Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Απεργία στα Ηνωμένα Έθνη, στάση εργασίας και διαδήλωση ΕΤΥΚ για ταμείο προνοίας

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 60 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ UNFICYP
Σε αυθόρμητη στάση εργασίας κατήλθαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στο ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ και στη Σκουριώτισσα, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση τους από τους Υπεργολάβους που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης και καθαριότητας στην UNFICYP.
Πιο συγκεκριμένα επειδή τα Ηνωμένα Έθνη αφαίρεσαν από τα συμβόλαια που υπογράφουν με τους υπεργολάβους που αναλαμβάνουν τις υπηρεσίες σίτισης και καθαριότητας, πρόνοιας που τους υποχρέωνε να διατηρούν, σε περίπτωση αλλαγής εργολάβου, το προσωπικό με τα δικαιώματα τους, οι νέοι εργολάβοι απολύουν το προσωπικό εκτός εάν υποκύψουν στους εκβιασμούς τους για μείωση των μισθών και κατάργηση ωφελημάτων όπως το ταμείο προνοίας, ο 13ος μισθός, οι αργίες και άλλα.
Η κατάσταση αυτή επαναλαμβανόμενη τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, οδήγησε τους εργαζόμενους σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και μη αντέχοντας την εκμετάλλευση αποφάσισαν να κατέλθουν σε στάση εργασίας διεκδικώντας την εργασία τους και τα δικαιώματα τους που πηγάζουν μέσα από τη Συλλογική σύμβαση.
Παρά τις προσπάθειες των συντεχνιών για διατήρηση των εργαζομένων και σεβασμό των δικαιωμάτων τους αυτό δεν κατέστη δυνατόν, αλλά αντίθετα οι υπεργολάβοι της ΕΣ-ΚΟ και ΤΟΖΟΥΝ προχώρησαν στην απόλυση τους και ταυτόχρονα δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη συλλογική σύμβαση και ότι θα κρατήσουν όσους υπογράψουν προσωπικό συμβόλαιο με τους δικούς τους, απαράδεκτους όρους απασχόλησης.
Οι συντεχνία μας ζήτησε συνάντηση με τους υπευθύνους του τμήματος προσφορών των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο χωρίς καμιά ανταπόκριση μέχρι στιγμής.
Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση των υπευθύνων της UNFICYP οι οποίοι ανέχονται την απαράδεκτη συμπεριφορά των υπεργολάβων και παραμένουν θεατές, έστω κι αν φραστικά τουλάχιστον, στα συμβόλαια αναφέρεται η υποχρέωση για σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η εκτίμηση μας είναι ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί μεταβίβασης επιχείρησης, βάση της οποίας σε τέτοιες περιπτώσεις το προσωπικό μεταφέρεται στο νέο εργοδότη με τα δικαιώματα του.
Για την όλη διαφορά έχει ενημερωθεί και το Τμήμα Εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και αναμένεται να καλέσει σε συνάντηση τους δύο Υπεργολάβους.
Από τη ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ
Λευκωσία 28/11/2017                      
ΕΤΥΚ: Στάση εργασίας και πορεία προς το Προεδρικό για τα κουρεμένα Ταμεία Προνοίας
28 Νοεμβρίου 2017, 3:17 μμ  
Fileleftheros
Σε διαμαρτυρία για τα κουρεμένα ταμεία προνοίας με στάση εργασίας και πορεία προς το Προεδρικό καλεί η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) τα μέλη της, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΤΥΚ, η Οργάνωση καλεί όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους επηρεαζόμενους και μη, σε διαμαρτυρία με στάση εργασίας την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, από τις 14.00  μέχρι τις 15.00. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι με τις οικογένειές τους καλούνται σε συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΤΥΚ στις 15.15. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως αναφέρει στην εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ, «βλέποντας το χρόνο να φεύγει και οι επηρεαζόμενοι συνάδελφοι να είναι αντικείμενο εμπαιγμού, αλλά και συχνά μπαλάκι από τον Άννα στον Καϊάφα και ο Πόντιος Πιλάτος να νίπτει τας χείρας του, η ηγεσία της Οργάνωσης δεν μπορούσε να είναι απαθής». Για το λόγο αυτό, προστίθεται, η ΕΤΥΚ αποφάσισε ότι με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία αν χρειαστεί θα κλιμακώσει ανάλογα, θα διεκδικήσει την άρση της αδικίας εις βάρος των συναδέλφων της Τράπεζας Κύπρου διότι το θέμα πρέπει να λυθεί οριστικά πριν από το τέλος του χρόνου.

Η Οργάνωση αναφέρει ότι αδικαιολόγητα και άδικα κουρεύτηκαν τα Ταμεία Προνοίας και σε αυτό συμφώνησαν ότι τα κόμματα της Βουλής, ενώ άδικα και προκλητικά δεν αναγνωρίσθηκαν ατομικές μερίδες για να εξαιρεθούν οι πρώτες €100.000 όπως έγινε με όλους τους καταθέτες. Επίσης, αναφέρεται, δεν συμψηφίσθηκαν οι καταθέσεις με τα δάνεια και σε αρκετές περιπτώσεις τα δάνεια των τραπεζικών είχαν εγγύηση το ίδιο το Ταμείο Προνοίας τους, ενώ όλοι οι άλλοι πελάτες είχαν αυτό το δικαίωμα.

Αναφέρονται επίσης στη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Πρόεδρο της ΕΤΥΚ και στο διάγγελμά του στον κυπριακό λαό ότι θα διασφαλισθούν άμεσα όλα τα Ταμεία Προνοίας.

«Πέραν απ’ αυτό ήρθε το ροκάνισμα της δέσμευσης του Προέδρου από τον Υπουργό Οικονομικών που μιλούσε για μερική κάλυψη σε βάθος τριακονταετίας», αναφέρεται.

Τέλος η ηγεσία της ΕΤΥΚ καλεί όλους τους υποψηφίους Προέδρους να τοποθετηθούν στο πιο πάνω θέμα και να δεσμευτούν ότι προτεραιότητά τους θα είναι να εκλεγούν η αποκατάσταση της αδικίας.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου