Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Αδυναμίες ΕΕΕ και πτωχεύσεις εταιρειών

Γεν. Ελεγκτής: «Τρύπιος» και «αδύνατος» ο νόμος για Ε.Ε.Ε.
Offsite.com.cy
Οι έξι βασικές αδυναμίες που εντοπίζει ο Γεν. Ελεγκτής
Του Γιώργου Μιχαηλίδη
Πολλά κενά που οδηγούν σε καθυστερήσεις και ελλείψεις στον τρόπο χειρισμού των αιτήσεων παροχής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έρευνα που διεξήγαγε σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας που ψηφίστηκε στις 11 Ιουλίου 2014.
Τριάμισι χρόνια αργότερα ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης διαπιστώνει τα ακόλουθα:
1. Iδιάζουσες συνθήκες της Υπηρεσίας λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων που υποβλήθηκε. και λόγω των σημαντικών αλλαγών, των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.
2. Καθυστέρηση στην εφαρμογή κάποιων διατάξεων του νόμου. Μη έγκαιρη χρήση μηχανογραφημένων συστημάτων για την εφαρμογή της νέας επιδοματικής πολιτικής. 
3. Μη επαρκής στελέχωση, δομή, στέγαση και αδυναμίες στη τήρηση φυσικών φακέλων των αιτητών/δικαιούχων και φύλαξη των σχετικών εγγράφων/στοιχείων.
4. Αδυναμίες/Ελλείψεις ηλεκτρονικών διασυνδέσεων για επίτευξη νομοθετικής συμμόρφωσης.
5. Μη ύπαρξη επαρκών μηχανισμών ελέγχου για βεβαίωση/τεκμηρίωση/διερεύνηση σημαντικών παραμέτρων που δηλώνονται ή προκύπτουν καθώς και τυχόν αλλαγών που σημειώνονται (π.χ. αναθεώρηση ύψους κοινωνικής σύνταξης ή τμηματικής θεσμοθετημένης σύνταξης, εισοδημάτων εξωτερικού, έναρξη απασχόλησης, συμβίωση, καθυστέρηση στη διερεύνηση καταγγελιών για αδήλωτη εργασία).
6. Μη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για ψευδείς δηλώσεις. Δημιουργία υπερπληρωμών και ανάκτησή τους με δόσεις μόνο από όσους εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι. Μη εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού και μη έκδοση του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία Διατάγματος για το θέμα αυτό. Καθυστέρηση στην αξιολόγηση ληπτών ΕΕΕ που λαμβάνουν, ως άτομα με αναπηρία επιπρόσθετο μηνιαίο αναπηρικό επίδομα κ.ά. από το Σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας και ειδικότερα των πρώην ληπτών Δημόσιου Βοηθήματος που λάμβαναν και συνεχίζουν να λαμβάνουν από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας τα εν λόγω επιδόματα μέχρι να πιστοποιηθούν ως άτομα με αναπηρία.
 

Δεν εγκρίθηκαν 50.000 αιτήσεις
Με βάση στοιχεία που καταχωρούνται στην έκθεση το 2016 καταχωρήθηκαν 86.919 αιτήσεις και εγκρίθηκαν μόνο οι 26.211 όπου Παραχωρήθηκε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ωστόσο, ζητείται από την Ελεγκτική Υπηρεσία να εξεταστεί το ενδεχόμενο υφιστάμενων δικαιούχων που δεν έτυχαν επαρκούς διερεύνησης ή/και τεκμηρίωσης.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει όπως θα έπρεπε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών με στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ταυτοχρόνως, συστήνεται να αλλάξει ο τρόπος πληρωμών αφού κρίνεται λανθασμένος και με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο λάθους. Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της Υπηρεσίας με μετακίνηση προσωπικού. 

Η Κύπρος των πτωχεύσεων: Αυξάνονται τα λουκέτα στις επιχειρήσεις – Πάνω από 600 άτομα κήρυξαν πτώχευση (ΠΙΝΑΚΕΣ)



Tου Αντρέα Πολυκάρπου
Με δύο ταχύτητες κινείται η αγορά αναφορικά με τις εγγραφές αλλά και τις πτωχεύσεις των εταιρειών. Από τη μια οι αιτήσεις για εγγραφή νέων εταιρειών, μετά από μια σημαντική καμπή που ακολούθησαν μετά το κούρεμα του 2013, άρχισαν από το 2014 να ανεβαίνουν παρουσιάζοντας μικρή αλλά υπολογίσιμη αύξηση χωρίς ωστόσο να φτάσουν τα επίπεδα του 2006 ως το 2008.
Παράλληλα, την ίδια στιγμή, μέσα σε 4,5 χρόνια πάνω από 660 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και κήρυξαν πτώχευση. Αρκετές απ’ αυτές ήταν βραχύβιες εταιρείες ενώ άλλες τα βρήκαν σκούρα μέσα στην κρίση, και κυρίως μετά το κούρεμα , με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να τερματίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Πτωχεύσεις
Πολύ σημαντικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τις πτωχεύσεις των εταιρειών. Από το 2013 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 πτώχευσαν 667 εταιρείες ενώ αριθμός ρεκόρ αποτελεί το 2013 όπου και πτώχευσαν 189 εταιρείες. 
Από το 2013 μέχρι και σήμερα, τα λουκέτα φαίνεται να μειώθηκαν αλλά και πάλι – όπως μπορείτε να δείτε στον κάτωθι πίνακα- παραμένουν σε ψηλά επίπεδα.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική αν συνυπολογίσουμε και τις εταιρείες που διαλύθηκαν εκούσια μέσα σε αυτά τα 4,5 χρόνια με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 10, 969 χιλιάδες . Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2017 διαλύθηκαν περισσότερες εταιρείες απ’ ότι σε ολόκληρο το 2013, χρονιά όπου έγινε και το κούρεμα.
Το 2015 και το 2016 διαλύθηκαν πέραν των 4 χιλιάδων επιχειρήσεων. Χρονιές κατά τις οποίες και οι πτωχεύσεις των εταιρειών ήταν αυξημένες.
http://www.offsite.com.cy/sites/default/files/2017_3/ptoheyseis_etaireion_0.jpg
Νέες εγγραφές
Την ίδια στιγμή, οι εγγραφές των εταιρειών, μετά την κατά 7 χιλιάδες σχεδόν μείωση του 2013 εν συγκρίσει με το 2012, φαίνεται ότι άρχισαν δειλά- δειλά να ανεβαίνουν και μέσα σε 4,5 χρόνια (2013- 2017) έφτασαν τις 56,478.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το ότι την τετραετία 2013-2016 οι εγγραφές νέων εταιρειών αποτελούσαν μόλις το 1/3 από τις εγγραφές που σημειώθηκαν το 2007 όπου οι εγγραφές ήταν τριπλάσιες εν συγκρίσει με καθεμιά από τις χρονιές μετά το κούρεμα.
http://www.offsite.com.cy/sites/default/files/2017_3/eggrafes_etaireion_0.jpg
Πόσοι Κύπριοι πτώχευσαν
Σημαντικοί είναι και οι αριθμοί αναφορικά με τις πτωχεύσεις των Κυπρίων σε ατομικό επίπεδο αφού από το 2013 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2017 πτώχευσαν 646 άτομα. 
Η χειρότερη χρονιά αναφορικά με τις πτωχεύσεις ήταν το 2013 όπου και 364 άτομα δήλωσαν επίσημα στο κράτος ότι δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Ένα θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι μέχρι και το 2016 ο αριθμός των πτωχευσάντων μειώθηκε στο 1/7. 
http://www.offsite.com.cy/sites/default/files/2017_3/atoma_0.jpg
Τι είναι η πτώχευση
Πτώχευση αποτελεί μπορεί να κηρυχθεί όταν ένα άτομο δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του, τα οποία και πρέπει να ξοφληθούν και γίνεται σε περιπτώσεις όπου τα άτομα δεν έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή αν έχουν δεν αρκεί για να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Όταν ένα άτομο κηρύξει πτώχευση τότε χάνει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, μαζί με την κατοικία του, τα οποία τίθενται σε πώληση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου