Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Συνεργατισμός προς απεργία και απεργιακή νίκη στην αφαλάτωση

Σε μέτρα προχωρούν οι Συνεργατιστές, όπως όλα δείχνουν
-Οι Συνεργατιστές είναι αποφασισμένοι να δώσουν ένα δυνατό και βροντερό μήνυμα για την ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους και να θωρακίσουν τα Συνδικαλιστικά τους δικαιώματα
-Σε απεργιακές κινητοποιήσεις φαίνεται να προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ) αφού όπως προέκυψε από τις επτά περιφερειακές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν οι Συντεχνίες ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, η αντίστοιχη της ΣΕΚ και η ΠΑΣΥΔΥ, σε όλες τις πόλεις διαφάνηκε πως η πρόταση του Συνδικαλιστικού Κινήματος για λήψη μέτρων θα υπερψηφιστεί κατά την 3ήμερη μυστική ψηφοφορία που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου, σε όλα τα ΣΠΙ. Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας θα γίνει γνωστό την Τετάρτη το απόγευμα.
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους έχουμε εξαναγκαστεί να προχωρήσουμε σε μυστική ψηφοφορία για να εξασφαλίσουμε την μαζική συναίνεση των εργαζομένων ώστε να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν και θα κλιμακωθούν, ανάλογα με τις εξελίξεις είναι οι εξής: -Η έντονη και επίμονη άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο και να συζητήσει ουσιαστικά τα θέματα που προκύπτουν από την Έκτακτη Ειδική Συμφωνία Ορισμένης Διάρκειας 2014-2018 .
-Παρά τη συνέπεια, την υπομονή και την ωριμότητα που έχουμε επιδείξει, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα και στην προώθηση πολλών άλλων ζωτικών θεμάτων, είτε αυτά αφορούν στην συνομολόγηση της ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης, το ενιαίο μισθολόγιο και το βασικό ζήτημα της ομοιομορφίας των όρων εργοδότησης και των μισθολογικών ανισοτήτων συναδέλφων που εκτελούν τα ίδια καθήκοντα καθώς και σειρά άλλων ζητημάτων που άπτονται της ομαλής και απρόσκοπτης διεκπεραίωσης του έργου των εργαζομένων.
Ενόψει των πιο πάνω, οι Συντεχνίες κάλεσαν τους εργαζόμενους να προσέλθουν μαζικά στους χώρους ψηφοφορίας και να ψηφίσουν την ομόφωνη πρόταση των Κλαδικών Συμβουλίων των Οργανώσεων τους για απεργιακά μέτρα έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βελτίωση τόσο των καλώς νοούμενων συμφερόντων και δικαιωμάτων τους αλλά και των ευρύτερων συμφερόντων του Συνεργατισμού. 
 Υπενθυμίζουμε πως η ψηφοφορία είναι μυστική και δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη των Συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ και όσοι άλλοι εργαζόμενοι επιθυμούν να εγγραφούν στις Οργανώσεις.
Η ψηφοφορία άρχισε σήμερα την Δευτέρα 12 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί Τετάρτη 14 Ιουνίου το απόγευμα.
Σε περίπτωση έγκρισης της εισήγησης των Συντεχνιών, τότε την Πέμπτη, 15 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων, θα σταλεί 10ήμερη προειδοποιητική επιστολή στην Διεύθυνση, την Επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας όπου θα ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την απόφαση των εργαζομένων για λήψη απεργιακών μέτρων.
Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία M.N. LIMASSOL WATER CO LTD» που είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Αφαλάτωσης στην Επισκοπή Λεμεσού δικαιώθηκαν μετά από εννέα ημέρες απεργία
Μετά από 9 ημέρες απεργίας οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «M.N. LIMASSOL WATER CO LTD» που είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Αφαλάτωσης στην Επισκοπή Λεμεσού δικαιώθηκαν και επέστρεψαν στις εργασίες τους.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι μέλη των Συντεχνιών ΣΕΜΜΗΚ ΠΕΟ και της αντίστοιχης της ΣΕΚ κατήλθαν σε απεργία α
πό τις 30 Μαΐου μέχρι τις 7 Ιουνίου εξαιτίας της υπαναχώρησης της εταιρείας από τα συμφωνηθέντα. Η εταιρεία αρνήθηκε να εφαρμόσει την πρόταση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016 για επίλυση της τότε Εργατικής διαφοράς για την συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης που να διέπει τους όρους εργοδότησης των εργαζομένων. Εκ τότε έγιναν διάφορες συναντήσεις αλλά συνάντησαν την πρωτοφανή άρνηση της εργοδοτικής πλευράς.
Η διαφορά λύθηκε μετά από πρόσκληση των δύο πλευρών από την Υπουργό Εργασίας όπου στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε η Υπουργός έδωσε διευκρινήσεις για την αρχική της πρόταση, η οποία έγινε «Νιώθουμε πλήρως δικαιωμένοι από την κατάληξη αυτή γιατί η θέση του Συνδικαλιστικού Κινήματος παρέμεινε η ίδια με την αρχική», δήλωσε στο «Ε.Β.» ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΣΕΜΜΗΚ ΠΕΟ και Ε.Γ. της ΣΕΜΜΗΚ ΠΕΟ Λεμεσού, Αντρέας Θωμά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου