Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Τραπεζο-υπαλλήλοι και εξαγγγελία απεργίας ΔΕΔΕ

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τραπ. υπαλλήλων
sigmalive

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι τραπεζικοί υπάλληλοι, αξιώνοντας πλήρη αποκατάσταση των Ταμείων Προνοίας, που πλήγηκαν από τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013.
Διαμαρτύρονται για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με την αποζημίωση των «κουρεμένων» Ταμείων Προνοίας.

Η ΕΤΥΚ κάνει λόγο για απαράδεκτη απόφαση, η οποία δεν εξασφαλίζει κανέναν, τείνει να δημιουργήσει νέα δεδομένα στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και είναι επιζήμια για τους εν ενεργεία υπαλλήλους.

Τα υποκαταστήματα των Τραπεζών θα κλείσουν στις 14.00.

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΤΥΚ στη Λευκωσία και θα ακολουθήσει πορεία προς το προεδρικό.
Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως θεωρεί τη στάση εργασίας αχρείαστη, ενόσω δεν υπάρχει εργατική διαφορά.

Αυτή την περίοδο, τονίζει, η σταθερότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική, η προσπάθεια για περιορισμό των προβλημάτων είναι διαρκής, ενώ παράλληλα οι προκλήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν.

Παράλληλα σημειώνει ότι ο Σύνδεσμος αντιλαμβάνεται και κατανοεί την ανησυχία των μελών της ΕΤΥΚ, σε σχέση με τις διεκδικήσεις τους αναφορικά με τις απώλειες των Ταμείων Προνοίας.

Προσθέτει ότι η στάση εργασίας που έχει σχέση με τις διεκδικήσεις της ΕΤΥΚ για αποκατάσταση των Ταμείων Προνοίας που πλήγηκαν από τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013, εμπίπτουν στο πλαίσιο διαλόγου της Οργάνωσης με την Πολιτεία.
Το θέμα, αναφέρει ο Σύνδεσμος, είναι κυρίως πολιτικό και οικονομικό, αλλά σίγουρα όχι εργασιακής φύσεως.
 

Σύνδεσμος Τραπεζών: Aχρείαστη η στάση εργασίας της ΕΤΥΚ
Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, σε ανακοίνωσή του, σε σχέση με τη στάση εργασίας που εξήγγειλε η ΕΤΥΚ για τις 12 Δεκεμβρίου, αναφέρει πως την θεωρεί αχρείαστη ενόσω δεν υπάρχει εργατική διαφορά.

Αναφέρει ότι αυτή την περίοδο η σταθερότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική, η προσπάθεια για περιορισμό των προβλημάτων είναι διαρκής, ενώ παράλληλα οι προκλήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, σημειώνοντας ότι ο Σύνδεσμος αντιλαμβάνεται και κατανοεί την ανησυχία των μελών της ΕΤΥΚ, σε σχέση με τις διεκδικήσεις τους αναφορικά με τις απώλειες των Ταμείων Προνοίας.

«Η εργατική ειρήνη αποτέλεσε ένα από τα συστατικά που ώθησαν τη χώρα να ολοκληρώσει έγκαιρα το πρόγραμμα στήριξης και τις τράπεζες να έχουν καταγράψει σημαντικά βήματα βελτίωσης», αναφέρεται.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι η ΕΤΥΚ δεν βρίσκεται σε ρήξη με κανένα μέλος του Συνδέσμου, δηλαδή δεν υπάρχει οποιαδήποτε εργατική διαφορά.

Προσθέτει ότι η στάση εργασίας που έχει σχέση με τις διεκδικήσεις της ΕΤΥΚ για αποκατάσταση των Ταμείων Προνοίας που πλήγηκαν από τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013, εμπίπτουν στο πλαίσιο διαλόγου της οργάνωσης με την Πολιτεία.

Το θέμα, αναφέρει ο Σύνδεσμος, είναι κυρίως πολιτικό και οικονομικό, αλλά σίγουρα όχι εργασιακής φύσεως.

Επισημαίνεται τέλος ότι απαιτείται σύνεση και νηφαλιότητα από όλες τις εμπλεκόμενες -με τον τραπεζικό τομέα και την οικονομία ευρύτερα- πλευρές, προς διαφύλαξη της σταθερότητας και ενίσχυσης των θετικών προοπτικών της Κύπρου.

Ο Σύνδεσμος καλεί επίσης το κοινό, όπως την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου αποταθεί στην Τράπεζά του, προκειμένου να ενημερωθεί για το ωράριο εξυπηρέτησης του.
Πηγή: philenews/KYΠε
Πάνε για απεργία οι Δόκτορες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της συντεχνίας Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) αποφάσισε τη λήψη απεργιακών μέτρων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου «ως απάντηση στην απροθυμία της Διοίκησης του Πανεπιστημίου να εφαρμόσει τη συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ της συντεχνίας και των Πρυτανικών Αρχών τον περασμένο Ιούνιο», όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας, τα μέλη της συντεχνίας εξουσιοδότησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΔΕ να εξαγγείλει προσεχώς 48η στάση εργασίας σε περίπτωση που η Διοίκηση του Πανεπιστήμιου Κύπρου δεν προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και στη συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη για τα υπόλοιπα εκκρεμούντα ζητήματα.

Τα απεργιακά μέτρα στα οποία θα συμμετέχουν τόσο ερευνητές όσο και διδάσκοντες θα λάβουν χώρα με την αρχή του επόμενου εξαμήνου και θα επηρεάσουν δεκάδες ερευνητικά προγράμματα και δεκάδες προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σε πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως αναφέρεται.

Αυτά τα απεργιακά μέτρα είναι προειδοποιητικά και η μη τήρηση των συμφωνηθέντων, όπως και η άρνηση καλόπιστου διαλόγου για τα υπόλοιπα ζητήματα που εκκρεμούν, θα οδηγήσουν από μέρους της Συντεχνίας σε κλιμάκωση των μέτρων, σημειώνεται.

Το ΔΣ της Συντεχνίας καλεί τα μέλη και μη μέλη της, χωρίς φόβο για τυχόν συνέπειες στο εργασιακό τους καθεστώς, να συμμετάσχουν στην απεργία που αφορά τα αυτονόητα δικαιώματα όλων τους.

Ζητά, παράλληλα, από τους φοιτητές αλλά και από την κοινωνία ευρύτερα να κατανοήσουν ότι η διοίκηση του πανεπιστημίου είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την εργατική διαφορά και ότι σε αυτήν θα πρέπει να απευθυνθούν για να ζητήσουν εξηγήσεις.

Καταλήγοντας, η συντεχνία ΔΕΔΕ αναφέρει ότι ως ακαδημαϊκοί που νοιάζονται και για το μέλλον του ίδιου του πανεπιστημίου, οφείλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους  για θέσεις εργασίας με μη επισφαλές καθεστώς εργοδότησης και αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης σε αυτό τον χώρο.


ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου