Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

“Όχι άλλη κοροϊδία», φώναξαν έξω από τη Βουλή οι συνταξιούχοι

* Διαδήλωση με απαίτηση την επανάκτηση των δικαιωμάτων που τους αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια


Γράφει: Κυριακή Δημητρίου *
«Όχι άλλη κοροϊδία» διεμήνυσαν δεκάδες συνταξιούχοι που διαδήλωσαν σήμερα το πρωί έξω από τη Βουλή, και, εμφανώς αγανακτισμένοι, απαίτησαν επανάκτηση των δικαιωμάτων που τους αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας σε μείωση του βιοτικού τους επιπέδου κατά 30%.
Τη διαδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), η οποία νωρίτερα σήμερα πραγματοποίησε το Παγκύπριο Συνέδριό της.
«Απαιτούμε επανάκτηση των δικαιωμάτων μας», «δωρεάν υγεία στην τρίτη ηλικία», «κάτω τα χέρια από τους συνταξιούχους» ήταν μερικά από τα συνθήματα των συγκεντρωθέντων.
Οι συνταξιούχοι απαίτησαν επίσης εφαρμογή του ΓεΣΥ, δωρεάν χρήση των μέσων μεταφοράς και πασχαλινό επίδομα.
Οι αριθμοί ευδοκιμούν, ο κόσμος πεινά...
«Αγωνιζόμαστε από τα μικρά μας χρόνια για μια καλύτερη ποιοτική ζωή στα γηρατειά μας, αλλά, δυστυχώς, μας την αφαίρεσαν. Δεν έχουμε ποιοτική ζωή. Τι λεν αυτοί οι άνθρωποι;» διερωτήθηκε μια συνταξιούχος.
«Εμείς με τις ανικανότητες που θα πάμε;» διερωτήθηκε άλλος. «Οι αριθμοί ευδοκιμούν, ο κόσμος πεινά, ο κόσμος πάει νοσοκομεία και τον διώχνουν. Δεν βαστά. Ή θα φάει ή θα πάει νοσοκομείο. Πρέπει να σταματήσουν αυτά» φώναξε άλλος.
40 εκ. έχουν αφαιρεθεί από τους συνταξιούχους τα τελευταία τέσσερα χρόνια
Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, δήλωσε πως «οι συνταξιούχοι είναι αγανακτισμένοι, υποφέρουν, δεν αντέχουν άλλο. Τα προβλήματα είναι εκεί. Τετρακόσια εκατομμύρια έχουν αφαιρεθεί από αυτούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το βιοτικό τους επίπεδο έχει πληγεί πέραν από το 30 τοις εκατόν. Κάποιοι περιμένουν για χρόνια στις λίστες αναμονής, κάποιοι δεν αντέχουν, φεύγουν» είπε.
Σήμερα, ανέφερε, πραγματοποιήθηκε το Παγκύπριο Συνέδριο των Συνταξιούχων στο οποίο εγκρίθηκε υπόμνημα που δόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, από αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ, κατά την ώρα της διαδήλωσης.
«Απαιτούμε από την Βουλή και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής να στηρίξει τον αγώνα μας για επανάκτηση των δικαιωμάτων μας στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές. Να σταματήσει η κοροϊδία, ήταν ένα από τα συνθήματα των συνταξιούχων σήμερα, και το εννοούν» είπε ο κ. Σκαρπάρης.
Υπόμνημα τον πρόεδρο της Βουλής
Στο υπόμνημα που δόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η μικρή συμπληρωματική επιταγή που παραχωρείται με βάση το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, έχει αποκοπεί ή μειωθεί σε πέραν των 30 χιλιάδων συνταξιούχων και ότι το πασχαλινό επίδομα, με τα κριτήρια που καθόρισε η κυβέρνηση, έχει σχεδόν καταργηθεί για την πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων, ιδιαίτερα των νοικοκυριών με δύο άτομα.
Επίσης σημειώνεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν έδωσε σχεδόν κανένα δικαίωμα στους συνταξιούχους.
Με το υπόμνημα, η ΕΚΥΣΥ ζητά, μεταξύ άλλων, από τα κόμματα και τον Πρόεδρο της Βουλής να τροποποιηθεί η νομοθεσία για να επιτρέπει σε όλους τους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και αν τηρούν τα κριτήρια να επανακτήσουν την μικρή επιταγή.
Ζητείται ακόμα να τροποποιηθεί το σχέδιο της ειδικής χορηγίας για τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας έτσι ώστε να μην υπολογίζονται στα ετήσια εισοδήματά τους όλοι οι τόκοι που πιθανόν να έχουν από καταθέσεις, να συζητηθούν τα κριτήρια, που αυθαίρετα, όπως αναφέρουν, εφάρμοσε η κυβέρνηση για τα άτομα που χρειάζονται φροντίδα, να επανέλθουν τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν το 2012 σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του πασχαλινού επιδόματος και να επανέλθει το δικαίωμα για το επίδομα μάνας.
Τέλος, ζητείται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μεταφορά των συνταξιούχων, καθώς και αναδρομική πληρωμή του ΕΕΕ στους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους.
Βουλευτές του ΑΚΕΛ στο πλευρό των συνταξιούχων
Στο πλευρό των συνταξιούχων βρέθηκαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης και Σκεύη Κουκουμά, που εξέφρασαν στους συνταξιούχους την αλληλεγγύη τους και στήριξη στα αιτήματά τους.
«Είστε απόμαχοι της δουλειάς και όχι απόμαχοι της ζωής, και σαν απόμαχοι της δουλειάς δικαιούστε αξιοπρεπή ζωή, την οποία, δυστυχώς, με πολιτικές αποφάσεις σας την αφαιρούν» ανέφερε, απευθυνόμενους στους συνταξιούχους, ο κ. Λουκαΐδης.

* ΚΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου