Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Απεργία στο Βασιλικό και κούρεμα Ταμείου Συντάξεων ΑΤΗΚ

-Αποφασιστική αντίδραση από τους εργαζόμενους της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού
-Ανέστειλαν απεργιακά μέτρα μετά την επίτευξη συμφωνίας ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας
Η δυναμική αντίδραση των εργαζομένων της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού είχε σαν αποτέλεσμα την επίτευξη συμφωνίας, η οποία δίνει περιθώριο ενός μήνα για να πραγματοποιηθούν εντατικές διαπραγματεύσεις ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, με στόχο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές εδώ και καιρό και έχουν σχέση με τις παραβιάσεις από μέρους της εταιρείας άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης.
Η Εργατική πλευρά εκφράζει την ικανοποίηση της για αυτή την εξέλιξη και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα εργαστεί με αποφασιστικότητα αυτό το χρονικό διάστημα που υπάρχει για να εξευρεθούν λύσεις.
Με την ελπίδα ότι και η εργοδοτική πλευρά θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο αναμένονται θετικές εξελίξεις.
Ο ρόλος της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας είναι καθοριστικός αφού τα ζητήματα που δημιουργούν τις διαφορές βρίσκονται ενώπιον της εδώ και αρκετό καιρό.
Οι εργαζόμενοι στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου και προηγήθηκε της συνάντησης ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας αποφάσισαν με μυστική ψηφοφορία σχεδόν ομόφωνα να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα και αν δεν καταστεί δυνατόν να επιλυθούν τα προβλήματα και να επέλθει συμφωνία στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, τα απεργιακά μέτρα θα επανέλθουν.
1/11/2017 PEO

Παραμένει το κούρεμα Ταμείου Συντάξεων ΑΤΗΚ
Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και το κούρεμα των καταθέσεων, η Ολομέλεια του Διοικητικού Δικαστηρίου, απέρριψε την προσφυγή του Σχεδίου Συντάξεων και Χορηγημάτων των Υπαλλήλων της ΑΤΗΚ, που στρέφονταν κατά των διαταγμάτων με τα οποία, ουσιαστικά, η Λαϊκή τέθηκε εκτός του τραπεζικού χάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα εξυγίανσης προκάλεσαν ζημιά στο Ταμείο γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Είναι δε προφανές ότι η άσκηση προσφυγής αποτελούσε μια προσπάθεια ανατροπής των δεδομένων. 
Πριν εξετάσει την ουσία, το Διοικητικό Δικαστήριο με πενταμελή σύνθεση επιλήφθηκε της προδικαστικής ένστασης που τέθηκε από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας -ως αρχή εξυγίανσης- η οποία υποστήριζε πως η επίλυση των θεμάτων τα οποία προκύπτουν είναι θέμα που αφορά τα αστικά δικαστήρια και όχι το Διοικητικό Δικαστήριο.
Με αναφορά σε σχετικές επί του θέματος αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο, υπενθυμίζεται, ότι τον Οκτώβριο του 2014, έκρινε πως τα θέματα που σχετίζονται με τα μέτρα εξυγίανσης και το κούρεμα καταθέσεων είναι ιδιωτικής φύσεως, έκρινε πως δεν είχε δικαιοδοσία να επιληφθεί περαιτέρω της προσφυγής. 
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Δικαστήριο παρέπεμψε σε σχετική απόφαση όπου τονιζόταν ότι «ο όποιος επηρεασμός δικαιωμάτων διά της παρέμβασης της Πολιτείας σε συμβατική σχέση εξετάζεται σε αστικές διαδικασίες ως θέμα ιδιωτικού δικαίου και όχι σε διαδικασίες αναθεωρητικού ελέγχου ως θέμα δημοσίου δικαίου. Αν λοιπόν η Αιτήτρια, ως Τράπεζα στην οποία απαγορεύεται με το Διάταγμα να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι των καταθετών της σε σχέση με τη συμβατική δυνατότητά τους για άμεση και απεριόριστη πρόσβαση στις καταθέσεις τους, αισθάνεται ότι επηρεάζεται και η ίδια (και όχι μόνο οι πελάτες της), ως συνέπεια της απαγόρευσης του Διατάγματος, ώστε να ζημιώνει ένεκα αυτής, έχει κάθε δικαίωμα να απευθυνθεί στις προσφερόμενες αστικές διαδικασίες προς διεκδίκηση οποιασδήποτε τέτοιας ζημιάς της εγείροντας εκεί και όποια θέματα παρανομίας του διατάγματος, εξειδικεύοντας και αποδεικνύοντας, αν ήθελε επιτύχει, τη ζημιά της. Ομοίως, αν εναχθεί από τους πελάτες της για παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεών της προς αυτούς, μπορεί να εμπλέξει την Πολιτεία σε εκείνες τις διαδικασίες κατ' αναλογία των υποδείξεών μας στην εν λόγω απόφαση».
Κρίθηκε, λοιπόν, ότι το Διοικητικό Δικαστήριο στερείτο δικαιοδοσίας να εξετάσει την προσφυγή, η οποία χαρακτηρίστηκε ως μη παραδεκτή και απορρίφθηκε. Οι όποιες αξιώσεις πλέον του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ θα κριθούν στα αστικά δικαστήρια και, προφανώς, σε βάθος χρόνου. 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου