Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατισμός, ΟΕΒ για αποπαγοποίηση στο δημόσιο, κατώτατος μισθός στη βόρεια Κύπρο


Τρ. Κύπρου: Ιδού το ερωτηματολόγιο που άναψε φωτιές

Η Τράπεζα Κύπρου πραγματοποιεί έρευνα μεταξύ των υπαλλήλων της, για το νέο σύστημα προαγωγών και αμοιβών που θέλει να εισαγάγει.
Ο “Διάλογος” εξασφάλισε το ερωτηματολόγιο το οποίο άναψε φωτιές.
Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει έξι ερωτήσεις:
1.      Πιστεύετε ότι ο εκσυγχρονισμός της Τράπεζας είναι απαραίτητος για τη βιωσιμότητά της; (Ναι/Όχι)
2.      Πιστεύετε ότι ο εκσυγχρονισμός της Τράπεζας εξελίσσεται γρήγορα; (Ναι/Όχι)
3.      Πιστεύετε ότι το σημερινό σύστημα αμοιβών και προαγωγών είναι δίκαιο; (Ναι/Όχι)
4.      Πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να παραχωρούμε οριζόντια ετήσια προσαυξήσεις ανεξάρτητα από την απόδοση; (Ναι/Όχι)
5.      Πιστεύετε ότι η Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει στην εισαγωγή του νέου συστήματος Κλιμάκων, Αναβαθμίσεων και Αμοιβών, όπως αυτή σας έχει κοινοποιηθεί; (Ναι/Όχι)
6.      Πιστεύετε ότι το μέγεθος/επίπεδο των αυξήσεων των εργαζομένων δεν πρέπει να συνδέεται με τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας; (Ναι/Όχι)
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

ΕΤΥΚ: «Ψυχρός εκβιασμός και φακέλωμα» εργαζομένων στην Τρ. Κύπρου

Στα άκρα οδηγείται η εργατική διαφορά στην Τράπεζα Κύπρου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δείχνουν ότι δεν θα αποφευχθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η σημερινή συνάντηση στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, πέραν από τη συμφωνία ότι οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες (δεν καθορίστηκε ακόμη νέο ραντεβού).
Μάλιστα μετά την συνάντηση η συντεχνία της ΕΤΥΚ κατήγγειλε την Τράπεζα Κύπρου για «ψυχρό εκβιασμό» και ότι «φακελώσει ανάλογα τον κάθε ένα» υπάλληλο της.
Αφορμή για τις νέες καταγγελίες της ΕΤΥΚ στάθηκε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απέστειλε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου προς όλους τους υπαλλήλους της. Η ΕΤΥΚ έκανε λόγο για «απαράδεχτη ενέργεια » από πλευράς της Τράπεζας ενώ κατήγγειλε ότι οι ερωτήσεις στο ερωτηματολόγιο είναι «ξεκάθαρα καθοδηγητικές» και ότι «στοχεύουν να εξαναγκάσουν τους συναδέλφους να δώσουν τις απαντήσεις που “βολεύουν” την Τράπεζα».
Επίσης η ΕΤΥΚ υποστήριξε ότι διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας επιχείρησαν να ασκήσουν πίεση προς τους εργαζόμενους, λέγοντας τους ότι: «η υπηρεσία μας πρέπει να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για να είναι 100% η συμμετοχή, διότι θα το αξιολογήσει η Διοίκηση και να μη μείνουμε εκτεθειμένοι και κατά συνέπεια για να μη μείνουμε διπλά εκτεθειμένοι πρέπει να δώσουμε τις απαντήσεις που θέλει η Διοίκηση».
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
Κατά της αποπαγοποίησης θέσεων στο Δημόσιο η ΟΕΒ
fileleftheros
Εναντίον της αποπαγοποίησης θέσεων στο Δημόσιο και την περαιτέρω μεγέθυνση της υπερτροφικής όπως τη χαρακτηρίζει Δημόσιας υπηρεσίας , ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.

Μιλώντας στην εκπομπή  ATZENTA  του 
ACTIVE, ο Μιχάλης Αντωνίου εξήγησε ότι, πρώτα θα πρέπει να δούμε πως αναδιοργανώνουμε τη Δημόσια υπηρεσία η οποία πλέον είναι στηριγμένη σε αναχρονιστικές πρακτικές και δομές που χρήζουν πλήρους μεταρρύθμισης και μετά να δούμε τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κύριος Αντωνίου αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό, τη ψηφιοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών που θα μειώσουν δραστικά τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και αναφέρθηκε στην κάλυψη αναγκών με αγορά υπηρεσιών από το Δημόσιο τομέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαζικό άνοιγμα 740 θέσεων στο δημόσιο

«Η πολιτεία η ίδια αποφάσισε ότι ένας αριθμός υπαλλήλων θα μεταφερθεί από τους ημικρατικούς οργανισμούς και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κάτι που θα μπορούσε να καλύψει μέρος των αναγκών. Είναι ακλόνητη η πεποίθηση της ΟΕΒ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων του Δημοσίου μπορούν να εκτελεστούν το ίδιο αποτελεσματικά και πιο παραγωγικά από τον ιδιωτικό τομέα με αγορά υπηρεσιών για κάλυψη αναγκών, χωρίς να δεσμεύεται με το στοιχείο τη μονιμότητα προσωπικού».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημόσιο: Πόσοι και πού δουλεύουν

Δεν είναι η ώρα επανέλαβε, να προχωρήσουμε με νέες προσλήψεις με εκπλήρωση θέσεων Ά διορισμού.
  Άντρη Δανιήλ   
Αντιδράσεις και αλλαγές στον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα κατεχόμενα
Nomisma.com.cy 6/3/2018
Αλλάζει το σύστημα και ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού, ανακοίνωσε ο «υπουργός εργασίας», Ζεκί Τσελέρ μετά τις έντονες αντιδράσεις από χθες στον καθορισμό του κατώτατου μισθού στις 2.365 ΤΛ (590 ευρώ περίπου).
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το «υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχεται προτάσεις για την αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος μέχρι τις 6 Απριλίου.
Παρά το ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού έγινε προχθές από την αρμόδια επιτροπή, τα τ/κ ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο Ζεκί Τσελέρ είχε δηλώσει πως δεν είναι σωστός ο τρόπος που ο κατώτατος καθορίζεται. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί και η σχετική «νομοθεσία».
Ο τ/κ Τύπος γράφει σήμερα ότι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν καθώς η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι ελάχιστη μπροστά στην ισοτιμία των ξένων νομισμάτων και την συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας.
Μια τετραμελής οικογένεια δεν μπορεί να ζει αξιοπρεπώς με τέτοιο μισθό, αναφέρει σε ανακοίνωση η TURK-SEN ενώ ο πρόεδρος της συντεχνίας Hur-Is ζήτησε την παραίτηση από τη θέση του «υπουργού» του κ. Τσελέρ, του οποίου το κόμμα δήλωνε ότι ο κατώτατος έπρεπε να είναι τουλάχιστον 3.500 ΤΛ (875 ευρώ) αλλά ο ίδιος απέτυχε να το πράξει.
Δυσαρέσκεια για το ποσό που καθορίστηκε εξέφρασε οι συντεχνίες DEV-IS και BASIN-SEN. Η συντεχνία των τ/κ δημοσιογράφων κάλεσε την «κυβέρνηση» να προβεί σε μέτρα για την μείωση του κόστους ζωής και να αλλάξει άμεσα την σύνθεση της επιτροπής που καθορίζει τον κατώτατο μισθό όπου δεν υπάρχει εκπρόσωπος εργαζομένων.



Διασφάλιση θέσεων εργασίας στο Συνεργατισμό ζητούν οι Συντεχνίες
21/3/2018
Με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, οι Συντεχνίες ΣΕΚ – ΠΕΟ – ΠΑΣΥΔΥ τονίζουν ότι μέσα από οποιαδήποτε διαδικασία ακολουθηθεί και αποτέλεσμα προκύψει θα πρέπει:
1. Να διασφαλιστούν και να συνεχίσουν να εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση οι όροι απασχόλησης και οι οποιεσδήποτε εργασιακές συμφωνίες έχουν επιτευχθεί μεταξύ της Σ.Κ.Τ. και του προσωπικού.
 2. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτή από μέρους των Συντεχνιών η οποιαδήποτε περίπτωση εξαναγκασμού σε παραίτηση ή απόλυση προσωπικού.
3. Άμεσα ο ιδιοκτήτης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας να καλέσουν και να ενημερώσουν το Συνδικαλιστικό Κίνημα για τις οποιεσδήποτε εξελίξεις που αφορούν το προσωπικό της Σ.Κ.Τ. Οι οποιεσδήποτε εργασιακές αλλαγές που αφορούν το προσωπικό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα θα παρακολουθεί τι εξελίξεις και μέσα από τα αρμόδια σώματα του θα πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για διασφάλιση των συμφερόντων του προσωπικού της Σ.Κ.Τ.
Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου