Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Άνεργοι και συνταξιούχοι

Πάνω από 40 χιλ. οι άνεργοι στην Κύπρο (Πίνακες)

Ο τουριστικός τομέας σώζει την κατάσταση – Δείτε όλα τα στοιχεία
Aντρέας Πολυκάρπου
offsite

Η ανεργία στη χώρα μας αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα της οικονομίας μας αφού τον πρώτο μήνα του 2017 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 42,839 χωρίς να υπολογίζονται οι μη εγγεγραμμένοι άνεργοι.
Χαρακτηριστικό της πολύ αρνητικής εικόνας αποτελεί και το γεγονός ότι μόνο τον Ιανουάριο του 2017 υπήρξαν 4.417 νεοεισερχόμενοι άνεργοι. 
Τουρισμός 
Σε επικοινωνία που είχαμε με την ΑνΑΔ ο Αναπληρωτής Διευθυντής Έρευνας και Προγραμματισμού  κος Γ. Μουρουζίδης μας ανέφερε ότι υπάρχουν ελλείψεις στον τομέα του τουρισμού τις οποίες και προσπαθούν να καλύψουν μέσα από τα προγράμματα της ΑνΑΔ τα οποία αφορούν στην κατηγορία των ανέργων που λαμβάνουν Ε.Ε.Ε.
Πρόκειται για προγράμματα κατάρτισης για τραπεζοκόμους, καμαριέρες, υπάλληλους υποδοχής και bartenders. 
Σύμφωνα με τον κο. Μουρουζίδη ο τουριστικός τομέας είναι ένας τομέας που έχει ανάγκες λόγω και της αύξησης των τουριστών ενώ – όπως μας τόνισε- θα συνεχίσουν τα προγράμματα κατάρτισης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία. 
Τη μερίδα του λέοντος στην πίττα της ανεργίας κατέχουν οι πολίτες μεταξύ των ηλικιών 30-39 των οποίων οι άνεργοι ανέρχονται σε 11,574. Αν υπολογίσουμε τους άνεργους στην ηλικιακή ομάδα 25-39 (την πιο παραγωγική ηλικιακή ομάδα σε όλες τις χώρες και από την οποία ομάδα θα έπρεπε να προέρχεται το μελλοντικό έμπειρο εργατικό δυναμικό) ο αριθμός αυξάνεται στις 17,387 ανέργους.
Στη δυσμενέστερη θέση βρίσκονται οι πολίτες με απολυτήριο λυκείου οι οποίο ξεπερνούν τις 15 χιλιάδες ενώ ακολουθούν οι πτυχιούχοι με τον αριθμό τους να ξεπερνά τις 10 χιλιάδες ανέργους. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας έχουν οι χωρίς μόρφωση πολίτες οι οποίοι εργάζονται κυρίως ως ανειδίκευτοι εργάτες.
Αναφορικά με τους αριθμούς των ανέργων ανά επαρχία η πρωτιά ανήκει στη Λευκωσία η οποία και αριθμεί πέραν των 10 χιλιάδων ανέργων.
Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά:
Μορφωτικό επίπεδο
•    Χωρίς μόρφωση: 151
•    Στοιχειώδης εκπαίδευση: 10.311
•    Μέση Γενική Εκπαίδευση: 17.396
•    Μέση Τεχνική εκπαίδευση: 4.512
•    Ανώτερη εκπαίδευση: 10.469
Ηλικία
•    Κάτω των 20: 223
•    20-24: 2.957
•    25-39: 11.574
•    40-49: 8.707
•    50-59: 9.589
•    60-64: 3.759
•    65 και πάνω:  217
Επαρχία
•    Λευκωσία: 11.802
•    Λεμεσός:  10.808
•    Αμμόχωστος: 5.936
•    Λάρνακα: 7.437
•    Πάφος: 6.856
Διάρκεια
Η πλειοψηφία των ανέργων στην Κύπρο βρίσκεται εργασιακά παροπλισμένοι πέραν των 3 μηνών και ξεπερνούν τον ένα χρόνο με τον αριθμό τους να φτάνει τις 24.446.
•    Μέχρι 15 μέρες: 2.369
•    15 μέρες- 3 μήνες: 16.024
•    3 μήνες- 6 μήνες: 7.465
•    6 μήνες-12 μήνες: 5.771
•    12 μήνες και πάνω: 11.210
Φύλο
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με την ανεργία είναι ελάχιστη αφού οι γυναίκες ξεπερνούν αριθμητικά τους άντρες άνεργους μόλις κατά 313 άτομα.
Συγκεκριμένα οι άντρες ανέρχονται σε 21.263 άνεργους κα οι γυναίκες σε 21.576.
Αναλυτικά:
http://www.offsite.com.cy/sites/default/files/2017/antres.jpg
http://www.offsite.com.cy/sites/default/files/2017/gynaikes.jpg
Πόσα άτομα βρήκαν δουλειά από τους εγγεγραμμένους ανέργους
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τον Ιανουάριο του 2017 143 άτομα από τους εγγεγραμμένους ανέργους τοποθετήθηκαν σε εργασιακές θέσεις με την πλειοψηφία (66 άνεργοι) να βρίσκουν δουλειά ως ανειδίκευτοι εργάτες.
Από τους 143 οι 79 ήταν άντρες και οι 64 γυναίκες ενώ η πλειοψηφία των 143 προέρχονται:
•    Λευκωσία: 71
•    Λεμεσός: 34
•    Αμμόχωστος: 3
•    Λάρνακα: 10
•    Πάφος: 25


ΕΚΥΣΥ: Η Κυβέρνηση αφαίρεσε από τους συνταξιούχους €400 εκ.


24h.com.cy
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση έχει αφαιρέσει από τους συνταξιούχους περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΕΚΥΣΥ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είκοσι τρεις χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν χάσει τη μικρή επιταγή λόγω της επιμονής της κυβέρνησης να αρνείται τροποποίηση της Νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για να μπορούν χαμηλοσυνταξιούχοι που για διάφορους λόγους δεν υπέβαλαν αίτηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014, να μπορούν έστω και τώρα να υποβάλουν.
Όπως αναφέρεται, 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ έχουν αφαιρεθεί από τους συνταξιούχους μόνο από αυτή την απόφαση της κυβέρνησης η οποία καθόρισε μόνο για τους συνταξιούχους ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων . Άλλα 20 περίπου εκατομμύρια έχει αφαιρέσει η Κυβέρνηση λόγω αλλαγής των κριτηρίων για το πασχαλινό επίδομα, προστίθεται.
Η ΕΚΥΣΥ αναφέρει επίσης ότι σχεδόν κανένα νοικοκυριό συνταξιούχων δύο ατόμων δικαιούται το πασχαλινό επίδομα. Αν ληφθεί ακόμη υπόψη και η ζημιά που έχουν υποστεί από το γεγονός ότι όλοι οι συνταξιούχοι από το καλοκαίρι του 2013 πληρώνουν στα νοσοκομεία, πληρώνουν και για τη μεταφορά τους με λεωφορείο, η ζημιά για τους συνταξιούχους επί του βιοτικού τους επιπέδου ξεπερνά το 30%, συμπληρώνει.
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρέθεσε ο Γ.Γρ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνεδρίας της Επαρχιακής Επιτροπής της ΕΚΥΣΥ Λευκωσίας την Παρασκευή.
Ο Γ.Γρ της ΕΚΥΣΥ, όπως αναφέρεται, ενημέρωσε τα στελέχη της ΕΚΥΣΥ ότι η κυβέρνηση αρνείται μέχρι στιγμής, παρόλα τα διαβήματα της ΕΚΥΣΥ, να δεχθεί πρόταση της Οργάνωσης για να μην υπολογίζονται όλοι οι τόκοι στα ετήσια εισοδήματα τους από τυχόν καταθέσεις που πιθανόν έχουν χαμηλοσυνταξιούχοι .
Αρνείται, όπως αναφέρει, να κατανοήσει την ανάγκη που οδήγησε τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι με πολλές οικονομίες και στερήσεις φύλαξαν κάποια λεφτά για τα υστερινά τους, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, τα οποία χρησιμοποιούν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη “καλύπτοντας την αμέλεια της κυβέρνησης, η οποία άφησε τα νοσοκομεία να γονατίσουν και να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ηλικιωμένους οι οποίοι περιμένουν χρόνια στις λίστες αναμονής”.
Σημειώνεται ότι έκθεση για τα οργανωτικά αποτέλεσμα της ΕΚΥΣΥ ετοίμασε ο Επαρχιακός Γραμματέας Μάρκος Τσιηφτές, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Ε.Γρ. της ΠΕΟ Λευκωσίας Χαράλαμπος Ηρακλείδης ο οποίος αφού συνεχάρη τα στελέχη της ΕΚΥΣΥ για την προσφορά τους, τους διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΟ θα είναι κύριο στήριγμα των αγώνων των συνταξιούχων.
Η Επαρχιακή Επιτροπή, συνεχίζει η ανακοίνωση, εκφράζοντας την αγανάκτηση των συνταξιούχων για τα συνεχιζόμενα προβλήματα εξουσιοδότησε την Γραμματεία της ΕΚΥΣΥ να μελετήσει νέα μέτρα αγώνα για την επανάκτηση των δικαιωμάτων τους.
Παράλληλα, τα στελέχη της ΕΚΥΣΥ εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο την οργάνωση τους και στον οργανωτικό αλλά και στον οικονομικό τομέα διότι εκτιμούν ότι μόνον με μια δυνατή Οργάνωση μπορούν να αγωνιστούν για επαναφορά των δικαιωμάτων τους στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου