Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Συνεργατισμός, ΕΤΥΚ και ξενοδοχεία

Αποφασίζουν για απεργίες στο Συνεργατισμό
Φιλελεύθερος, 8-6-2017
Αντιμέτωπο με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της πλειοψηφίας των εργαζομένων θα βρεθεί ο Συνεργατισμός, όπως όλα συνηγορούν μεσούντος του καλοκαιριού, σε μια ιδιαίτερη σημαντική περίοδο, καθώς οι διεργασίες για την επικείμενη είσοδό του στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα εισέρχονται στην τελική ευθεία. 
Στις κάλπες προσέρχονται την προσεχή Δευτέρα οι περίπου 2.300 εργαζόμενοι, μέλη της ΠΕΟ, της ΣΕΚ και της ΠΑΣΥΔΥ, έχοντας ενώπιόν τους την εισήγηση των συντεχνιών για λήψη απεργιακών μέτρων. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη σταδιακή επιστροφή μέρους των μισθολογικών αποκοπών, με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί στο πλαίσιο της έκτακτης ειδικής συμφωνίας για την περίοδο 2014-2018.
Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν, έχουν στηρίξει την πορεία του Συνεργατισμού με μεγάλη εισφορά που ανέρχεται στα €100 εκατ. μέχρι τώρα, που μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών ύψους 15%, κατά μέσο όρο, και πάγωμα των προσαυξήσεων. Συνδικαλιστικά στελέχη καταλόγιζαν στη διοίκηση του Συνεργατισμού «άρνηση για εποικοδομητικό διάλογο ακόμη και ενώπιον του υπουργείου Εργασίας και κωλυσιεργία προώθησης άλλων ζητημάτων».  
Ειδικότερα, την προσεχή Δευτέρα αρχίζει η τριήμερη εκλογική διαδικασία και κάλπες θα στηθούν σε όλες τις εταιρείες του Συνεργατισμού. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να τοποθετηθούν επί της συντεχνιακής πρότασης και θεωρείται βέβαιο ότι η πρόταση θα τύχει της έγκρισης από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, καθώς αυτό ήταν το μήνυμα των επαρχιακών συνελεύσεων που διοργανώθηκαν πριν μερικές ημέρες.
Μετά την έγκριση της πρότασης, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποχρέωση να ενημερώσει γραπτώς τη διοίκηση του Συνεργατισμού και να δώσει δεκαήμερη προειδοποίηση στην εργοδοτική πλευρά πριν την εκδήλωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Έτσι, τέλη Ιουνίου, αρχές του ερχόμενου μήνα εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε απεργία.
Επίσης, σε ένα δεύτερο πλάνο, οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη συνομολόγηση ενιαίας συλλογικής σύμβασης και την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και ομοιόμορφων όρων εργοδότησης για το σύνολο του προσωπικού. Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι υπάλληλοι που ασκούν τα ίδια καθήκοντα έχουν διαφορετικούς όρους μισθοδοσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες και αδικίες μεταξύ του προσωπικού.
Με τη συγχώνευση των εταιρειών του Συνεργατισμού οι συντεχνίες θεωρούν ότι το θέμα αυτό «πρέπει να επιλυθεί με τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των εταιρειών, αίροντας τις όποιες αδικίες καταγράφονται», όπως δήλωναν συντεχνιακά στελέχη. 
  Αντωνία Λαμπράκη   

Έτοιμη να αντιδράσει η ΕΤΥΚ για τις συμφωνίες
Μήνυμα «προς πάσαν κατεύθυνση» ότι η ΕΤΥΚ είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τις υφιστάμενες συμφωνίες και τους εργασιακούς θεσμούς και ότι θα αντιδράσει δυναμικά σε κάθε προσπάθεια για καταστρατήγησή τους», έστειλε το Σάββατο η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου μέσα από το 49ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριό της. 
Σε ομιλία του στο συνέδριο, ο γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης έστειλε, επίσης, μήνυμα προς τον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «απαίτηση της Οργάνωσης, είναι η υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού όπως αυτή είχε αποτυπωθεί στη γνωστή επιστολή τους, της 23ης Μαΐου 2013, ως την ελάχιστη διόρθωση σε μια μεγάλη αδικία που υπέστη ο ιερός θεσμός των ταμείων προνοίας, μια αδικία που δεν έγινε ακούσια αλλά εκούσια». 
 «Παρόλο που έχουν ξεκινήσει να καταγράφονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την οικονομία μας, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αφού ακόμα υπάρχουν αρκετές δυσκολίες κι όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρις ότου να δούμε στην πράξη την ποθούμενη ανάπτυξη και ευημερία των ανθρώπων και τους τόπου μας και όχι των αριθμών», είπε ο κ. Παναγίδης.
Τόνισε ότι σήμερα η διατήρηση της εργατικής ειρήνης αποτελεί μια αναγκαιότητα στον χώρο των τραπεζών, και κάλεσε τις διοικήσεις όπως επιδεικνύουν σεβασμό προς τις υφιστάμενες συμφωνίες και τους εργασιακούς θεσμούς, καθώς η ΕΤΥΚ είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού και να προασπίσει με κάθε τρόπο την προσήλωση σε αυτούς.  
Ο επίτιμος πρόεδρος Λοΐζος Χατζηκωστής στην ομιλία του ανέφερε ότι είναι εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλεται, η οποία είναι καλά συντονισμένη και έχει ως στόχο να αποδυναμωθεί η ΕΤΥΚ. Δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν και ιδιαίτερα σε αυτούς που μεθοδεύουν τις πιο πάνω κινήσεις, ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι αποτελούν ένα μεγάλο, υπολογίσιμο και συμπαγές κομμάτι της κοινωνίας του τόπου.
Γι’ αυτό και όσοι καλλιεργούν το αντισυνδικαλιστικό κλίμα θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την αντίδραση της τραπεζοϋπαλληλικής οικογένειας και τις συνέπειες που αυτή θα έχει. Αναφέρθηκε επίσης και στις διαδικασίες για την πώληση της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνοντας ότι η ΕΤΥΚ παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και είναι βέβαιη ότι μέσα από τις δικές της παρεμβάσεις, θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των μελών της.
Ο κ. Χατζηκωστής αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Οργάνωση τα τελευταία χρόνια τονίζοντας ότι η ενότητα όλων χρειάζεται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και δυσκολιών που υπάρχουν.
Πηγή: Φιλελευθερος 

Kόκκινο Ζέτας σε ΠΑΣΥΞΕ για αλλοδάπους

Κόκκινο έδειξε η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο αίτημα του ΠΑΣΥΞΕ για αδειοδότηση αλλοδαπών φοιτητών από τρίτες χώρες για απασχόληση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σχετικό γραπτό αίτημα υπέβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, προτάσσοντας τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας σε εργατικό δυναμικό. 
Το αίτημα έρχεται σε μια περίοδο που η αρμόδια υπουργός αναμένει απαντήσεις από τους τουριστικούς εταίρους, περιλαμβανομένου και του ΠΑΣΥΞΕ, αναφορικά με τις ανάγκες τους σε προσωπικό. Και σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, πέραν των 4.000 εγγεγραμμένων ανέργων (Απρίλης 2017) είχαν δηλώσει προϋπηρεσία ή προτίμηση για εργοδότηση στην τουριστική βιομηχανία. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασιών και σταδιακά θα επέστρεφαν στις τουριστικές μονάδες. 
Πιο συγκεκριμένα, κατεπείγουσα επιστολή προς τους τουριστικούς εταίρους, ξενοδόχους και ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, απέστειλε η υπουργός Εργασίας, καλώντας τους να υποβάλουν λεπτομερή στοιχεία αναφορικά τις ανάγκες τους σε προσωπικό, προκειμένου να παραπέμψει εγγεγραμμένους άνεργους, περιλαμβανομένων και δικαιούχων του ΕΕΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών ενεργοποίησής τους.
Μολονότι παρήλθε σχεδόν ένας μήνας από την αποστολή της επιστολής (ημερ. 17 Μαΐου), και παρά τις επανειλημμένες τοποθετήσεις των επαγγελματικών φορέων για πιεστικές ελλείψεις σε προσωπικό, εντούτοις καμία απάντηση έλαβε η αρμόδια υπουργός, παρά το ότι απέστειλε και υπενθύμιση.
Η υπουργός Εργασίας με επιστολή προς τους προέδρους των φορέων, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής, ζητά στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, ανά ειδικότητα και τους εργοδότες οι οποίοι είναι σε αναζήτηση προσωπικού. Επίσης, ζητά από τους Συνδέσμους να καταθέσουν τους όρους εργοδότησης που προσφέρουν. 
Πάντως, στελέχη του ΠΑΣΥΞΕ με πρόσφατες δηλώσεις ανέβαζαν τις ανάγκες σε προσλήψεις γύρω στις 4.000 άτομα. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Σύνδεσμος ακόμη συγκεντρώνει στοιχεία και προσανατολίζεται να τα υποβάλει μετά την επικείμενη ετήσια συνέλευσή του, που είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιουνίου. Στη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων είναι και ο ΣΤΕΚ. 
Ο λόγος που φαίνεται να μην επείγονται οι επιχειρηματίες να δώσουν στοιχεία στην υπουργό Εργασίας είναι γιατί μεγάλος αριθμός έχει σπεύσει, κάποιοι από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, και προσλάβει προσωπικό από διάφορες χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και χωρών της ανατολικής Ευρώπης, πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.  

  Αντωνία Λαμπράκη   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου