 817,8 χιλ. ευρώ, ενώ οι 79 αφορούν συνολικά 13 Οργανισμούς.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου